Ένα πρωτοποριακό υβριδικό σύστημα για την υπεράκτια παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας

0

Η εταιρεία ενεργειακών τεχνολογιών Waterotor International Corp. παρουσίασε πρόσφατα στην έκθεση «Floating Wind Solutions 2022», που διεξήχθη στο Χιούστον, ένα πρωτοποριακό υβριδικό σύστημα για την υπεράκτια παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Διαθέτοντας ικανότητα παραγωγής ισχύος 20 MW, το «Big Cajun» αποτελεί το πρώτο παγκοσμίως υπεράκτιο υβριδικό σύστημα το οποίο χρησιμοποιεί ταυτόχρονα μια ανεμογεννήτρια, που αξιοποιεί την αιολική ενέργεια, και υποθαλάσσια στροφεία, τα οποία απορροφούν ενέργεια από τα υποθαλάσσια ρεύματα, προκειμένου να παράγει μεγάλα ποσά ηλεκτρικής ενέργειας.

Το «Big Cajun», το οποίο αυτή την περίοδο βρίσκεται υπό ανάπτυξη στη Λουιζιάνα, αναμένεται να επιτρέψει στους πετρελαϊκούς κολοσσούς να περιορίσουν το ανθρακικό αποτύπωμα των δραστηριοτήτων τους καθώς και να μειώσουν δραστικά τα λειτουργικά τους κόστη. Συγκεκριμένα, αντικαθιστώντας την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας που βασίζεται στην κατανάλωση ντίζελ στις πλατφόρμες εξόρυξης, θα μπορούσαν να εξοικονομηθούν για κάθε πλατφόρμα 33.000 γαλόνια ορυκτών καυσίμων ημερησίως, ποσό που αντιστοιχεί σε ένα ετήσιο κόστος που ξεπερνά τα 70 εκατ. δολάρια.

Σύμφωνα με τον Fred Ferguson, ιδρυτή και CEO της Waterotor, το «Big Cajun» πρόκειται να σημάνει την αρχή μιας νέας εποχής όσον αφορά την αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ενώ η εταιρεία έχει ήδη εντοπίσει αρκετές τοποθεσίες στις οποίες θα μπορούσε να εγκατασταθεί το σύστημα, ώστε να εκμεταλλευτεί στον μέγιστο βαθμό τα υποθαλάσσια ρεύματα.

Φωτό: Waterotor International Corp.

 

Πηγή: Ναυτικά Χρονικά