Καπτ. Ε. Τσικαλάκης: Μέλημά μας η βιωσιμότητα και η συνέχιση του Ναυτικού Επαγγέλματος

0

Του Καπτ. Εμμανουήλ Τσικαλάκη,  γενικού γραμματέα της ΠΝΟ

Ο Έλληνας ναυτικός ήταν και παραμένει πάντα στο επίκεντρο των προτεραιοτήτων της ΠΝΟ, από την αρχή της ίδρυσής της. Η πλέον των χιλίων ετών ναυτοσύνη των Ελλήνων είναι η συνέχειά μας στο ναυτιλιακό γίγνεσθαι.

Με επίκεντρο λοιπόν τον άνθρωπο, τον Έλληνα ναυτικό, οι προσπάθειές μας είναι ακαταπόνητες και συνεχείς:

  • Για αναβάθμιση του εργασιακού τους περιβάλλοντος, με την εξασφάλιση ανθρώπινων συνθηκών και όρων εργασίας στα πλοία.
  • Για συνεχή αναβαθμισμένη εκπαίδευση και εξοικείωση των ναυτικών με τις νέες τεχνολογίες.
  • Για αξιοκρατική, σοβαρή και απρόσκοπτη εργασία στα πλοία.
  • Για υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας σε όλες τις κατηγορίες πλοίων με ουσιαστικές αυξήσεις, ώστε να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες και να είναι αντάξιες των ιδιαιτεροτήτων του ναυτικού επαγγέλματος.
  • Για δικαίωμα πρόσβασης στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
  • Για ασφαλή και αξιοπρεπή σύνταξη για τους Έλληνες ναυτικούς, που να ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες τους.
  • Για δίκαιη φορολογία και καταπολέμηση των καταχρηστικών φορολογικών ρυθμίσεων, με μείωση των φόρων και αναγνώριση της προσφοράς του εισαγόμενου συναλλάγματος.
  • Για προάσπιση των δικαιωμάτων των ναυτικών μας που βρίσκονται σε δύσκολες εργασιακές συνθήκες στη θάλασσα.
  • Για αναβάθμιση της δημόσιας ναυτικής εκπαίδευσης.
  • Για ισότιμη πρόσβαση των ναυτικών μας στα κρατικά επιδόματα.
  • Για προστασία από τις απειλές ασφάλειας των ναυτικών μας στους μακρινούς πλόες τους και, φυσικά, για την προστασία της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα.

Με κύριο γνώμονα λοιπόν τον ναυτικό, πορευόμαστε στην ΠΝΟ και διεκδικούμε για τους ναυτικούς μας, όλων των ειδικοτήτων, όσα παράνομα τους έχουν αφαιρεθεί και όσα αδικαιολόγητα δεν τους έχουν αποδοθεί!

Κάνουμε προσπάθειες για τη διευκόλυνση και την αναβάθμιση του έργου τους στα πλοία, παλεύοντας παράλληλα για την καθημερινή διαβίωση των ναυτικών μας και των οικογενειών τους.

Η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία είναι η ανώτερη συνδικαλιστική οργάνωση των Ελλήνων ναυτικών που εκπροσωπεί όλες τις ειδικότητές τους χωρίς αποκλεισμούς.

Η ΠΝΟ με τη νέα ηγεσία της ενδυναμώνεται ακόμα περισσότερο και διεκδικεί για τους ναυτεργάτες τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο.

Μοιραζόμαστε το ίδιο όραμα, τις ίδιες αγωνίες, τις ίδιες φιλοδοξίες με τους ναυτικούς μας, γιατί είμαστε και εμείς οι ίδιοι ναυτικοί.

Για εμάς δεν υπάρχει κανένας εφησυχασμός. Ο κύριος καταστατικός σκοπός της Ομοσπονδίας μας είναι η πλήρης διασφάλιση των δικαιωμάτων των ναυτεργατών που εκπροσωπούμε και η προάσπιση και η διεκδίκηση των δίκαιων αιτημάτων τους. Αυτό είναι το καθήκον μας.

Βασική προτεραιότητα και μέλημά μας επίσης είναι η βιωσιμότητα και η συνέχιση του ναυτικού επαγγέλματος, τόσο αναφορικά με τους αξιωματικούς όσο και ως προς τα κατώτερα πληρώματα όλων των ειδικοτήτων, καθώς η τεχνογνωσία και η άρτια εκπαίδευση των Ελλήνων ναυτικών είναι αδιαμφισβήτητη.

Χωρίς την παρουσία νέων ανθρώπων στη θάλασσα, θα χαθεί η ναυτοσύνη μας, θα χαθεί το στοιχείο εκείνο της κουλτούρας μας που μας έκανε ξεχωριστούς σε όλο τον κόσμο.

Σε μια εποχή που τα πλοία γίνονται όλο και πιο σύνθετα και απαιτούν άρτια τεχνική κατάρτιση και γνώσεις, οι νέοι μας δεν βρίσκουν ελκυστικό και δεν επιλέγουν το ναυτικό επάγγελμα!

Ανησυχούμε και κρούουμε τον κώδωνα, γι’ αυτό και στην ΠΝΟ έχουμε ήδη διαμορφωμένες θέσεις και προτάσεις για την προσέλκυση νέων στο ναυτικό επάγγελμα και είμαστε έτοιμοι να τις συζητήσουμε διεξοδικά με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, τις εργοδοτικές ενώσεις και φυσικά τα συναρμόδια υπουργεία.

Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η παγκόσμια και ελληνική ναυτιλία είναι πολλές, όλα όμως θα κριθούν, για κάθε ναυτικό κράτος ξεχωριστά, από τις προτεραιότητες που θα θέσει στην εξασφάλιση νέου, μορφωμένου και έμπειρου ναυτεργατικού δυναμικού.

Εάν επαληθευτούν οι δυσοίωνες προβλέψεις, μια πτώση στον αριθμό των υποψήφιων δοκίμων και εκπαιδευόμενων ναυτικών θα μπορούσε να επιφέρει καταστροφικές συνέπειες στην ανταγωνιστικότητα της ναυτιλίας μας, σε μια περίοδο μάλιστα που οι γεωπολιτικές εξελίξεις σίγουρα επηρεάζουν τις θαλάσσιες μεταφορές.

Εάν η χώρα μας δεν το αντιμετωπίσει με σοβαρότητα και σωστό, με προοπτική δεκαετιών, σχεδιασμό, η μακρά και πλούσια παράδοση της Ελλάδας, ως ναυτιλιακού έθνους, θα δεχτεί μεγάλη πίεση, με συνέπειες τόσο στις ενδομεταφορές όσο και στο διεθνές εμπόριο και στη ροή αγαθών ζωτικής σημασίας στα όλα τα μήκη και πλάτη του πλανήτη.

Προτρέπουμε όχι μόνο την Πολιτεία, που αντιμετωπίζει το πρόβλημα με χαλαρό ζήλο, αλλά και τις εργοδοτικές ενώσεις, να σκύψουν σοβαρά στο πρόβλημα και να αναπτύξουν ισχυρά προγράμματα εκπαίδευσης των ναυτικών, μέσα από αναβαθμισμένη και άρτια δομημένη δημόσια ναυτική εκπαίδευση και δελεαστικά οικονομικά κίνητρα, ώστε να είμαστε σε θέση να αντιμετωπίσουμε την επερχόμενη πιθανή καταιγίδα.

Χωρίς ναυτικούς, δεν θα υπάρχει ναυτιλία.

Το παραπάνω άρθρο δημοσιεύθηκε στο Τεύχος Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου 2024 των Ναυτικών Χρονικών.

Το Τεύχος Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου 2024 μπορείτε να το βρείτε εδώ.