Πράσινο φως για ένα αυτόνομο και πράσινο containership στη θάλασσα της Μάγχης

0

Ο νηογνώμονας Lloyd’s Register (LR) χορήγησε μια έγκριση επί της αρχής (AiP) στη Zulu Associates, μια σύμπραξη των ZULU Associates bv. και Anglo Belgian Shipping Company Ltd η οποία εστιάζει στην ανάπτυξη καινοτομιών για τον κλάδο των logistics, για ένα πρωτοποριακό σχεδιασμό ενός containership μικρών αποστάσεων με την ονομασία ZULU Mass.

Η εν λόγω έγκριση αποτελεί ένα σημαντικό ορόσημο για την ενεργειακή μετάβαση και την ψηφιοποίηση του κλάδου των θαλάσσιων μεταφορών, με το μήκους 100 μέτρων containership να αποτελεί ένα από τα πρώτα πλοία της κατηγορίας του που θα μπορεί να επιχειρεί στη θάλασσα της Μάγχης και τη Βόρεια Θάλασσα αυτόνομα και παράγοντας μηδενικές εκπομπές.

To χωρητικότητας 200 TEU πλοίο θα διαθέτει ένα σύστημα ηλεκτρικής πρόωσης ισχύος 650kW, ενώ θα μπορεί να καταναλώνει ως καύσιμο υδρογόνο, αμμωνία ή μεθανόλη, διαθέτοντας παράλληλα και τη δυνατότητα τροφοδοσίας μέσω κυψελών καυσίμου ή μπαταρίας. Η έγκριση επί της αρχής χορηγήθηκε από τον LR έπειτα από μια ολοκληρωμένη και ενδελεχή ανάλυση του σχεδιασμού του πλοίου, η οποία πραγματοποιήθηκε λαμβάνοντας υπόψιν τις απαιτήσεις των σχετικών βιομηχανικών προτύπων.

Ο Mike Holliday, UK & Ireland Area Manager του Lloyd’s Register δήλωσε: «Είμαστε ικανοποιημένοι για τη χορήγηση της συγκεκριμένης έγκρισης, καθώς ο εν λόγω σχεδιασμός ο οποίος αξιοποιεί ένα πλήθος εναλλακτικών τεχνολογιών πρόωσης υπογραμμίζει την αφοσίωσή μας στην προώθηση της ψηφιοποίησης και της απανθρακοποίησης του ναυτιλιακού κλάδου».

Πηγή: Ναυτικά Χρονικά