Το πρώτο στον κόσμο containership κατανάλωσης μεθανόλης

0

Η A.P. Moller-Maersk (Maersk) εξασφάλισε επιτυχώς την απαιτούμενη ποσότητα πράσινης μεθανόλης για την πραγματοποίηση του παρθενικού ταξιδιού του πρώτου πλοίου μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων στον κόσμο το οποίο μπορεί να καταναλώνει το εν λόγω εναλλακτικό καύσιμο. Η συγκεκριμένη παραγγελία αποτελεί σημαντικό ορόσημο τόσο για την εταιρεία όσο και για τις προσπάθειες του ναυτιλιακού κλάδου για μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Η Maersk υπέγραψε συμφωνία με την ολλανδική εταιρεία παραγωγής εναλλακτικών καυσίμων OCI Global σχετικά με τον εφοδιασμό του πλοίου με πράσινη βιομεθανόλη, προκειμένου αυτό να πραγματοποιήσει το παρθενικό του ταξίδι από το Ουλσάν της Νότιας Κορέας στην Κοπεγχάγη. Το εν λόγω ταξίδι αναμένεται να παράσχει σημαντικά επιχειρησιακά δεδομένα στο πλήρωμα του πλοίου αναφορικά με την καύση της μεθανόλης στους τελευταίας τεχνολογίας κινητήρες του, καθώς η εταιρεία προετοιμάζεται να παραλάβει και άλλα νεότευκτα ποντοπόρα πλοία κατανάλωσης μεθανόλης, αρχής γενομένης από το 2024.

H OCI παράγει πράσινη μεθανόλη σε ειδικές εγκαταστάσεις στην Αμερική, χρησιμοποιώντας ως πρώτη ύλη το δεσμευμένο βιοαέριο που προέρχεται από την αποσύνθεση οργανικών αποβλήτων σε χώρους υγειονομικής ταφής. Το βιοαέριο μετατρέπεται σε βιομεθάνιο και στη συνέχεια διοχετεύεται στο δίκτυο αερίου όπου, βάσει του ισοζυγίου μάζας, παράγεται η μεθανόλη. Η συγκεκριμένη μέθοδος μπορεί να συμβάλει στη δημιουργία ενός φιλικότερου προς το περιβάλλον δικτύου αερίων καυσίμων, δεσμεύοντας παράλληλα τις επιβλαβείς εκπομπές μεθανίου. Η πράσινη μεθανόλη της OCI είναι πιστοποιημένη με τη Διεθνή Πιστοποίηση Αειφορίας και Άνθρακα (ISCC), σύμφωνα με την Οδηγία της ΕΕ που αφορά τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

Το παραπάνω άρθρο δημοσιεύθηκε στο τεύχος Αυγούστου των Ναυτικών Χρονικών.

Αποκτήστε το τεύχος Αυγούστου, πατώντας εδώ.

Φωτό: Maersk