Ο πρώτος ανεφοδιασμός πλοίου μεταφοράς LPG με βιοκαύσιμο

0

του Νίκου Βεργούνη

Οι ιαπωνικές εταιρείες Marubeni Corporation, Biofuel Technology Research (BTR) και Tabuchi Kaiun Co. πραγματοποίησαν από κοινού τον ανεφοδιασμό ενός πλοίου μεταφοράς LPG με βιοκαύσιμο, το οποίο παρήχθη από υγρά απόβλητα με βάση τη βιομάζα και την πράσινη μεθανόλη.

Ο ανεφοδιασμός πραγματοποιήθηκε στο πλοίο «Buena Reina», το οποίο διαχειρίζεται η Tabuchi και είναι ναυλωμένο στη Marubeni, ενώ το εν λόγω βιοκαύσιμο παρήχθη στην Ιαπωνία με τεχνολογία που ανήκει από κοινού στις Marubeni και BTR. Σύμφωνα με τους τρεις εταίρους, η συγκεκριμένη πρωτοβουλία αποτελεί την πρώτη παγκοσμίως χρήση βιοκαυσίμου από απόβλητα βιομάζας και μεθανόλη σε πλοίο μεταφοράς LPG. Οι τρεις εταιρείες δήλωσαν ότι, καταναλώνοντας το εν λόγω καύσιμο επιτεύχθηκε μείωση των παραγόμενων εκπομπών CO₂ του πλοίου κατά περίπου 19% ανά ταξίδι.

Αξιοσημείωτο είναι επίσης το γεγονός ότι, για τον ανεφοδιασμού του «Buena Reina», χρησιμοποιήθηκε το πρώτο παγκοσμίως δεξαμενόπλοιο ανεφοδιασμού καυσίμων που τροφοδοτείται με ανανεώσιμη ενέργεια μέσω μπαταριών, παράγοντας έτσι μηδενικές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά τη διάρκεια του ανεφοδιασμού.

Στο μέλλον, οι τρεις εταιρείες σχεδιάζουν να αξιοποιήσουν τις γνώσεις που έχουν αποκτήσει προκειμένου να αναπτύξουν μεθόδους που θα συμβάλουν στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, προωθώντας παράλληλα νέες πρωτοβουλίες για τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος του ναυτιλιακού κλάδου.

Το παραπάνω άρθρο δημοσιεύθηκε στο τεύχος Αυγούστου των Ναυτικών Χρονικών.

Αποκτήστε το τεύχος Αυγούστου, πατώντας εδώ.

Φωτο: Αρχείου Ναυτικά Χρονικά