Ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες για τη θαλάσσια μεταφορά πράσινου υδρογόνου

0

Η ολλανδική εταιρεία C-Job Naval Architects συνεργάτηκε με την LH2 Europe προκειμένου να σχεδιάσουν από κοινού ένα καινοτόμο πλοίο μεταφοράς υγροποιημένου υδρογόνου το οποίο αναμένεται να χρησιμοποιηθεί σε μια νέα αλυσίδα εφοδιασμού πράσινου υδρογόνου την οποία σχεδιάζει η LH2 Europe.

Αρχικός στόχος της LH2 Europe είναι η μεταφορά πράσινου υδρογόνου από τη Σκωτία στη Γερμανία, με τη δυνατότητα επέκτασης του δικτύου και σε άλλα μέρη της Ευρώπης όσο αυξάνεται η ζήτηση για το εν λόγω πράσινο καύσιμο.

Το μήκους 141 μέτρων πλοίο το οποίο αρχικά σχεδίασε η C-Job διαθέτει τρεις δεξαμενές αποθήκευσης υγροποιημένου υδρογόνου χωρητικότητας 12,500 κ.μ. έκαστη. Η συνολική χωρητικότητα των 37,500 κ.μ. σημαίνει ότι το εν λόγω πλοίο θα μπορεί να μεταφέρει αρκετό καύσιμο για την τροφοδοσία 400,000 αυτοκίνητων ή 20,000 φορτηγών σε ένα μόλις ταξίδι.

Η θαλάσσια μεταφορά υγροποιημένου υδρογόνου παρουσιάζει αρκετές προκλήσεις τόσο ως προς το σχεδιασμό των πλοίων όσο ως προς τα συστήματα διαχείρισης του φορτίου, καθώς το εν λόγω καύσιμο καταλαμβάνει μεγάλο όγκο και είναι 20 φορές ελαφρύτερο από το LNG. Για το λόγο αυτό η C-Job ανέπτυξε ένα καινοτόμο τραπεζοειδή σχεδιασμό κύτους, ο οποίος παρέχει αρκετό χώρο στο κατάστρωμα για την τοποθέτηση των δεξαμενών, χωρίς να χρειάζεται η λήψη θαλάσσιου έρματος για την επίτευξη του απαιτούμενου βυθίσματος.

Φωτό: c-job.com

Πηγή: Ναυτικά Χρονικά