Η ναυτιλία ενδιαφέρεται για την προστασία των ναυτικών και στελεχών της

0

Η ναυτιλιακή βιομηχανία έχει ποικιλοτρόπως αποδείξει πως ενδιαφέρεται για την προστασία των ναυτικών της, οι οποίοι τους τελευταίους μήνες παρέμειναν εγκλωβισμένοι και ταλαιπωρήθηκαν από κόπωση, μοναξιά και άγχος σε όλα τα πλάτη και μήκη του κόσμου, αλλά και των στελεχών της που βρέθηκαν αντιμέτωπα με πρωτόγνωρες και στρεσογόνες καταστάσεις.

Ιδιαίτερα κατά την περίοδο της πανδημίας, η πλειονότητα των θεσμικών οργάνων εκπροσώπησης της ναυτιλίας προέβη σε σειρά επαφών, ανακοινώσεων και πιέσεων προς τις εθνικές κυβερνήσεις αλλά και προς τα κέντρα άσκησης εξουσίας, για τον άμεσο επαναπατρισμό των ναυτικών, αλλά και για τη διασφάλιση της υγείας τους.

Πέρα από τα θεσμικά όργανα εκπροσώπησης, οι διαχειρίστριες εταιρείες πλοίων, καταβάλλουν και αυτές με τη σειρά τους, σε καθημερινή βάση, κάθε δυνατή προσπάθεια για την προστασία και ανακούφιση των ναυτικών τους, κάνοντας τα αδύνατα-δυνατά για τις αντικαταστάσεις πληρωμάτων, για την ανάταση της ψυχολογίας των ναυτικών αλλά και για την διασφάλιση της υγείας τους εν πλω, καθώς και για στελέχη τους, υιοθετώντας μέτρα που έχουν ως στόχο την προστασία της υγείας τους.

Δεν είναι μάλιστα λίγες οι επικοινωνιακές πρωτοβουλίες και οι ανακοινώσεις στελεχών της ναυτιλίας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, που σχετίζονται με την πρόληψη και την αντιμετώπιση της πανδημίας εν πλω, αλλά και στο γραφείο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα της ευαισθητοποίησης του κλάδου αποτελεί και η πρόσφατη ανάρτηση του κ. Δημήτριου Πατρίκιου, CEO της Kyklades Maritime Corporation συμφερόντων της οικογένειας Αλαφούζου, για την αναγκαιότητα χρήσης της μάσκας.