Ένα ακόμη βήμα προς την αυτονομία στα ύδατα

0

Η Kongsberg Maritime ολοκλήρωσε με επιτυχία μια δοκιμή αυτόνομης τεχνολογίας στο Bornem του Βελγίου, αποδεικνύοντας την πρόοδο που έχει σημειώσει η εταιρεία στα πλήρως αυτόνομα συστήματα για θαλάσσια ταξίδια.

To δοκιμαστικό πλοίο Zulu 4, μια φορτηγίδα εσωτερικών πλοών της Blue Line Logistics NV, είναι εξοπλισμένο προκειμένου να πραγματοποιεί επιδείξεις αυτόνομων και απομακρυσμένου ελέγχου μεταφορών στο πλαίσιο του AUTOSHIP project.

Ως μέρος της δοκιμής, το Zulu 4 προχώρησε σε ελιγμούς και πλοήγηση στην ανοικτή θάλασσα, επιδεικνύοντας τις ικανότητες πρόσδεσης και απόδεσης. Για την επίτευξη των παραπάνω ενεργειών, το πλοίο αναβαθμίστηκε με τεχνολογίες ελέγχου εν πλω, ενώ το Remote Operating Centre (ROC) της Kongsberg στη στεριά παρείχε στήριξη στο εγχείρημα. Για λόγους ασφαλείας, μέλη του πληρώματος ήταν πάνω στο πλοίο κατά τη διάρκεια του πιλοτικού ταξιδιού.

Το Zulu 4 ολοκλήρωσε μια διαδρομή 16,5 χλμ. με αφετηρία ένα λιμάνι στο Niel στον ποταμό Rupel. Το πλοίο εισήλθε σε ένα πολυσύχναστο θαλάσσιο κανάλι πριν περάσει από διάφορες γέφυρες, καθώς και από ένα yacht club και μια μαρίνα.

Πηγή: Ναυτικά Χρονικά