CCS-ready scrubbers σε νεότευκτα containerships

0

Προς την εγκατάσταση συστημάτων δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα σε πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων

Ο τεχνολογικός όμιλος Wärtsilä έλαβε την πρώτη του παραγγελία για την εγκατάσταση ενός συστήματος scrubber ειδικά σχεδιασμένου έτσι ώστε να επιτρέπει και τη μελλοντική προσθήκη ενός συστήματος δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα (CCS). Η παραγγελία αφορά ένα νεότευκτο πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων χωρητικότητας 8.200 TEUs, το οποίο κατασκευάζεται αυτή την περίοδο σε ναυπηγείο της Ασίας, με την παράδοσή του να είναι προγραμματισμένη για το 2023.

Ο χαρακτηρισμός «CCS-ready» του scrubber σημαίνει ότι η Wärtsilä, παράλληλα με την εγκατάστασή του, θα πραγματοποιήσει πρόσθετες εργασίες σχεδιασμού, προκειμένου να διασφαλίσει ότι υπάρχει αρκετός χώρος για τη μελλοντική εγκατάσταση ενός συστήματος δέσμευσης άνθρακα αλλά και να προετοιμάσει κατάλληλα τα σχετικά συστήματα ελέγχου και αυτοματισμού του πλοίου. Την ίδια στιγμή, η εταιρεία σκοπεύει να προετοιμάσει τα CCS-ready scrubbers και για τη μελλοντική ενσωμάτωση ενός φίλτρου απομάκρυνσης βλαβερών σωματιδίων.

Η ύπαρξη μιας λύσης scrubber η οποία είναι προετοιμασμένη για τη μελλοντική εγκατάσταση ενός συστήματος δέσμευσης άνθρακα μόλις η σχετική τεχνολογία ωριμάσει αρκετά διασφαλίζει τη συμμόρφωση με τους κανονισμούς που αφορούν τις εκπομπές SOx σήμερα, θωρακίζοντας παράλληλα το πλοίο ώστε να μπορεί να συμμορφωθεί με τους επερχόμενους περιβαλλοντικούς κανονισμούς και να διατηρήσει το ανταγωνιστικό του πλεονέκτημα.

Αυτή την περίοδο, η Wärtsilä δοκιμάζει την τεχνολογία CCS που έχει αναπτύξει σε επίπεδο δέσμευσης CO₂ 70%, σχεδιάζοντας την εγκατάσταση ενός πιλοτικού συστήματος σε πλοίο μέσα στους επόμενους δώδεκα μήνες.

Το παραπάνω άρθρο δημοσιεύθηκε στο τεύχος Απριλίου 2023 των Ναυτικών Χρονικών.