HELMEPA: Ενδυνάμωση των ναυτικών με δεξιότητες για την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση

0

Ασφάλεια και ευημερία των ναυτικών, ενίσχυση τεχνικών γνώσεων σε θέματα πρόληψης ρύπανσης, αυστηρής τήρησης των διαδικασιών ασφάλειας για την αποφυγή επαναλαμβανόμενων ατυχημάτων στο πλοίο, κυβερνοασφάλεια, καθώς και ανάπτυξη ήπιων δεξιοτήτων (soft skills), αποτελούν τους θεματικούς άξονες του νέου Επιμορφωτικού Προγράμματος της HELMEPA, ειδικά σχεδιασμένου βάσει των εκπαιδευτικών προτεραιοτήτων της ναυτιλιακής κοινότητας, όπως αυτές προέκυψαν από στοχευμένη έρευνα σε 52 ναυτιλιακές εταιρίες που διαχειρίζονται στόλο 1.100+ πλοίων και 11 νηογνώμονες, P&I Clubs και εταιρείας του κλάδου. Επίσης, υπόψη λήφθηκαν οι επερχόμενες νομοθετικές και τεχνολογικές εξελίξεις και οι ελλείψεις σε θέματα πρόληψης ρύπανσης και ασφάλειας, σύμφωνα με τις επιθεωρήσεις Port State Control.

Η ανάπτυξη ήπιων δεξιοτήτων όπως ηγεσία (leadership), ανθεκτικότητα (resilience) και διαχείριση άγχους (stress management), η εφαρμογή της νέας νομοθεσίας για τη μείωση των αερίων του θερμοκηπίου από τα πλοία, η καλλιέργεια πνεύματος ασφάλειας μέσω του διαμοιρασμού διδαγμάτων (‘lessons learned’) από πραγματικά περιστατικά, η σωστή προετοιμασία για επιθεωρήσεις Port State Control και η ενσωμάτωση των δεικτών ESG στη στρατηγική των εταιρειών, είναι οι θεματικές που ιεραρχούνται ως προτεραιότητες από τη ναυτιλιακή κοινότητα και οι οποίες έχουν ενσωματωθεί στο πλέον πολυθεματικό και συμμετοχικό Επιμορφωτικό Πρόγραμμα (2023-2024) που έχει παρουσιάσει η HELMEPA.

Photo6

Το πρόγραμμα προσφέρεται σε ναυτικούς όλων των εθνικοτήτων και στελέχη γραφείων, προσφέροντας μια επιμορφωτική ολιστική πρόταση 38 σεμιναρίων, συνολικής διάρκειας 275 ωρών, δομημένα σε 28 θεματικούς άξονες. Το πρόγραμμα υλοποιείται με τη συμμετοχή 50 και πλέον εισηγητών, από εταιρείες-μέλη της HELMEPA, και συνεπικουρείται από την Επιμορφωτική Επιτροπή της HELMEPA, με διευρυμένη πλέον σύνθεση, προάγοντας τον εθελοντικό διαμοιρασμό γνώσης, καλών πρακτικών και lessons learned, στο πλαίσιο αυτής της πρότυπης εκπαιδευτικής, πολυσυμμετοχικής πλατφόρμας της HELMEPA, που αποτελεί μοναδικό παράδειγμα σε παγκόσμιο επίπεδο, εκπροσωπώντας 316 εταιρείες και οργανισμούς από τον ευρύτερο ναυτιλιακό τομέα, 2.270 πλοία και 14.000 ναυτικούς.

Το πρόγραμμα παρουσιάστηκε στην Επιμορφωτική Επιτροπή την Τρίτη 4 Απριλίου, στο Κέντρο Ναυτικής Κατάρτισης και Εξέλιξης «ΑΘΗΝΑ», παρουσία της Προέδρου της HELMEPA Σεμίραμις Παληού, του οικοδεσπότη μας, Ανδρέα Μαρτίνου της εταιρείας-μέλους Minerva Dry Inc και του Διευθυντή του Κέντρου «ΑΘΗΝΑ» Στέλιου Βολάκη, των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της HELMEPA κ.κ. Γιώργου Καλλιάνη και Ανδρέα Γιακουμέλου, και της Γενικής Διευθύντριας της HELMEPA Όλγας Σταυροπούλου. Η παρουσίαση του προγράμματος έγινε από τους κ.κ. Κώστα Τριανταφύλλου, Επικεφαλής Στρατηγικής και Ανάπτυξης και Ιάσονα Λαΐνο, Maritime Manager της HELMEPA.

Photo2

Όπως ανάφερε η κυρία Παληού: «Η πράσινη και ψηφιακή μετάβαση της ναυτιλίας έχει σίγουρα αναδείξει τεχνικά θέματα όπως την ενεργειακή απόδοση των πλοίων για τη μείωση των αερίων του θερμοκηπίου, την ανάπτυξη νέων καυσίμων χαμηλού ή μηδενικού άνθρακα και τον αυτοματισμό στα πλοία. Έχει ωστόσο αναδείξει και την επιτακτική ανάγκη να διασφαλίσουμε ότι ο άνθρωπος είναι και θα παραμείνει στο επίκεντρο των εξελίξεων, και η ναυτική εκπαίδευση πρέπει να επικαιροποιείται συνεχώς για να είναι εναρμονισμένη με τις απαιτήσεις του σύγχρονου πλοίου, λαμβάνοντας υπόψη τις τεχνολογικές και κανονιστικές εξελίξεις που συντελούνται στη ναυτιλιακή βιομηχανία».

Τα μέλη της Επιτροπής ανέδειξαν την ανάγκη μηδενικής ανοχής σε ατυχήματα στο πλοίο, τη χρήση νέων τεχνολογιών εικονικής πραγματικότητας (virtual reality) στην εκπαίδευση και την ενίσχυση της συνεργασίας με ναυτιλιακούς φορείς. Επίσης, παρουσιάστηκε η νέα ψηφιακή e-Learning πλατφόρμα της HELMEPA, που αναπτύχθηκε σε συνεργασία με την SQLearn και προσφέρεται δωρεάν στα μέλη και ανακοινώθηκε η έναρξη της HELMEPA ACADEMY, η οποία περιλαμβάνει σεμινάρια και εργαστήρια εστιασμένα σε θέματα ανθρώπινου παράγοντα και «ήπιων» δεξιοτήτων (soft skills), βιώσιμης ανάπτυξης, ESG και προσέλκυση νέων στη ναυτιλία και τη γαλάζια οικονομία.

Η συνάντηση ολοκληρώθηκε με την απονομή αναμνηστικής πλακέτας για την εθελοντική τους συνεισφορά στο έργο της HELMEPA στον Επίτιμο Πρόεδρο της Επιτροπής καπτ. Γιάννη Δρακογιαννόπουλο της εταιρείας-μέλους Costamare Shipping και τον καπτ. Μιχάλη Φραγκιά, ενώ ακολούθησε ξενάγηση στο Κέντρο Ναυτικής Κατάρτισης και Εξέλιξης «ΑΘΗΝΑ».

Νέος Πρόεδρος της Επιτροπής ορίστηκε ο Καπτ. Νίκος Πολυμέρης, της εταιρείας-μέλους Danaos Shipping. Τα μέλη της Επιμορφωτικής Επιτροπής της HELMEPA είναι:

Aegean Shipping Management S.A.: Δημήτριος Σταμούδης

Aeolos Management S.A.: Καπτ. Στυλιανός Μακρής

Environmental Protection Engineering SA: Ειρήνη Μαριάκη

Alpha Bulkers Shipmanagement Inc.: Ανδρέας Τογαντζής

Andriaki Shipping Co Ltd: Παναγιώτα Χρυσάνθη

Antipollution: Δημήτρης Μπάκουλης

Arcadia Shipmanagement Co Ltd: Απόστολος Σκεμπές

Ariston Navigation Corp.: Χρήστος Γεωργουσόπουλος

Atlantic Bulk Carriers Management Ltd.: Καπτ. Παναγιώτης Καρούτσος

Axis Bulk Carriers Inc: Κωνσταντίνος Κυριακόπουλος

Bureau Veritas Hellas MAE: Βασίλειος Δημουλάς

Chandris (Hellas) Inc.: Ευάγγελος Παντελέλης

Costamare Shipping Company S.A.: Καπτ. Γιάννης Δρακογιαννόπουλος

Danaos Shipping Co: Καπτ. Νικόλαος Πολυμέρης

Diana Shipping Services S.A.: Ανδρέας Μηναΐδης

Diana Shipping Services S.A.: Γεώργιος Τσουκάτος

DNV Hellas: Δρ. Μαρίνα Παπαϊωάννου

Eastern Mediterranean Maritime Limited: Θωμάς Παπαθανασίου

Enesel S.A.: Ευδοξία Κυδωνάκη

Euronav Ship Management Hellas: Κωνσταντίνος Κάιλας

Euronav Ship Management Hellas: Παντελής Πατσουλής

Gaslog Lng Services Ltd: Κωνσταντίνος Σκουτέρης

Hellenic Hull Management (HMA) Limited: Ηλίας Τσακίρης

Kyklades Maritime Corporation: Παναγιώτης Κουρκουμέλης

Lloyd’s Register: Μαρία Καραχάλιου

Lloyd’s Register: Δημήτριος Σιμάκης

Minerva Dry: Κωνσταντίνος Μπάτσης

Neda Maritime Agency Co. Ltd: Λυδία Μασώνου

Olympic Shipping & Management: Παναγιώτης Παναγιωτακόπουλος

RINA: Κατερίνα Πάλλα

Roxana Shipping S.A.: Παναγιώτης Κουτρής

Royal Caribbean: Καπτ. Νικόλαος Παγώνης

Starbulk S.A.: Παντελής Ουζούνογλου

Sun Enterprises Ltd: Χάρης Κανελλόπουλος

Thenamaris (Ships Management) Inc.: Καπτ. Νικόλαος Κιρκιλής

Thenamaris (Ships Management) Inc.: Γιάννος Κουδούνας

Thenamaris Conbulk Inc: Καπτ. Χρήστος Ανθουλάκης

Thenamaris LNG Inc: Σοφία Παπαδοπούλου

Tindall Riley & Co Limited (Greek Branch) Britannia: Κωνσταντίνος Σαμαρείτης

Tsakos Shipping & Trading S.A.: Βασίλης Παπαγεωργίου

Tsakos Shipping & Trading S.A.: Βενετία Καλλιπολίτου

UK P&I Club: Aλεξάνδρα Kουβαδέλλη

UK P&I Club: Κωνσταντίνος Καραβασίλης

University of Piraeus: Δρ. Στέφανος Χατζηνικολάου

Vships Greece Ltd.: Καπτ. Αναστάσιος Θειόπουλος

World Maritime University (WMU): Δρ. Ασπασία Πάστρα

HELMEPA Member: Καπτ. Μιχαήλ Φραγκιάς