Φωτογραφική έκθεση για την 80η επέτειο της μάχης της Κρήτης

0

Με σκοπό να τιμήσουν την 80ή Επέτειο της Μάχης της Κρήτης, η Πρεσβεία της Αυστραλίας στην Ελλάδα και ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών  συνδιοργανώνουν φωτογραφική έκθεση με τίτλο «Φίλοι και Συμπολεμιστές – Φόρος τιμής στους δεσμούς που σφυρηλατήθηκαν ανάμεσα στους Αυστραλούς και τους Έλληνες στη Μάχη της Κρήτης», που φιλοξενείται στο επίπεδο των Αφίξεων,  στην Intra-Schengen περιοχή και προβάλλεται σε επιλεγμένες οθόνες του αεροδρομίου ως τις 31 Οκτωβρίου 2021.

Τα εγκαίνια της έκθεσης πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο 15 Μαΐου με την παρουσία του Υφυπουργού Υποδομών και Μεταφορών κ. Γιάννη Κεφαλογιάννη και του Πρέσβη της Αυστραλίας κ. Αθανάσιου Σπύρου. Στην εκδήλωση συμμετείχαν βρακοφόροι από τον Μουσικοχορευτικό Όμιλο «Ερωτόκριτος» του κ. Κωνσταντίνου Κυριακάκη.

dt1

Μέσα από 59 μοναδικά φωτογραφικά τεκμήρια από το αρχείο του Πολεμικού Μουσείου της Αυστραλίας, η έκθεση επιχειρεί μια ιστορική αναδρομή στη συμμετοχή των Αυστραλών στρατιωτών στη Συμμαχική εκστρατεία στην Ελλάδα, ξεκινώντας από τον Μάρτιο του 1941 και καταλήγοντας στη Μάχη της Κρήτης (21 Μαΐου – 1 Ιουνίου 1941). Η Μάχη της Κρήτης, στην οποία Έλληνες, Αυστραλοί, Βρετανοί και Νεοζηλανδοί Συμμαχικοί Στρατιώτες πολέμησαν μαζί για την υπεράσπιση της Κρήτης, κατέχει εξέχουσα θέση στην κοινή πολεμική ιστορία της Αυστραλίας και της Ελλάδας και συμπυκνώνει τον πυρήνα των κοινών αξιών των δύο χωρών, την ακλόνητη αφοσίωσή τους στην ελευθερία. 80 χρόνια μετά, οι δεσμοί που σφυρηλατήθηκαν εκείνη την περίοδο παραμένουν το ίδιο ισχυροί και οι Αυστραλοί παραμένουν ευγνώμονες στους Έλληνες, και ειδικά στον λαό της Κρήτης, για την προστασία και το καταφύγιο που τόσο απλόχερα προσέφεραν στους Αυστραλούς στρατιώτες που υπηρέτησαν στο νησί.

Η 80ή επέτειος της Μάχης της Κρήτης συμπίπτει με το έτος κατά το οποίο γιορτάζουμε την εμβληματική διακοσιετηρίδα της Ελληνικής Επανάστασης. Ιδωμένη στο πλαίσιο της ιστορικής διαδρομής της Ελλάδας έως το σήμερα, η Μάχη της Κρήτης αναδεικνύεται σε σύμβολο φιλίας και αλληλεγγύης μεταξύ λαών που παρά την γεωγραφική απόσταση παραμένουν ενωμένοι στον αδιάκοπο και ανυποχώρητο αγώνα για ελευθερία.

dt3dt4dt5