Μαριλένα Λασκαρίδη: Ανακοινώθηκε το νέο πρόγραμμα υποτροφιών του Ιδρύματος Αικ. Λασκαρίδη

0

Το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη με στόχο  την προαγωγή του ελληνικού πολιτισμού και των ελληνικών Γραμμάτων σε εθνικό αλλά και διεθνές επίπεδο ανακοινώνει την έναρξη υποβολής αιτήσεων για το 4ο Πρόγραμμα Υποτροφιών. Οι υποτροφίες χορηγούνται στο πλαίσιο της λειτουργίας της Έδρας Νεοελληνικών Σπουδών “Μαριλένα Λασκαρίδη” στο Πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ.

Για το ακαδημαϊκό έτος 2023-2024 προσφέρεται μία (1) υποτροφία για περίοδο 5 μηνών για νέους ερευνητές οι οποίοι ολοκλήρωσαν τις διδακτορικές τους σπουδές μετά το 2017 και μία (1) υποτροφία για περίοδο 5 μηνών για έμπειρους ερευνητές, οι οποίοι ολοκλήρωσαν αντίστοιχα τις σπουδές τους μεταξύ 2003 – 2017. Οι υπότροφοι, επιλέγονται αποκλειστικά από το Πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ με ακαδημαϊκά κριτήρια, οφείλουν να διαμείνουν στην πόλη για το διάστημα που ορίζεται, προκειμένου να διεξάγουν την έρευνά τους.

Οι υποτροφίες προκηρύσσονται ετησίως με κύριο στόχο την ενίσχυση της έρευνας στον τομέα των Νεοελληνικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ αλλά και διεθνώς και αφορούν στους κλάδους των ανθρωπιστικών ή/και κοινωνικών επιστημών, ειδικότερα στους τομείς του νεοελληνικού πολιτισμού ή/και ιστορίας.

Το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη χρηματοδοτεί εξ ολοκλήρου τις δύο υποτροφίες. Κάθε υποτροφία αντιστοιχεί στο συνολικό ποσό των 8.250€ με σκοπό την κάλυψη διαμονής και διαβίωσης για το διάστημα των πέντε μηνών.

Η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων λήγει την 1η Μαρτίου 2023

Για περισσότερες πληροφορίες και αιτήσεις, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του Πανεπιστημίου εδώ.

Η Έδρα «Μαριλένα Λασκαρίδη» ιδρύθηκε από την Ολλανδική Εταιρεία Νεοελληνικών Σπουδών και χρηματοδοτείται κατά κύριο λόγο από το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη στο πλαίσιο των στόχων του για την προαγωγή του ελληνικού πολιτισμού και των ελληνικών Γραμμάτων σε εθνικό αλλά και διεθνές επίπεδο. Η έδρα φέρει το όνομα της αείμνηστης Μαριλένας Λασκαρίδη, Αντιπροέδρου του Ιδρύματος.  Στη χρηματοδότηση συνεισφέρει επίσης το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθώς και η Ολλανδική Εταιρεία Νεοελληνικών Σπουδών.