Η κυβερνοασφάλεια σε πρώτο πλάνο για τις εταιρείες σχεδιασμού κινητήρων

0

Η ελβετική WinGD έγινε η πρώτη εταιρεία σχεδιασμού θαλάσσιων κινητήρων η οποία λαμβάνει έγκριση τύπου που αφορά την κυβερνοασφάλεια των συστημάτων διαχείρισης κινητήρων, ενόψει των επερχόμενων κανονισμών που θα τεθούν σε ισχύ το 2024.

Συγκεκριμένα, ο νηογνώμονας DNV χορήγησε στην WinGD Control Electronics (WiCE) μια έγκριση τύπου SP1, σύμφωνα με τις Ενοποιημένες Απαιτήσεις Ε27 που αφορούν την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο και θα εφαρμόζονται υποχρεωτικά σε όλα τα νεότευκτα πλοία. Η εν λόγω έγκριση διασφαλίζει ότι η WiCE είναι τεχνικά έτοιμη να παρέχει συστήματα ελέγχου κινητήρα τα οποία πληρούν τις απαιτήσεις του προτύπου Ε27.

Η λήψη της συγκεκριμένης έγκρισης αποτελεί το πρώτο βήμα για τη διασφάλιση των επιθυμητών επιπέδων κυβερνοασφάλειας στα συστήματα παρακολούθησης και ελέγχου των πλοίων που διαθέτει η WinGD. Σε επόμενο στάδιο, η ελβετική εταιρεία προσβλέπει στη λήψη αντίστοιχης έγκρισης τύπου για τα βοηθητικά συστήματα, συμπεριλαμβανομένων και των συστημάτων μείωσης των παραγόμενων εκπομπών.

Ο επικεφαλής Ψηφιακού Μετασχηματισμού και Τεχνολογίας της WinGD, Peter Krähenbühl, δήλωσε σχετικά: «Η νέα έγκριση καθιστά την WinGD πρωτοπόρο στον τομέα της κυβερνοασφάλειας βασικών συστημάτων των πλοίων, εξασφαλίζοντας ότι τα πλοία που είναι εξοπλισμένα με κινητήρες της WinGD θα συμμορφώνονται με τους επερχόμενους κανονισμούς».

Tο παραπάνω άρθρο δημοσιεύτηκε στο τεύχος Φεβρουαρίου 2023, των Ναυτικών Χρονικών.

Μπορείτε να αποκτήσετε το Τεύχος, εδώ.