Καπτ. Μανώλης Τσικαλάκης: «Ο Έλληνας Ναυτικός αποτελεί αέναο και ζωτικό Εθνικό Κεφάλαιο για την πατρίδα μας»

0

Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2023, η κοπή της Πρωτοχρονιάτικης Πίτας της Πανελλήνιας Ένωσης Πλοιάρχων Εμπορικού Ναυτικού, στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του Ο.Λ.Π. στον Πειραιά.

Σε μια άρτια εκδήλωση και μέσα σε ιδιαίτερα φιλικό και συναδελφικό κλίμα, μετά από σχεδόν τρία χρόνια περιορισμών λόγω της πανδημίας, ο Πρόεδρος Cpt. Μανώλης Τσικαλάκης και το Διοικητικό Συμβούλιο της Π.Ε.Π.Ε.Ν., με τις ευλογίες του Παναγιώτατου Μητροπολίτη Πειραιώς κ.κ. Σεραφείμ, έκοψαν την Πρωτοχρονιάτικη Πίτα της Ένωσής μας.

Παράλληλα, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, βραβεύτηκαν οι Πλοίαρχοι που το 2022 διέσωσαν από τους ωκεανούς και τις θάλασσες συνανθρώπους μας που κινδύνευσαν να χάσουν τη ζωή τους.

327461688_726418912333250_1758355694660946192_n

Στους εκλεκτούς προσκεκλημένους παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων: Πλοίαρχοι, εν ενεργεία και Συνταξιούχοι, Μέλη της Π.Ε.Π.Ε.Ν., Φίλοι της Ένωσης, Μέλη Ναυτεργατικών Σωματείων, Εκπρόσωποι του Πολιτικού Χώρου και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Ακολουθεί η ομιλία του Προέδρου της Π.Ε.Π.Ε.Ν., Cpt. Μανώλη Τσικαλάκη:

Σεβασμιότατε Μητροπολίτη Σύρου, Σεβασμιότατε Μητροπολίτη Πειραιά, Άγιοι Πατέρες, Κύριε Υφυπουργέ Εμπορικής Ναυτιλίας, Κυρία Υφυπουργέ Εργασίας, Κύριοι Βουλευτές, Κύριε Δήμαρχε Πειραιά, Κύριοι Γενικοί Γραμματείς του Υ.Ν.Α, Κύριοι πρώην Γενικοί Γραμματείς του Υ.Ν.Α, Κύριε Αρχηγέ του ΛΣ, Κύριε πρώην Αρχηγέ ΛΣ, Κύριοι Υπαρχηγοί και Κ.Κ Αξιωματικοί του Λιμενικού Σώματος, Κύριε Πρόεδρε του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, Κυρία Εκπρόσωπε της Ύπατης Αρμοστείας του Ο.Η.Ε., Κυρία Πρόεδρε της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, Κύριε Πρόεδρε του ΣΕΕΝ, Κύριοι Πρόεδροι και Μέλη των άλλων Εφοπλιστικών Ενώσεων, Κύριε Πρόεδρε και Κύριε Γενικέ Γραμματέα της Γ.Σ.Ε.Ε., Κύριε Διοικητή του Ν.Α.Τ., Κύριε Πρώην Πρόεδρε του Ν.Α.Τ., Κύριε Πρόεδρε του Ν.Ε.Ε., Κύριοι Συνάδελφοι των άλλων Σωματείων, Κύριοι Πρόεδροι Φορέων και Οργανισμών, Κυρίες και Κύριοι, Εκλεκτοί Προσκεκλημένοι μας, Αγαπητοί Συνάδελφοι…

Εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου και των Μελών της Πανελλήνιας Ένωσης Πλοιάρχων Εμπορικού Ναυτικού, θέλω να σας ευχαριστήσω, που ανταποκριθήκατε για μια ακόμη φορά στην πρόσκλησή μας και τιμάτε με την παρουσία σας και αυτήν την εορταστική μας εκδήλωση.

Η ειλικρινής υποστήριξη και η εμπιστοσύνη με την οποία μας περιβάλλετε, μας δίνουν δύναμη, να συνεχίσουμε το έργο μας.

Κυρίες και Κύριοι, Αγαπητοί Συνάδελφοι εν ενεργεία και απόμαχοι, είμαι ευτυχής που σας υποδέχομαι σήμερα στην αίθουσα αυτή, ύστερα από σχεδόν τρία χρόνια πανδημίας και υποχρεωτικών Lockdown… μια ομολογουμένως δύσκολη περίοδος για όλους μας.

Πολλοί συνάδελφοι και συνάνθρωποι μας βίωσαν την απώλεια αγαπημένων τους προσώπων. Πολλοί έχασαν τη δουλειά τους και άλλαξε καθοριστικά η ζωή τους.

Κυρίες και Κύριοι, Αγαπητοί Συνάδελφοι, για όλες αυτές τις μεγάλες και θλιβερές απώλειες των συνανθρώπων μας, πρωτίστως όμως για τους Έλληνες Συναδέλφους μας Ναυτικούς, που τη μνήμη τους τιμάμε πάντα αυτήν την ημέρα και για όλους τους Συνανθρώπους μας που χάθηκαν στη θάλασσα, σας ζητώ ως ένδειξη σεβασμού και υπέρτατου μεγαλείου ψυχής, να τηρήσουμε ενός λεπτού σιγή….!

Αιωνία ανάπαυση στην ψυχή τους – Θα βρίσκονται πάντα στη μνήμη και στις καρδιές μας!

Αγαπητοί Συνάδελφοι, Κυρίες και Κύριοι,

Ξεκινώντας την ομιλία μου, και πριν πω οτιδήποτε άλλο, θέλω να εξάρω από το βήμα αυτό, την πολύτιμη συνεισφορά των Πλοιάρχων μας, αλλά και όλων των Ναυτικών – όπου γης, για την προσφορά τους κατά τη περίοδο της πανδημίας.

Θέλω να τιμήσω με αυτόν τον τρόπο, τους “αφανείς καθημερινούς Ήρωες”, όπως πολλές Κυβερνήσεις και Οργανισμοί σε όλον τον κόσμο τους ανακήρυξαν, γιατί με προθυμία και αυταπάρνηση υπηρέτησαν όλους εμάς και συνέβαλαν καθοριστικά στο να μην διακοπεί η Παγκόσμια Εφοδιαστική Αλυσίδα, γεγονός που θα προκαλούσε καταστροφικές συνέπειες ανά την Υφήλιο. Έπραξαν ευσυνείδητα το καθήκον τους, ακόμα και σε βάρος της δικής τους υγείας, αλλά και των οικογενειών τους!

Είμαστε υπερήφανοι γι’ αυτούς και το έργο τους. Τους ευχαριστούμε για την ανεκτίμητη προσφορά τους. Αξίζουν τον Σεβασμό και την Τιμή όλων!

Κυρίες και Κύριοι, Αγαπητοί Συνάδελφοι,

Έχω παρουσιάσει επανειλημμένα τις αγωνίες, αλλά και τις θέσεις των Ελλήνων Ναυτικών και ιδιαίτερα των Πλοιάρχων Πάσης Τάξης, τους οποίους έχω την τιμή να εκπροσωπώ από τη θέση του Προέδρου της Π.Ε.Π.Ε.Ν. Στο πλαίσιο αυτό έχω αναδείξει διεξοδικά τις ανάγκες, τους προβληματισμούς και τις προτάσεις μας, σε όλους τους Φορείς που συμμετέχει η Ένωσή μας, όπως επίσης και με άρθρα, μελέτες και συνεντεύξεις στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

Το μεγάλο όμως ερώτημα παραμένει πάντα το ίδιο!

Οι Ναυτικοί μας ήταν παντού και πάντα παρόντες στα δύσκολα της πατρίδας μας!… Έκανε πάντα αυτό που έπρεπε η Ελλάδα μας για τους Ναυτικούς μας και κατ’ επέκταση για τη Ναυτιλία;

Ο Έλληνας Ναυτικός με το εισαγόμενο ναυτιλιακό συνάλλαγμα από την εργασία του στήριξε και συνεχίζει να στηρίζει την οικονομία της χώρας μας,

Ο Έλληνας Ναυτικός υποστηρίζει διαχρονικά τον Πρωτογενή Τομέα της Οικονομίας μας, τον Τουριστικό μας Κλάδο και διατηρεί ολόκληρο τον χρόνο ζωντανή την επικοινωνία των Νησιών μας,

Ο Έλληνας Ναυτικός διέδωσε στα πέρατα της Οικουμένης την ελληνική Ναυτοσύνη και τον Πολιτισμό,

Ο Έλληνας Ναυτικός συμβάλει καθημερινά στη διασφάλιση υψηλού επιπέδου ασφάλειας, αναφορικά με την προστασία της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα και του θαλάσσιου περιβάλλοντος,

Ο Έλληνας Ναυτικός αποτελεί αέναο και ζωτικό Εθνικό Κεφάλαιο για την πατρίδα μας,

Ο Έλληνας Ναυτικός ήταν και θα παραμείνει ο στυλοβάτης της Ναυτιλίας μας.

Αυτός είναι ο Έλληνας Ναυτικός, αυτός είναι ο Έλληνας Πλοίαρχος !

Αυτοί είναι οι δικοί μας καθημερινοί Ήρωες!

Και βέβαια παραμένει πάντα η ίδια ερώτηση!

Στηρίζει η πατρίδα μας όπως οφείλει τους Ναυτικούς μας;

– Με ουσιαστική αναγνώριση της προσφοράς και του έργου τους; – Με διαρκή αναβάθμιση των Ναυτικών Σχολών, των Α.Ε.Ν. και των Κ.Ε.Σ.Ε.Ν., σύμφωνα με τα Διεθνή και Ευρωπαϊκά Πρότυπα; – Με τη θέσπιση φορολογικών και συνταξιοδοτικών κινήτρων λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες του ναυτικού επαγγέλματος; – Παρέχει στους Ναυτικούς, αλλά και στις οικογένειές τους τις δέουσες Υπηρεσίες Υγείας; – Αναβαθμίζει τις υποδομές και τον εξοπλισμό των Δημόσιων Ναυτικών Σχολών και το κυριότερο, δημιουργεί μισθολογικά και εργασιακά κίνητρα ώστε να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε αυτές και νέοι Ναυτοδιδάσκαλοι που θα μεταλαμπαδεύσουν στους σπουδαστές τη γνώση και την εμπειρία τους αναφορικά με τις νέες τεχνολογίες; – Τα Μητρώα και οι λοιπές Υπηρεσίες παρέχουν την εξυπηρέτηση που πρέπει; Ή μήπως οι Ναυτικοί μας ταλαιπωρούνται καθημερινά υφιστάμενοι ακόμα και οικονομική επιβάρυνση; – Ο ρόλος που καλείται να διαδραματίσει το Γ.Ε.Ν.Ε. επαρκεί για τις ανάγκες μας ή οι Ναυτικοί μας έχουν μικρότερη προστασία από την ανεργία σε σχέση με τους εργαζόμενους στην ξηρά;

Κυρίες και Κύριοι, Αγαπητοί Συνάδελφοι,

πρέπει οι Υπεύθυνοι να σκύψουν σοβαρά και με αποτελεσματικότητα στα προβλήματά μας και να ακούσουν τις προτάσεις μας, οι οποίες αποσκοπούν στη διαχρονικότητα και στην ανάπτυξη του Ναυτικού επαγγέλματος. Πρέπει να κατανοηθεί από όλους η αγωνία μας για το παρόν και το μέλλον της Ναυτιλίας μας.

Πρέπει να ακούσετε τους προβληματισμούς των νέων παιδιών. Αυτών που με πίστη, αυθορμητισμό και διάθεση επέλεξαν να σπουδάσουν και

να σταδιοδρομήσουν στο Ναυτικό επάγγελμα. Περιμένουν από εμάς πολλά. Πρώτα απ’ όλα να τους διασφαλίσουμε ότι θα κινούνται επαγγελματικά σε ασφαλές περιβάλλον.

Δεν μηδενίζουμε. Έγιναν και γίνονται πράγματα.

Συζητάμε καλόπιστα με το Υ.ΝΑ.Ν.Π. και εν γένει με την Πολιτεία, επιδιώκοντας λύσεις. Χαιρετίζουμε τις αποφάσεις και τις πρωτοβουλίες που λαμβάνονται υπέρ των Ναυτικών και κατ’ επέκταση της Ναυτιλίας.

Συνεχίζουμε όμως να διεκδικούμε.

Η Π.Ε.Π.Ε.Ν. έχει αποδείξει ότι αγωνίζεται διαχρονικά με προτάσεις, διάλογο, εποικοδομητικές ιδέες και τεκμηριωμένες θέσεις για τον Κλάδο μας.

Με τους αγώνες και τη συσπείρωσή μας έχουμε πετύχει πολλά και σημαντικά. Συμμετέχουμε δυναμικά στις εξελίξεις.

Στηρίζουμε υγιείς συνδικαλιστικές δράσεις. Προβάλλουμε σε όλα τα Κοινωνικά και Κρατικά επίπεδα τα αιτήματα των Πλοιάρχων και των Ναυτικών μας και επιδιώκουμε λύσεις. Ενδεικτικά επιτρέψτε μου να αναφέρω ότι, με τη δική μας επαγρύπνηση και τις δικές μας καταλυτικές παρεμβάσεις και προτάσεις πετύχαμε:

– τη σίτιση των σπουδαστών των Α.Ε.Ν.,

– την αναβάθμιση του εξοπλισμού και των υποδομών των Α.Ε.Ν. και των Κ.Ε.Σ.Ε.Ν., οι οποίες όμως επιβάλλεται να συνεχιστούν.

– την επαναφορά των καταργημένων θέσεων των Ναυτοδιδασκάλων, με καλύτερες σε σχέση με παλαιότερα μισθολογικές συνθήκες και διεκδικούμε την περαιτέρω αύξηση των αποδοχών τους, ώστε να δημιουργηθούν τα απαραίτητα κίνητρα για την προσέλκυση και νέων Καθηγητών Ναυτικών μαθημάτων.

– τη συμμετοχή και Πλοιάρχου στην ιεραρχία της Δ.Ν.Ε. και αναμένουμε κ. Υπουργέ την υλοποίηση της διάταξης αυτής.

Επίσης,

– Αγκαλιάζουμε το Κ.Ε.Σ.Ε.Ν. και διακηρύσσουμε προς πάσα κατεύθυνση ότι συνιστά ουσιαστικά για εμάς τις μεταπτυχιακές μας Σπουδές.

– Στηρίζουμε το ίδιο τα Ναυτικά μας Λύκεια, τα φυτώρια Ναυτοσύνης της χώρας.

Οι προσπάθειές μας όμως δεν σταματούν εδώ!

Με τη συμμετοχή μας στην Επιτροπή του Ε.Φ.Κ.Α. και στο Δ.Σ. του ΝΑΤ πετύχαμε, να πραγματοποιείται ο υπολογισμός των συντάξεων των Συναδέλφων μας, αφού ληφθούν υπόψη τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του Ναυτικού επαγγέλματος, τα οποία αναδείξαμε καταθέτοντας τεκμηριωμένες προτάσεις και επιχειρήματα.

– Πιέσαμε και ξεμπλόκαραν όλες οι εκκρεμείς κύριες και επικουρικές συντάξεις. Οι νέες αιτήσεις συνταξιοδότησης διεκπεραιώνονται πλέον έγκαιρα. Φυσικά, το ίδιο γίνεται και με τη καταβολή των εφάπαξ.

– Πετύχαμε συμφωνία για την ασφάλιση στο Ν.Α.Τ. των Συναδέλφων μας που εργάζονται στα γραφεία, ώστε να βγαίνει και το Ταμείο ωφελημένο και οικονομικά ενισχυμένο.

– Επιπλέον, πετύχαμε, να μπορούν οι Συνάδελφοι να ανανεώνουν τα διπλώματά τους, χωρίς να κινδυνεύουν να τα χάσουν.

– Οι Δόκιμοι πλέον μπορούν να εξαγοράζουν το εκπαιδευτικό τους ταξίδι σε 12 μηνιαίες δόσεις και η θεώρηση της υπηρεσίας τους να γίνεται μέσα σε χρονικό διάστημα 36 μηνών. Αυτό φυσικά αφορά όλους τους Ναυτικούς μας και όχι μόνο τους Δοκίμους.

– Συμμετέχουμε στα Πειθαρχικά Συμβούλια Α’ και Β’ βαθμού, στο Α.Σ.Ν.Α. και στην Επιτροπή του Υ.ΝΑ.Ν.Π. για τα λιμάνια.

– Συμβάλαμε καθοριστικά στην υπογραφή νέων Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας για τα Ακτοπλοϊκά, τα Μεσογειακά Τουριστικά και τα Πορθμεία. Συνεχίζουμε να διεκδικούμε την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, σε κάθε κατηγορία πλοίων.

Οι συνεχείς και συνεπείς αγώνες μας θα συνεχιστούν δυναμικά, επ’ ωφελεία των Ναυτικών και της Ναυτιλίας.

Στο σημείο αυτό θα πρέπει να επισημάνω ότι με τον σημερινό Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γιάννη Πλακιωτάκη, ο οποίος μας τιμά πάντα με την παρουσία του, έχουμε καταφέρει πολλά!

Μέσα σε πνεύμα διαλόγου και καλής πίστης με εκείνον και τους συνεργάτες του, προωθήσαμε και καταφέραμε να επιλύσουμε χρόνια ζητήματα που αφορούσαν τον κλάδο μας…. Τον ευχαριστώ!

Ελπίζω η βοήθειά του και το έμπρακτο ενδιαφέρον του για τους Ναυτικούς και τη Ναυτιλία να συνεχιστούν και στο μέλλον.

Κυρίες και Κύριοι, Αγαπητοί Συνάδελφοι,

όπως κάθε χρόνο, έτσι και σήμερα στην εκδήλωσή μας έχουμε τη χαρά να φιλοξενούμε τους νέους Σπουδαστές και Σπουδάστριες των Α.Ε.Ν., αλλά και των Ναυτικών Λυκείων της χώρας μας. Είναι οι αυριανοί μας συνάδελφοι Πλοίαρχοι.

Κοιτάξτε τους στα μάτια και θα διακρίνετε μέσα από το καθαρό τους βλέμμα τη φλόγα της ψυχής τους για δημιουργία και προκοπή! Είναι ξεχωριστοί. Τους καλωσορίζω!

Αγαπητά μας παιδιά, Αγαπητοί μας αυριανοί Συνάδελφοι,

Αποτελείτε το μέλλον, το υγιές δυναμικό που θα αναβαθμίσει τη Ναυτιλία μας, οι δρόμοι της θάλασσας και οι ευκαιρίες της ανοίγονται διάπλατα μπροστά σας, οι γέφυρες των πλοίων που θα κυβερνήσετε είναι η προέκταση της πατρίδας μας, του πολιτισμού μας στα πέρατα του κόσμου!

Μην σας πτοήσουν τα δύσκολα!

Ναι, επιλέξατε ένα από τα πιο δύσκολα επαγγέλματα του κόσμου… όμως, όπως γράφει και ο Νομπελίστας ποιητής μας Οδυσσέας Ελύτης “Πουθενά αλλού δεν ένιωσα τη ζωή μου τόσο δικαιωμένη όσο πάνω στη γέφυρα ενός πλοίου!”

Προχωρήστε μπροστά, με ήθος και αποφασιστικότητα, όπως αρμόζει σε κάθε Έλληνα Ναυτικό. Η Ένωσή μας θα είναι πάντα δίπλα σας και θα συνεχίσει να αγωνίζεται και να προσπαθεί για την αναβάθμιση των σπουδών σας και για να έχετε καλύτερες συνθήκες εργασίας!

Σας εύχομαι ολόψυχα, καλή επιτυχία στις σπουδές σας, υγεία και καλή σταδιοδρομία, με πλούτο εμπειρίας και γνώσης!

Αγαπητοί Συνάδελφοι,

Το 2023 θα κλείσει και ο δικός μου κύκλος προσφοράς στην Π.Ε.Π.Ε.Ν.

Θα ολοκληρωθεί ένας δημιουργικός και συναρπαστικός κύκλος συνδικαλιστικών αγώνων, μέσα από τις επάλξεις της Πανελλήνιας Ένωσης Πλοιάρχων Εμπορικού Ναυτικού Πάσης Τάξεως, στην οποία μου κάνατε τη τιμή να βρίσκομαι στο τιμόνι της ως Πρόεδρος (πριν από περίπου 8 χρόνια).

Σας είμαι ευγνώμων γι’ αυτό το ταξίδι!

Μέσα από φουρτούνες και μπουνάτσες, με τη δική σας εμπιστοσύνη και στήριξη, σταθήκαμε δίπλα – δίπλα στους καθημερινούς αγώνες για τα κοινά, δίκαια συμφέροντά μας. Σταθήκαμε υπερήφανα μπροστά στις προκλήσεις, συμμετείχαμε δυναμικά στις διεκδικήσεις. Απαιτήσαμε δίκαιη αντιμετώπιση, σεβασμό, αξιοπρέπεια και μέλλον με προοπτική για τους Πλοιάρχους μας, εν ενεργεία και απόμαχους.

Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι Πλοίαρχοι και Αξιωματικοί Γέφυρας,

η βοήθειά σας όλα αυτά τα χρόνια, ήταν ουσιαστική και αποτέλεσε τη κινητήρια δύναμη κάθε προσπάθειάς μας.

Σας ευχαριστώ όλους που με τιμήσατε με την επιλογή σας. Για την αγάπη με την οποία μας περιβάλλατε, αλλά και για τη στήριξη που μας προσφέρατε.

Ένα μεγάλο ευχαριστώ, τόσο στον νυν Πρόεδρο της Πανελλήνιας Ένωσης Συνταξιούχων Πλοιάρχων Εμπορικού Ναυτικού (Cpt. Μάκη Δασκαλάκη), όσο και στους προηγούμενους Προέδρους, αλλά και σε όλα τα μέλη των Διοικήσεων, της Ένωσής τους, που με την πολύτιμη εμπειρία, τη σοφία και τις συμβουλές τους συνέβαλαν σημαντικά στην επίτευξη των κοινών μας στόχων.

Θα ήθελα επίσης να εκφράσω τα θερμά συγχαρητήρια και τις εγκάρδιες ευχαριστίες μου προς όλα τα άξια Μέλη του Διοικητικού μας Συμβουλίου, τα οποία με γνώσεις, ήθος, διάθεση προσφοράς και εργατικότητα με πλαισίωσαν και με πλαισιώνουν στην προεδρία μου, ανταποκρίθηκαν στις προκλήσεις και συνέδραμαν αποφασιστικά στην επιτυχία των αγώνων μας.

Μαζί ξεκινήσαμε την τίμια και ανιδιοτελή προσπάθεια μακριά από προσωπικά συμφέροντα, χωρίς κομματική ταυτότητα και ελεύθεροι, μακριά από δεσμεύσεις ή εξαρτήσεις.

Στόχος μας ήταν και παραμένει η στήριξη του Κλάδου μας και η διεκδίκηση λύσεων στα προβλήματά μας.

Αναδείξαμε για πρώτη φορά, στα πλαίσια της υπερ – εκατοντάχρονης πλέον ιστορίας της Π.Ε.Π.Ε.Ν, την προσωπικότητα και τον πολύπλοκο ρόλο τον οποίον καλείται να επιτελέσει σήμερα η Ελληνίδα Πλοίαρχος.

Με την εκλογή στο Διοικητικό μας Συμβούλιο της καθ’ όλα άξιας σε προσωπικότητα, ήθος, επαγγελματισμό και αγωνιστικότητα Πλοιάρχου Ελένης Παπαδοπούλου, τιμάται στο πρόσωπό της η Ελληνίδα Πλοίαρχος, η Ελληνίδα Ναυτικός.

Η Cpt. Ελένη συμμετέχει ενεργά, αλλά και δυναμικά, παρά τις πολυσχιδείς επαγγελματικές και οικογενειακές υποχρεώσεις και δραστηριότητές της, στο Διοικητικό Συμβούλιο και τους αγώνες της Π.Ε.Π.Ε.Ν. και αποτελεί ξεχωριστό παράδειγμα για εμάς, αλλά και για όλους τους συναδέλφους της.

Δεν θα μπορούσα όμως να παραλείψω από τις ευχαριστίες μου την καθ’ όλα άξια ομάδα της Π.Ε.Π.Ε.Ν.:

– τον Λευτέρη Παπαδόγγονα,

– την Κική Σαρρή,

– την Μαρία Σπηνιόλου

Και φυσικά τον Αργύρη Δήμοβιτς…

Τους ευχαριστώ όλους πολύ!

Αγαπητοί Συνάδελφοι,

αρκετοί από τους στόχους που είχαμε θέσει, επιτεύχθηκαν. Οι διεκδικήσεις μας όμως συνεχίζονται.

Η Π.Ε.Π.ΕΝ., όπως και όλα τα Ναυτεργατικά Σωματεία χρειάζονται την στήριξη και την ενεργή συμμετοχή όλων μας. Με τη μαζικότητα και την αλληλεγγύη μας στέλνουμε το δικό μας ηχηρό και ξεκάθαρο μήνυμα σε όλους όσους επιχείρησαν να μας αποδυναμώσουν. Οι μεθοδεύσεις και οι κρυφές ατζέντες τους κατέρρευσαν.

Συσπειρωθείτε μαζικά στο Σωματείο μας και διεκδικείστε, απαιτείστε όσα μας ανήκουν. Βρισκόμαστε ήδη στην “επόμενη ημέρα”, με πίστη και αισιοδοξία.

Το πηδάλιο της Π.Ε.Π.Ε.Ν. θα το αναλάβουν από του χρόνου, οι άξιοι Συνάδελφοι, που εσείς θα τιμήσετε με την ψήφο σας στις επερχόμενες εκλογές της Ένωσής μας, για να συνεχίσουν να οδηγούν την Πανελλήνια Ένωση Πλοιάρχων Εμπορικού Ναυτικού σε ακόμη πιο επιτυχημένους Συνδικαλιστικούς αγώνες.

Συσπειρωθείτε στην Ένωσή μας. Διεκδικείστε μαζί με τα συλλογικά μας Όργανα. Θα εξακολουθήσω να είμαι πάντα δίπλα σας, συμπαραστάτης στους αγώνες και στα δίκαια αιτήματά μας.

Κυρίες και Κύριοι, Αγαπητοί Συνάδελφοι,

για εμένα, όπως πολύ καλά γνωρίζετε, ο συνδικαλιστικός δρόμος συνεχίζεται από άλλο μετερίζι. Από τη θέση του Γενικού Γραμματέα της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας, θα συνεχίσω να διεκδικώ με όλες μου τις δυνάμεις και να παλεύω, για τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα όλων των Ελλήνων Ναυτικών.

Θα συνεχίσω ακόμη πιο δυναμικά και αποφασιστικά τις προσπάθειές μου, για την αναβάθμιση του Ναυτικού επαγγέλματος, της Δημόσιας Ναυτικής Εκπαίδευσης, των συνθηκών εργασίας και διαβίωσης όλων των Ελλήνων Ναυτικών.

Μαζί θα εξακολουθήσουμε να δίνουμε πολλούς ακόμη αγώνες. Μόνο ενωμένοι θα διεκδικήσουμε… Μόνο ενωμένοι θα νικήσουμε!

Σας ευχαριστώ από καρδιάς!

Καλή Χρονιά σε όλους… Καλά Ταξίδια, προσωπική και οικογενειακή ευτυχία σε όλους τους Ναυτικούς μας… ο Άγιος Νικόλαος να είναι πάντα κοντά τους, αλλά και κοντά μας!

Φωτό: Ναυτικά Χρονικά/ ΠΕΠΕΝ