Πρόσω ολοταχώς για τα πρώτα πλοία υδρογόνου μηδενικών εκπομπών

0

Το πρόγραμμα «Topeka» του νορβηγικού ομίλου Wilhelmsen ‒για την κατασκευή των πρώτων πλοίων υδρογόνου, μηδενικών εκπομπών‒ εξασφάλισε χρηματοδότηση 219 εκατ. NOK από τη νορβηγική κρατική εταιρεία Enova.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η συγκεκριμένη οικονομική ενίσχυση θα επιτρέψει στην Wilhelmsen να αναπτύξει περαιτέρω την τεχνολογία που απαιτείται για την υποστήριξη του φιλόδοξου εγχειρήματος.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει τη ναυπήγηση δύο Ro-Ro πλοίων, τα οποία θα εκτελούν δρομολόγια θαλάσσιων μεταφορών μικρών αποστάσεων. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην ανακοίνωση της εταιρείας, τα δύο πλοία θα είναι τα πρώτα εμπορικά πλοία που θα αξιοποιούν το υδρογόνο ως καύσιμο.

Μεταξύ άλλων υπηρεσιών, τα πλοία θα μεταφέρουν εμπορεύματα σε υπεράκτιες υποδομές κατά μήκος της νορβηγικής δυτικής ακτής, καθώς επίσης και ειδικής σχεδίασης εμπορευματοκιβώτια μεταφοράς υγροποιημένου υδρογόνου σε επιμέρους σταθμούς ανεφοδιασμού.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του διευθύνοντος συμβούλου της Enova, Nils Kristian Nakstad, για την επίτευξη θαλάσσιων μεταφορών μηδενικών εκπομπών είναι απαραίτητη η ανάπτυξη νέας τεχνολογίας. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι οι μπαταρίες πρόκειται να καλύψουν μόνο μερικώς τις ανάγκες του τομέα και γι’ αυτόν τον λόγο η εισαγωγή νέων καυσίμων μηδενικών εκπομπών είναι ζωτικής σημασίας για την επίτευξη του στόχου μείωσης των καυσαερίων.

Φώτο: www.wilhelmsen.com