Το πρώτο ηλεκτρικό, αυτόνομο feeder containership

0

Η νορβηγική ναυπηγική εταιρεία Vard ολοκλήρωσε την κατασκευή του «Yara Birkeland», του πρώτου ηλεκτρικού αυτόνομου πλοίου μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων στον κόσμο.

Η ιδιοκτήτρια εταιρεία του πλοίου, Yara International, δραστηριοποιείται στην παραγωγή χημικών προϊόντων και πρόκειται για μία εκ των μεγαλύτερων εταιρειών παγκοσμίως στην παραγωγή λιπασμάτων.

Το πλοίο έχει σχεδιαστεί από την εταιρεία Marin Teknikk, με στόχο την «καθαρή» λειτουργία του, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, κατά τη μεταφορά χημικών προϊόντων και λιπασμάτων κατά μήκος των ακτών της Νορβηγίας. Το «Yara Birkeland» φέρει σύστημα μπαταριών, το οποίο έχει σχεδιαστεί από την Kongsberg και θα καλύπτει πλήρως τις ενεργειακές του απαιτήσεις.

Το 2018, το υπερσύγχρονο feeder πλοίο, μεταφορικής ικανότητας 120 TEUs, αρχικά προοριζόταν για επανδρωμένη λειτουργία, ωστόσο τα επόμενα δύο χρόνια μετασκευάστηκε για την επίτευξη της μερικώς αυτόνομης, μη επανδρωμένης λειτουργίας, με απώτερο σκοπό την πλήρως αυτόνομη λειτουργία του έως το 2022.

Κατόπιν της κατασκευής του, το πλοίο εκτελεί δοκιμές φορτοεκφόρτωσης εμπορευματοκιβωτίων και ελέγχους ευστάθειας πλησίον της γιάρδας στην οποία ναυπηγήθηκε. Στη συνέχεια θα πλεύσει προς το νορβηγικό λιμάνι του Horten, όπου θα συνεχιστεί η προετοιμασία του για πλήρως αυτόνομη, μη επανδρωμένη λειτουργία.

Φωτό: www.yara.com