«Από τον Αϊνά στην Πλώρη»: Έκθεση ιστιοφόρων του 18ου και 19ου αιώνα

0

Το Ινστιτούτο Μεσογειακών Σπουδών του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΜΣ-ΙΤΕ) και η Διεύθυνση Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του ΥΠΠΟ διοργανώνουν τα εγκαίνια της περιοδικής έκθεσης με τίτλο «Από τον Αϊνά στην Πλώρη: Ιστιοφόρα του 18ου και 19ου αιώνα» την Παρασκευή 28 Ιουνίου 2024, στις 19:30, στο κτίριο του Ινστιτούτου Μεσογειακών Σπουδών, Νικηφόρου Φωκά 130, στο Ρέθυμνο.

Τρισδιάστατες ψηφιακές αναπαραστάσεις με την χρήση εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας, τρισδιάστατα φυσικά ομοιώματα σκαφών του 18ου και 19ου αιώνα, σχέδια, φωτογραφίες, τεχνικές περιγραφές, σε μια μοναδική έκθεση, καρπό μακροχρόνιας επιστημονικής έρευνας και συνεργασίας.

Τα εγκαίνια της έκθεσης πραγματοποιήθηκαν στις 28 Ιουνίου 2024 και θα διαρκέσει μέχρι και τις 31 Ιουλίου 2024, 10:00-14:00. Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Η έκθεση περιλαμβάνει ιστορικά στοιχεία για την ιστιοφόρο ναυτιλία των Ελλήνων κατά το 18ο και 19ο αι., πληροφορίες για τα πλέον αντιπροσωπευτικά ιστιοφόρα πλοία, με αφετηρία τα τρία πλοία για τα οποία δημιουργήθηκε τρισδιάστατη απεικόνιση, πληροφορίες για τη ζωή στο πλοίο, τα ταξίδια, τα μεγάλα λιμάνια της εποχής, την ξυλοναυπηγική.

Οι επισκέπτες μπορούν, μέσα από εικονικό διαδραστικό παιχνίδι, να σχεδιάσουν και να «σκαρώσουν» το δικό τους καράβι.

Επιπλέον, το κοινό έχει τη δυνατότητα εικονικής επίσκεψης σε ιστιοφόρο του 19ου αιώνα, με εφαρμογή διαδραστικών μεθόδων, που προσφέρουν στους επισκέπτες βιωματική πολιτισμική εμπειρία με την χρήση εικονικής πραγματικότητας (VR) και διεύρυνση των γνώσεών τους με την χρήση πρόσθετων πληροφοριών και εικόνων επαυξημένης πραγματικότητας (AR).

Βίντεο στο χώρο της έκθεσης, αναδεικνύει τον τρόπο κατασκευής και «αρματώματος» των ιστιοφόρων καραβιών του 19ου αιώνα μέσα από την διαδικασία του μοντελισμού.

Η έκθεση είναι καρπός του ερευνητικού προγράμματος «Virtual Historic Sailing Ships» που πραγματοποιήθηκε από το Ινστιτούτο Μεσογειακών Σπουδών του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΜΣ-ΙΤΕ) σε συνεργασία με το Τμήμα Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου, το Λαογραφικό & Εθνολογικό Μουσείο Μακεδονίας – Θράκης και την εταιρεία TETRAGON ΑΕ, με χρηματοδότηση του Επιχειρησιακού Προγράμματος Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα & Καινοτομία (ΕΠΑνΕΚ 2014-2020).