Όσα πρέπει να γνωρίζετε για τις στολές εμβαπτίσεως

0

Οι στολές εμβαπτίσεως (immersion suits) αποτελούν μέρος του εξοπλισμού LSA (Life Saving Equipment) του πλοίου.

Χρησιμοποιούνται κατά την εγκατάλειψη του πλοίου από το πλήρωμα ή και τους επιβάτες για την προστασία τους από τις αντίξοες καιρικές συνθήκες. Ανάλογα με τον τύπο της στολής εμβαπτίσεως, φοριέται συνδυαστικά και με ατομικό σωσίβιο, για τη διασφάλιση της πλεύσης του χρήστη. Οι στολές εμβαπτίσεως αποθηκεύονται σε συγκεκριμένα σημεία επί του πλοίου ‒όπως στις καμπίνες του πληρώματος, στη γέφυρα, στο μηχανοστάσιο και, ανάλογα με το μέγεθος του πλοίου, σε ειδικούς αποθηκευτικούς χώρους στην πλώρη‒ και συνοδεύονται από την κατάλληλη σήμανση.

Επιπροσθέτως, σύμφωνα με τις κατασκευαστικές απαιτήσεις της SOLAS και του LSA Code, οι στολές εμβαπτίσεως είναι κατασκευασμένες ώστε να φοριούνται εντός δύο λεπτών, λαμβάνοντας υπόψη οποιονδήποτε ρουχισμό ή ατομικό σωσίβιο. Οι οδηγίες εφαρμογής της στολής εμβαπτίσεως θα πρέπει να είναι διαθέσιμες σε εμφανή θέση στην εξωτερική θήκη της στολής.

Οι στολές θα πρέπει να είναι ανθεκτικές στις φλόγες ‒ικανές να αντεπεξέλθουν τυλιγμένες στη φωτιά για δύο δευτερόλεπτα χωρίς να καούν ή να λιώσουν‒, να καλύπτουν όλο το σώμα του χρήστη, με εξαίρεση το πρόσωπο, ενώ και τα χέρια θα πρέπει επίσης να είναι καλυμμένα, εκτός εάν η στολή διαθέτει μόνιμα στερεωμένα γάντια.

Η σχεδίαση των στολών εμβαπτίσεως θα πρέπει να επιτρέπει στον χρήστη να εκτελεί τα καθήκοντα κατά την εγκατάλειψη του πλοίου, να ανεβαίνει κάθετα σκάλα για τουλάχιστον ύψος 5 μέτρων, να πηδάει στη θάλασσα από ύψος τουλάχιστον 4,5 μέτρων χωρίς να τραυματίζεται η στολή ή ο χρήστης και να κολυμπάει για μικρές αποστάσεις στη θάλασσα ώστε να μπορεί να επιβιβαστεί σε σωσίβια σχεδία ή σε σωσίβια λέμβο.