Bιομεθάνιο από κοπριά βοοειδών: Μια εναλλακτική πρόταση;

0

Η ναυτιλιακή εταιρεία Mitsui O.S.K. Lines, Ltd. (MOL) ολοκλήρωσε με επιτυχία, σε συνεργασία με την Air Water Inc. και άλλες πέντε εταιρείες, τη δοκιμή ενός καυσίμου υγροποιημένου βιομεθανίου (LBM) σε ένα φορτηγό πλοίο, την πρώτη στο είδος της δοκιμή που λαμβάνει χώρα στην Ιαπωνία.

Η δοκιμή έλαβε χώρα στο πλαίσιο ενός μνημονίου συνεργασίας (MoU) που υπεγράφη τον Φεβρουάριο του 2023 μεταξύ των MOL και Air Water, με την τελευταία να αναλαμβάνει την παροχή μιας παρτίδας καυσίμου βιομεθανίου το οποίο παράγεται από κοπριά βοοειδών, ως μέρος ενός έργου τεχνολογικής ανάπτυξης και επίδειξης το οποίο έχει λάβει έγκριση από το Υπουργείο Περιβάλλοντος της Ιαπωνίας.

Η ολοκλήρωση των δοκιμών απέδειξε ότι το υγροποιημένο βιομεθάνιο μπορεί να μεταφερθεί μέσω της ήδη υπάρχουσας εγχώριας αλυσίδας εφοδιασμού LNG, ενώ ο εφοδιασμός των πλοίων με το εν λόγω εναλλακτικό καύσιμο μπορεί να γίνει μέσω της χρήσης φορτηγών. Παράλληλα, η μερική κατανάλωση LBM σε συνδυασμό με καύσιμο LNG μπορεί να αποφέρει ακόμη μεγαλύτερη μείωση των εκπομπών CO₂ σε σύγκριση με την κατανάλωση συμβατικών ναυτιλιακών καυσίμων.

Οι δύο εταίροι θα συνεχίσουν να συμβάλλουν στις προσπάθειες απανθρακοποίησης των θαλάσσιων μεταφορών, αξιοποιώντας τις γνώσεις και τις εμπειρίες που διαθέτουν στο κομμάτι της χρήσης του υγροποιημένου βιομεθανίου ως εναλλακτικού ναυτιλιακού καυσίμου.

Το παραπάνω άρθρο δημοσιεύθηκε στο τεύχος Αυγούστου των Ναυτικών Χρονικών.

Αποκτήστε το τεύχος Αυγούστου, πατώντας εδώ.