Η πρώτη βάρδια ως ανθυποπλοίαρχος

0

Γράμμα Ανθυποπλοιάρχου στην Isalos.net

Αρκετές φορές, τόσο ως σπουδαστές στη σχολή όσο και ως δόκιμοι στα βαπόρια, υπάρχει ένα άγχος για το πρώτο μπάρκο ως ανθυποπλοίαρχοι. Όπως κάθε νέο βήμα στην εκάστοτε επαγγελματική καριέρα, έτσι και η μετάβαση από την εκπαιδευτική θέση του δοκίμου στη θέση του ανθυποπλοιάρχου, με ευθύνες και αρμοδιότητες, αποτελεί ένα από τα πιο κρίσιμα σημεία στην καριέρα του κάθε ναυτικού.

Με το πέρας της φοίτησης στην ΑΕΝ, για την απόκτηση του πτυχίου του ανθυποπλοιάρχου απαιτείται και ένα σύνολο εκπαιδευτικών κύκλων, όπως GMDSS, ECDIS Generic κ.λπ. Με την επιτυχή απόκτηση όλων των προαπαιτούμενων, πλέον με περηφάνια και τιμή ο ναυτικός αποκτά τον τίτλο του ανθυποπλοιάρχου.

Η ευθύνη του αξιωματικού είναι αδιαμφισβήτητα μεγάλη και με ένα ευρύ σύνολο καθηκόντων καλείται να αντεπεξέλθει στις απαιτήσεις του επαγγέλματος.

Όταν λοιπόν έφτασε και η δική μου σειρά να μπαρκάρω για πρώτη φορά ως ανθυποπλοίαρχος, τα μεγαλύτερα ερωτήματά μου ήταν σε ποιο λιμάνι θα ξεκινούσα το μπάρκο και το πλήρωμα με το οποίο θα συνεργαζόμουν.

Άλλωστε, άλλο είναι να πιάσεις ανθυποπλοίαρχος για πρώτη φορά στη Σιγκαπούρη και άλλο σε ένα ήσυχο και απομακρυσμένο λιμάνι. Επίσης, εάν γνωρίζεις κάποιον από το πλήρωμα εκ των προτέρων, σίγουρα θα νιώσεις πιο οικείο το περιβάλλον.

Για καλή μου τύχη, όπως και άλλοι συνάδελφοι, πριν πιάσω ανθυποπλοίαρχος ήμουν για μία εβδομάδα ακόμα δόκιμος και είχα γίνει πάλι η σκιά του ανθυποπλοιάρχου τον οποίο επρόκειτο να σκαντζάρω και γνώριζα επίσης ορισμένα μέλη του πληρώματος. Ανάλογα με την εταιρεία στην οποία βρίσκεται ο καθένας, ορισμένες φορές η καριέρα του αξιωματικού ξεκινάει για μια μικρή περίοδο ως junior ανθυποπλοίαρχος ή ως δόκιμος, ώστε στο ίδιο πλοίο να πιάσει ανθυποπλοίαρχος.

Έπειτα από μία εβδομάδα στο πλοίο ως δόκιμος και ακολουθώντας πιστά τις συμβουλές του ανθυποπλοιάρχου του οποίου θα έπαιρνα τη θέση, αισθανόμουν σχεδόν έτοιμος να αναλάβω καθήκοντα.

Πράγματι, ίσως είναι υπεροπτικό να θεωρεί κανείς πως είναι πλήρως προετοιμασμένος. Το επάγγελμα του ναυτικού απαιτεί εμπειρία, χρόνο και τύχη και σε κάθε μπάρκο ο καθένας αποκτά νέες γνώσεις και εμπειρίες.

Στην πρώτη μου βάρδια ήμουν αρκετά αγχωμένος και, παρότι αισθανόμουν σιγουριά, κρατούσα τις επιφυλάξεις μου. Το γεγονός πως είχα έναν πλοίαρχο πρόθυμο να με στηρίξει και να ανέβει άμεσα στη γέφυρα να βοηθήσει σε οποιαδήποτε αμφιβολία μου αποτέλεσε ένα από τα βασικότερα στηρίγματα στο πλοίο.

Έπειτα από περίπου μία εβδομάδα άρχισα να προσαρμόζομαι στα καθήκοντα της βάρδιας και σταδιακά μάθαινα όλο και περισσότερες λεπτομέρειες για τις λειτουργίες του εξοπλισμού και τις διαδικασίες που πρέπει να ακολουθούνται.

Η συνεχής εκπαίδευση και η απόκτηση νέων γνώσεων αποτελούν βασικές προϋποθέσεις για την επιτυχή σταδιοδρομία κάθε ναυτικού, τόσο «εν πλω» σε κάθε βαπόρι όσο και στην ξηρά στα επιμορφωτικά σεμινάρια.

Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, ο κάθε νέος ναυτικός πρέπει να δείξει ζήλο και ενδιαφέρον για το επάγγελμα και οι υπόλοιποι ναυτικοί, όπως και εκείνοι όταν ήταν νέοι στο επάγγελμα, οφείλουν να μεταλαμπαδεύσουν τις εμπειρίες και τις γνώσεις τους στη νεότερη γενιά.