Η Νέα Υόρκη αποκτά το πρώτο πλήρως ηλεκτρικό καταμαράν μηδενικών εκπομπών

0

Στο πλαίσιο των προσπαθειών απανθρακοποίησης του ναυτιλιακού κλάδου, η πόλη της Νέας Υόρκης πρόκειται να αποκτήσει το πρώτο της πλήρως ηλεκτρικό επιβατηγό πλοίο μηδενικών εκπομπών, η καθέλκυση του οποίου είναι προγραμματισμένη για το 2024.

Το εν λόγω ταχύπλοο επιβατηγό πλοίο είναι το αποτέλεσμα μιας συνεργασίας μεταξύ της τοπικής New York Cruise Lines και της εταιρείας Green City Ferries AB (GCF), η οποία εδρεύει στη Στοκχόλμη. Η New York Cruise Lines, θυγατρική της New York Water Taxi, θα αναλάβει τη διαχείριση του χωρητικότητας 147 επιβατών και 28 ποδηλάτων πλοίου, το οποίο θα επιχειρεί στον ποταμό Χάντσον, πραγματοποιώντας δρομολόγια μεταξύ Μπρούκλιν και Μανχάταν.

Το κατηγορίας Beluga24 νεότευκτο καταμαράν έχει αναπτυχθεί από την GCF και διαθέτει κύτος από ανθρακονήματα καθώς και ειδικό σχεδιασμό της εταιρείας Teknicraft, ο οποίος ελαχιστοποιεί την παραγωγή κυμάτων σε υψηλές ταχύτητες πλεύσης χάρη στη χρήση ειδικών πτερυγίων. Επιπλέον, το καταμαράν θα διαθέτει μεταξύ άλλων σύστημα διαχείρισης ενέργειας της εταιρείας Echandia, μπαταρίες της Toshiba και συστήματα πρόωσης κατηγορίας waterjet της HamiltonJet.

Πρόκειται για το πρώτο σκάφος της GCF που θα ξεκινήσει να επιχειρεί στις Ηνωμένες Πολιτείες, ακολουθώντας το πρώτο Beluga24, το οποίο αναμένεται να ξεκινήσει να επιχειρεί στη Στοκχόλμη στις αρχές του 2023.

Πηγή: Ναυτικά Χρονικά