Η Τεχνητή Νοημοσύνη στην υπηρεσία έγκαιρης ανίχνευσης διάβρωσης των πλοίων

0

του καπτ. Γεώργιου Γεωργούλη

Η διάβρωση του μεταλλικού σκελετού του πλοίου λόγω οξείδωσης είναι ένα μόνιμο πρόβλημα, που σχεδόν απασχολεί το μεγαλύτερο μέρος του σχεδίου συντήρησης του πλοίου. Επηρεάζει πολύ τη διάρκεια ζωής του πλοίου ανάλογα με την πολιτική και την κουλτούρα συντήρησης της κάθε εταιρείας. Αν δεν αντιμετωπιστεί σε καθημερινή βάση, είναι πολύ πιθανό να δημιουργήσει δομικά προβλήματα στο πλοίο με τον σχηματισμό ρωγμών (κρακ) και οπών στο σύστημα σωληνώσεων, με αποτέλεσμα τη λειτουργική αδυναμία του πλοίου.

Ως αποτέλεσμα, οι ναυτιλιακές εταιρείες καλούνται να προλάβουν με αποτελεσματικό σχέδιο συντήρησης τη μειωμένη ασφάλεια, τις απώλειες λειτουργικής απόδοσης και τελικά την κλιμάκωση του κόστους συντήρησης. Παρά την εξάρτηση της βιομηχανίας από παραδοσιακές μεθόδους στη διάγνωση της διάβρωσης, όπως οι οπτικές επιθεωρήσεις, οι παχομετρήσεις (ultrasonic), και τα συστήματα καθοδικής προστασίας, αυτές οι τεχνικές συχνά αποδεικνύονται δαπανηρές, εντάσεως εργασίας και δυνητικά αναποτελεσματικές.

Με τη συνεχή πρόοδο της τεχνολογίας, η τεχνητή νοημοσύνη (Artificial Intelligence – AI) είναι έτοιμη να φέρει επανάσταση στις μεθόδους ανίχνευσης και πρόληψης διάβρωσης στη ναυτιλιακή βιομηχανία. Χρησιμοποιώντας αλγόριθμους μηχανικής μάθησης και υπολογιστική όραση για την ανάλυση δεδομένων από διάφορες πηγές, η τεχνητή νοημοσύνη έχει τη δυνατότητα να προσφέρει πιο αποτελεσματικές, ακριβείς και οικονομικά αποδοτικές λύσεις, μεταμορφώνοντας έτσι βαθιά την προσέγγιση της βιομηχανίας ως προς τη διαχείριση της διάβρωσης.

Τα συστήματα ανίχνευσης διάβρωσης που λειτουργούν με τεχνητή νοημοσύνη περιλαμβάνουν πολλά βασικά στοιχεία, όπως συλλογή και προεπεξεργασία δεδομένων, αλγόριθμους μηχανικής μάθησης και βαθιάς μάθησης, όραση υπολογιστή και τεχνικές επεξεργασίας εικόνας. Τα δεδομένα, συμπεριλαμβανομένων των παραμέτρων όπως η θερμοκρασία, η υγρασία και τα ποσοστά διάβρωσης, μπορούν να συλλεχθούν χρησιμοποιώντας αισθητήρες Internet of Things (IoT).

Μόλις συλλεχθούν, τα δεδομένα υποβάλλονται σε προεπεξεργασία για την εξάλειψη θορύβων και τη διασφάλιση της ακρίβειας. Στη συνέχεια, οι αλγόριθμοι μηχανικής μάθησης αναλύουν τα δεδομένα για να ανιχνεύσουν μοτίβα διάβρωσης. Επιπλέον, οι αλγόριθμοι βαθιάς μάθησης μπορούν να αναγνωρίσουν μοτίβα σε διαβρωμένες επιφανειακές εικόνες, που συχνά είναι δύσκολο για τον άνθρωπο να ανιχνεύσει.

Οι τεχνικές υπολογιστικής όρασης επιτρέπουν περαιτέρω την ανίχνευση διάβρωσης σε πραγματικό χρόνο, αναλύοντας εικόνες και βίντεο από διαβρωμένες επιφάνειες. Μπορούν επίσης να δημιουργήσουν τρισδιάστατα μοντέλα διαβρωμένων επιφανειών για να διευκολύνουν την ολοκληρωμένη ανάλυση και τον αποτελεσματικό σχεδιασμό πρόληψης διάβρωσης και συντήρησης.

Οι παραπάνω τεχνολογίες αποτελούν τη ραχοκοκαλιά των συστημάτων ανίχνευσης διάβρωσης με δυνατότητα τεχνητής νοημοσύνης, ενισχύοντας την απόδοσή τους μαθαίνοντας από ιστορικά δεδομένα και επιτρέποντας την προγνωστική συντήρηση.

Στο πλαίσιο του ψηφιακού μετασχηματισμού της ναυτιλιακής βιομηχανίας, λύσεις όπως η AI πρωτοστατούν σε αυτή τη στροφή. Η προηγμένη εφαρμογή με τεχνητή νοημοσύνη επιτρέπει στα πληρώματα να πραγματοποιούν επιθεωρήσεις, να ανεβάζουν φωτογραφίες απευθείας σε ένα ταμπλό, καθιστώντας τες άμεσα διαθέσιμες για τεχνικούς επιθεωρητές στην ξηρά. Η ενσωματωμένη τεχνολογία AI στο σύστημα μπορεί να αναλύσει αυτές τις εικόνες, να ανιχνεύσει σημάδια διάβρωσης και να παράσχει πολύτιμες πληροφορίες για τη σοβαρότητα και την έκταση της διάβρωσης, παρέχοντας μια προληπτική λύση ανάλυσης διάβρωσης σε πραγματικό χρόνο.

Αντιμετωπίζοντας τον πάντα παρόντα κίνδυνο διάβρωσης, η ναυτιλιακή βιομηχανία επωφελείται πάρα πολύ από τα συστήματα ανίχνευσης και πρόληψης διάβρωσης που λειτουργούν με τεχνητή νοημοσύνη. Μέσω της μηχανικής εκμάθησης και της όρασης υπολογιστή, αυτά τα συστήματα μπορούν να ανιχνεύσουν τη διάβρωση σε πραγματικό χρόνο και να παράσχουν έγκαιρες ειδοποιήσεις στα συνεργεία συντήρησης. Έτσι, η ανίχνευση διάβρωσης με δυνατότητα AI υπόσχεται βελτιωμένη ασφάλεια, αυξημένη απόδοση και μειωμένο κόστος για τη ναυτιλιακή βιομηχανία.

Το παραπάνω άρθρο δημοσιεύθηκε στο τεύχος Αυγούστου των Ναυτικών Χρονικών.

Αποκτήστε το τεύχος Αυγούστου, πατώντας εδώ.