Αυξημένο ενδιαφέρον για συστήματα αξονικών γεννητριών σε πλοία

0

Η ελβετική εταιρεία τεχνολογίας ABB σύναψε μια σύμβαση με το ναυπηγείο COSCO Shipping Heavy Industry στo πλαίσιo της οποίας πρόκειται να εξοπλίσει δέκα νεότευκτα containerships της κινεζικής COSCO Shipping Corporation Limited με συστήματα αξονικών γεννητριών μόνιμου μαγνήτη.

Τα συστήματα αξονικών γεννητριών της ABB πρόκειται να εγκατασταθούν σε έξι containerships χωρητικότητας 14.000 TEU και τέσσερα containerships χωρητικότητας 16.000 TEU, τα οποία αναμένεται να έχουν παραδοθεί στην COSCO έως τα τέλη του 2025. Τελευταία σημειώνεται αυξημένο ενδιαφέρον για συστήματα αξονικών γεννητριών, καθώς η εν λόγω τεχνολογία μπορεί να προσφέρει έως και 17% εξοικονόμηση καυσίμου σε σχέση με τη χρήση ενός σετ συμβατικών ηλεκτρογεννητριών. Παράλληλα, η ενίσχυση της ενεργειακής απόδοσης των πλοίων αποκτά όλο και μεγαλύτερη σημασία ενόψει των επερχόμενων κανονισμών του ΙΜΟ που αφορούν τον Δείκτη Ενεργειακής Απόδοσης Υφιστάμενων Πλοίων (EEXI) και τον Δείκτη Έντασης Άνθρακα (CII) και πρόκειται να τεθούν σε ισχύ τον Ιανουάριο του 2023.

Σύμφωνα με την ΑΒΒ, οι γεννήτριες άξονα με τεχνολογία μόνιμου μαγνήτη προσφέρουν 3-4% υψηλότερη ενεργειακή απόδοση, μειωμένα κόστη συντήρησης και έως και 20% μικρότερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα σε σύγκριση με τα παραδοσιακά συστήματα αξονικών γεννητριών.

Ο Michael Christensen, Global Segment Manager Dry Cargo της ABB Marine & Ports δήλωσε σχετικά με την υπογραφή της νέας σύμβασης: «Η ΑΒΒ υποστηρίζει τη ναυτιλιακή βιομηχανία της Κίνας εδώ και σχεδόν δύο δεκαετίες και είμαστε περήφανοι που συνεργαζόμαστε με την COSCO Shipping, τη μεγαλύτερη ναυτιλιακή εταιρεία της χώρας, σε αυτό το πρωτοποριακό έργο».

Πηγή: Ναυτικά Χρονικά