Κοινό μέτωπο των GoodFuels και Hyundai Glovis για την ταχύτερη υιοθέτηση βιοκαυσίμων στα πλοία

0

του Νίκου Βεργούνη

Η εταιρεία βιοκαυσίμων GoodFuels και η Hyundai Glovis ολοκλήρωσαν με επιτυχία τον πρώτο ανεφοδιασμό με βιοκαύσιμα ενός κορεατικού πλοίου μεταφοράς οχημάτων και φορτηγών (PCTC).

Το πλοίο «Glovis Sunrise» ανεφοδιάστηκε, κατά τη διάρκεια της παραμονής του στο λιμάνι Βλισίνγκεν της Ολλανδίας, με 500 μετρικούς τόνους μείγματος βιώσιμου βιοκαυσίμου MDF1-30, το οποίο παρείχε η GoodFuels. Η νέα γενιά βιώσιμων βιοκαυσίμων της GoodFuels παράγεται χρησιμοποιώντας ως πρώτη ύλη ειδικά επεξεργασμένα χρησιμοποιημένα μαγειρικά έλαια και ζωικά λίπη, τα οποία, σύμφωνα με την ολλανδική εταιρεία, είναι πιστοποιημένα ως 100% απόβλητα ή υπολείμματα.

Σε σύγκριση με ισοδύναμα ορυκτά καύσιμα, το εν λόγω βιώσιμο βιοκαύσιμο υποστηρίζεται ότι προσφέρει μείωση των εκπομπών CO₂, από 80 έως και 90%, από την παραγωγή έως την καύση του, ενώ οι λεγόμενες «drop in» ιδιότητές του επιτρέπουν την κατανάλωσή του χωρίς να απαιτείται κάποια τροποποίηση στον κινητήρα ή στις δεξαμενές του πλοίου.

Ο Dirk Kronemeijer, CEO της GoodFuels, ανέφερε σχετικά: «Η πρώτη αυτή συνεργασία μας με τη Hyundai Glovis σηματοδοτεί ένα σημαντικό ορόσημο στον δρόμο προς την επίτευξη απανθρακοποιημένων θαλάσσιων μεταφορών και βιωσιμότερων αλυσίδων εφοδιασμού. Είμαστε στην ευχάριστη θέση να βλέπουμε τα βιοκαύσιμα να υιοθετούνται ως μια λύση απανθρακοποίησης σε όλο και περισσότερες περιοχές του κόσμου, όπως δείχνει και ο συγκεκριμένος πρώτος ανεφοδιασμός ενός κορεατικού πλοίου».

Το παραπάνω άρθρο δημοσιεύθηκε στο τεύχος Ιουνίου – Ιουλίου των Ναυτικών Χρονικών.

Αποκτήστε το τεύχος Ιουνίου – Ιουλίου, πατώντας εδώ.