Προηγμένο σύστημα παραγωγής ισχύος δυαδικού κύκλου σε VLOC

0

Ο ιαπωνικός κολοσσός Mitsui O.S.K. Lines, Ltd. ανακοίνωσε πρόσφατα την εγκατάσταση ενός συστήματος παραγωγής ισχύος τεχνολογίας δυαδικού κύκλου (binary cycle power generation system) σε ένα νεότευκτο VLOC (Very Large Ore Carrier). Η ιδιοκτήτρια εταιρεία Shunzan Kaiun Co., Ltd. έχει υπογράψει συμφωνία ναύλωσης του συγκεκριμένου πλοίου με τη MOL. Στην έρευνα για την ανάπτυξη του συγκεκριμένου συστήματος συμμετείχαν η MOL και η Kobe Steel.

Το πιλοτικό εγχείρημα σηματοδοτεί την πρώτη εφαρμογή ενός συστήματος παραγωγής ηλεκτρικής ισχύος δυαδικού κύκλου σε ένα VLOC και αποσκοπεί στη δοκιμή της απόδοσης και της αντοχής του συστήματος υπό πραγματικές συνθήκες λειτουργίας στη θάλασσα. Το σύστημα αξιοποιεί την παραγόμενη θερμότητα από την ψύξη του αέρα σαρώσεως (scavenging air) της κύριας μηχανής του πλοίου, μια προσέγγιση με ελάχιστες εφαρμογές στο παρελθόν.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η δυναμικότητα παραγωγής ηλεκτρικής ισχύος του συστήματος ανέρχεται στα 100 kW. Η αρχή λειτουργίας του συστήματος βασίζεται στη θέρμανση-εξάτμιση του συνεργαζόμενου ψυκτικού μέσου (working refrigerant medium), το οποίο έχει χαμηλότερο σημείο βρασμού από το νερό, και στην αξιοποίηση των παραγόμενων ποσοτήτων ατμού για την κίνηση ενός στροβίλου και την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην ανακοίνωση, η ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται από το σύστημα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως βοηθητική πηγή ισχύος για την κύρια μηχανή του πλοίου και να συμβάλει στη μείωση των εκπομπών CO2 και της κατανάλωσης καυσίμου.

Binary Cycle Power Generation System

 

Φώτο: www.mol.co.jp