Eκκλησία και Ναυτοσύνη της Χίου τιμούν τη μάχη του Αίπους

0

Η ιστορική μάχη του Αίπους (15 Νοεμβρίου 1912), η οποία έκρινε την απελευθέρωση της Χίου από τους Οθωμανούς Τούρκους με την θυσία του Ανθυποπλοιάρχου Π.Ν. Νικολάου Ρίτσου, του Δόκιμου Ιωάννου Παστρικάκη κ.α τιμήθηκε την 15 Νοεμβρίου 2020 με Αρχιερατική θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου (Καθεδρικό Βροντάδου) ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Χίου, Ψαρών και Οινουσσών κ. Μάρκου.

Στο πέρας της θέιας Λειτουργίας τελέστηκε το από αιώνος καθιερωμένο μνημόσυνο των ηρώων του Αίπους και επιμνημόσυνη δέηση στον Νάρθηκα του Ιερού Ναού όπου ευρίσκεται λάρνακα που φυλάσσονται τα οστά των ηρώων της Χιακής Ελευθερίας: «οἱ τύμβοι τῶν ὀστέων αὐτῶν τά ὅρια τῆς Πατρίδος γῆς φυλάττουσιν».

Στη συνέχεια ο Σεβ. Μητροπολίτης Χίου κ. Μάρκος μετέβη, συνοδευόμενος μόνο από τον Ιερολογ. Αρχιδιάκονο π. Απόστολο Λάρδα και τον Μανιάτη Πρόεδρο του Συλλόγου Σπουδαστών ΑΕΝ Μηχανικών Χίου κ. Πέτρον Ιωάν. Λαμπρινάκο, στη κορυφή του ιστορικού και αγιασμένου όρους Αίπος, στον χώρο που έγινε η ηρωική μάχη του 1912 και τέλεσε επιμνημόσυνη δέηση στο λιτό μνημείο που η φιλοπατρία των κατοίκων του Βροντάδου ανήγειρε στο σημείο της θυσίας των ηρώων.

Μετά τη δέηση έγινε κατάθεση στεφάνων από τον Σεβασμιώτατο και από τον Πρόεδρο του Συλλόγου Σπουδαστών ΑΕΝ Μηχανικών Χίου και εψάλη ο Εθνικός Ύμνος.

Τηρούμενων, λοιπόν των ορισθέντων υγιειονομικών μέτρων, η Εκκλησία και η Ναυτοσύνη της Χίου τίμησε τη μάχη του Αίπους!