Lessons Learnt: Ατύχημα εν πλω έπειτα από έκρηξη εξοπλισμού (βίντεο)

0

Ένα εκπαιδευτικό βίντεο από την ψηφιακή βιβλιοθήκη Lessons Learnt του UK P&I Club, παρουσιάζει τον τραυματισμό μηχανικού, που οδήγησε σε πλήρη απώλεια της όρασης του, κατά τη διάρκεια εργασιών συντήρησης στο πλοίο.

Το περιστατικό συνέβη κατά την εκτέλεση εργασιών συντήρησης από δυο μηχανικούς σε έναν λαμπτήρα U.V. (Ultraviolet) του βραστήρα νερού. Η εργασία περιλάμβανε την αντικατάσταση ενός αποστειρωτικού λαμπτήρα U.V. και του παρελκόμενου εξοπλισμού (γυάλινου σωλήνα  που τοποθετείται εντός του βραστήρα).

Εφόσον ο προηγούμενος λαμπτήρας U.V. και η θήκη του αφαιρέθηκαν και τοποθετήθηκε η καινούργια θήκη, οι μηχανικοί αποφάσισαν να ελέγξουν υδροστατικά τον αποστειρωτή νερού για τυχόν διαρροές και να επιβεβαιώσουν την σωστή τοποθέτηση της θήκης του λαμπτήρα. Για την προστασία από την δημιουργία υπερβολικής πίεσης, είχε ειπωθεί πως είχαν ανοιχθεί ένας εξαεριστήρας στο άνω μέρος του πλαισίου και μια βαλβίδα by-pass πριν την βαλβίδα εισόδου του νερού. Έχοντας ανοίξει την βαλβίδα εισόδου του νερού, ένας από τους μηχανικούς παρατηρούσε από το άνοιγμα του βραστήρα τη θήκη του λαμπτήρα U.V. Την ίδια στιγμή, η γυάλινη θήκη εξερράγη, με αποτέλεσμα θραύσματα γυαλιού να έρθουν σε εισέλθουν στο μάτι του μηχανικού. Ο τραυματισμένος μηχανικός μεταφέρθηκε άμεσα σε ένα τοπικό νοσοκομείο, ωστόσο οι γιατροί δεν κατάφεραν να σώσουν την όρασή του.

Μπορείτε να το δείτε το βίντεο παρακάτω:

Σύμφωνα με το UK P&I Club, η παραπάνω περίπτωση αποτελεί μια από τις πολλές περιπτώσεις ατυχημάτων που αφορούν εκρήξεις εξοπλισμού όπως από μανόμετρα, λαμπτήρες και άλλες γυάλινες θήκες. Αν και οι έρευνες έδειξαν πως οι σχετικές βαλβίδες ήταν πράγματι ανοιχτές, η υπερβολική πίεση που είχε δημιουργηθεί εντός του βραστήρα θρυμμάτισε την γυάλινη θήκη του λαμπτήρα. Επίσης, θα πρέπει να σημειωθεί πως  ο τραυματισμένος μηχανικός δεν φορούσε τα κατάλληλα ατομικά μέσα προστασίας (προσωπίδα ή προστατευτικά γυαλιά), παρά την διαθεσιμότητα τους στο χώρο. Τέλος, θα πρέπει να σημειωθεί πως πριν την εκτέλεση της εργασίας δεν είχε η προηγηθεί κατάλληλη εκτίμηση κινδύνου ή ένα toolbox talk, ώστε να μπορέσουν οι μηχανικοί να εντοπίσουν τους πιθανούς κινδύνους της εκτέλεσης της εργασίας και να λάβουν τα σχετικά κατάλληλα προστατευτικά μέτρα.

Λαμβάνοντας υπόψην το παραπάνω περιστατικό:

  • Πριν την εκτέλεση εργασιών σε συστήματα υψηλής πιέσεως ή σε συστήματα με εύθραυστο εξοπλισμό θα πρέπει να εκτελεστεί η κατάλληλη εκτίμηση κινδύνου και ένα toolbox talk
  • Όσοι συμμετέχουν στην εργασία θα πρέπει να απευθύνονται στο SMS της εταιρίας για τυχόν οδηγίες ασφαλείας και έντυπα έλεγχου
  • Θα πρέπει να διαφυλάσσεται πως όλοι όσοι συμμετέχουν στην εργασία χρησιμοποιούν τον απαραίτητο ατομικό προστατευτικό εξοπλισμό (PPE)
  • Κατά την εκτέλεση εργασιών συντήρησης σε εξοπλισμό οι συμμετέχοντες θα πρέπει πάντοτε να απευθύνονται στα εγχειρίδια χρήσεως του εξοπλισμού

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε εδώ.