Ένα πλήρως ηλεκτρικό ρυμουλκό πλοίο

0

Η ιαπωνική εταιρεία logistics Seagate Corporation Co. Ltd. (SGC), μέλος του ομίλου Kawasaki Kisen Kaisha Ltd. (“K” Line), ανακοίνωσε πως πρόκειται να κατασκευάσει ένα ηλεκτρικό ρυμουλκό πλοίο το οποίο θα τροφοδοτείται από μια μπαταρία.

Το νεότευκτο πλοίο θα είναι εξοπλισμένο με ένα υβριδικό σύστημα πρόωσης, το οποίο θα περιλαμβάνει έναν ηλεκτροκινητήρα ως βασική πηγή ισχύος, που θα τροφοδοτείται από μια μπαταρία ιόντων λιθίου μεγάλης χωρητικότητας, η οποία θα φορτίζεται από το ηλεκτρικό δίκτυο της στεριάς. Επιπλέον, θα διαθέτει και μια ηλεκτρογεννήτρια ως βοηθητική πηγή ηλεκτρικής ισχύος.

Το εν λόγω πλοίο θα αποτελεί το πρώτο ρυμουλκό στο λιμάνι της Tokuyama το οποίο θα διαθέτει ηλεκτροκινητήρα ως κύρια πηγή ισχύος, συμβάλλοντας στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου της περιοχής από το 2025, οπότε και θα ξεκινήσει να επιχειρεί. Παράλληλα, η εταιρεία σκοπεύει μελλοντικά να αντικαταστήσει το καύσιμο της ηλεκτρομηχανής του πλοίου με εναλλακτικά πράσινα καύσιμα, προκειμένου το πλοίο να μπορεί να επιχειρεί παράγοντας μηδενικές εκπομπές.

Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία αποτελεί μέρος των προσπαθειών της “K” Line να επιτύχει τους περιβαλλοντικούς στόχους που έχει θέσει για το 2050, οι οποίοι εστιάζουν στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου από τις δραστηριότητες του ομίλου, συμβάλλοντας παράλληλα στην αειφόρο ανάπτυξη της οικονομίας και της κοινωνίας.

Πηγή: Ναυτικά Χρονικά