Ναυλωτές επενδύουν σε «πράσινα» πλοία

0

Η δανική επενδυτική εταιρεία J. Lauritzen ανακοίνωσε την παραγγελία ενός τρίτου bulk carrier κατανάλωσης μεθανόλης από την ιαπωνική Tsuneishi Shipbuilding, σε μια προσπάθεια επέκτασης της συνεργασίας της με την Cargill, έναν από αμερικανικούς κολοσσούς της αγροτικής βιομηχανίας.

Το νεότευκτο θα είναι αδελφό πλοίο των δύο Kamsarmax bulkers, χωρητικότητας 81.200 dwt, που παρήγγειλε η J. Lauritzen τον Απρίλιο, ενώ και τα τρία πλοία θα ανήκουν εξ ολοκλήρου στη Lauritzen NexGen Shipping και θα τα διαχειρίζεται η Cargill για ελάχιστη περίοδο επτά ετών.

Επιπλέον, θα μπορούν να πετύχουν μηδενικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, αφού θα τροφοδοτούνται με πράσινη μεθανόλη και βιοντίζελ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ένας αυξανόμενος αριθμός πλοιοκτητών και διαχειριστών έχουν στραφεί σε πλοία κατανάλωσης μεθανόλης, επιδιώκοντας να μειώσουν το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα.

Με στόχο τις θαλάσσιες μεταφορές χωρίς εκπομπές άνθρακα έως το 2050, η Cargill, που αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους ναυλωτές πλοίων στον κόσμο, εκτός από τα νεότευκτα πλοία κατανάλωσης μεθανόλης, επενδύει και σε μια σειρά από ναυτικές τεχνολογίες χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

Τέλος, η εταιρεία διερευνά και άλλες επιλογές πράσινων καυσίμων, όπως η αμμωνία.

Πηγή: Ναυτικά Χρονικά

Φωτό: J. Lauritzen