Μπλε Αμμωνία: Αύξηση της παραγόμενης ποσότητας για τη ναυτιλία;

0

Η Yara Clean Ammonia (YCA), θυγατρική της νορβηγικής εταιρείας λιπασμάτων Yara International, και η BASF, γερμανική εταιρεία παραγωγής χημικών, πρόκειται να συνεργαστούν στο πλαίσιο μιας μελέτης που αφορά τον σχεδιασμό και την κατασκευή μιας μονάδας παραγωγής μπλε αμμωνίας, η οποία θα διαθέτει παράλληλα τεχνολογία δέσμευσης άνθρακα, στην ακτή του Κόλπου των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τη Yara, στόχος της σύμπραξης είναι η δημιουργία μιας μονάδας παραγωγής αμμωνίας, δυναμικότητας 1,2 έως 1,4 εκατ. τόνων ετησίως, προκειμένου να καλυφθεί η αυξανόμενη παγκόσμια ζήτηση για αμμωνία χαμηλών ανθρακικών εκπομπών.

Συγκεκριμένα, το 95% περίπου των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα που παράγονται από τη διαδικασία παραγωγής της αμμωνίας πρόκειται να δεσμεύεται και να αποθηκεύεται μόνιμα υπογείως, επιτρέποντας έτσι στη Yara να προμηθεύει τους πελάτες της με αμμωνία εξαιρετικά χαμηλού ανθρακικού αποτυπώματος.

Η Yara και η BASF είναι μακροχρόνιοι συνεργάτες και ήδη διαχειρίζονται από κοινού μια μονάδα παραγωγής αμμωνίας στις εγκαταστάσεις της BASF στο Freeport του Τέξας. Το νέο εγχείρημα των δύο εταίρων πρόκειται να βοηθήσει τη Yara να επιτύχει τον φιλόδοξο στόχο της να καταστεί ο κορυφαίος πάροχος πράσινης, μπλε και γκρι αμμωνίας, η οποία θα προορίζεται τόσο για τον κλάδο των λιπασμάτων όσο και για τους κλάδους της ενέργειας και της ναυτιλίας.

Το παραπάνω άρθρο δημοσιεύθηκε στο τεύχος Αυγούστου των Ναυτικών Χρονικών.

Αποκτήστε το τεύχος Αυγούστου, πατώντας εδώ.