Αυτοματοποιημένη ναυτιλία: Τι μέλλει γενέσθαι

0

Σε νέα έρευνά της, η Thetius, εταιρεία παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών στους κλάδους της καινοτομίας και της τεχνολογίας, εκτιμά ότι η Κίνα θα ηγηθεί της βιομηχανίας της αυτόνομης ναυτιλίας, αναπτύσσοντας και εφαρμόζοντας σημαντικές καινοτομίες τα επόμενα πέντε χρόνια.

Παράλληλα οι αναλυτές της Thetius σημειώνουν στο report τους ότι αυτή τη στιγμή η αξία της εν λόγω βιομηχανίας αγγίζει τα $1,1 δισ. ετησίως, εκτιμώντας ότι έως το 2025 θα αναπτύσσεται με ετήσιο ρυθμό 7% και θα ανέλθει στο $1,5 δισ.

Αυτό που προκαλεί εντύπωση είναι το γεγονός ότι, σε παγκόσμιο επίπεδο, υπάρχουν 3.000 διπλώματα ευρεσιτεχνίας που σχετίζονται με την αυτόνομη ναυτιλία και το 96% βρίσκεται στην Κίνα, σύμφωνα με όσα αναφέρουν αναλυτές της Thetius.

Η πλειονότητα των διπλωμάτων αυτών ευρεσιτεχνίας αναπτύχθηκαν τα τελευταία πέντε χρόνια από έναν μικρό αριθμό κινεζικών πανεπιστημίων και ιδιωτικών εταιρειών. Κατά τον ιδρυτή της Thetius, το γεγονός αυτό καταδεικνύει τη σημαντική έμφαση που δίνεται στην Κίνα στους τομείς της έρευνας και της ανάπτυξης τεχνολογιών αυτόνομης ναυτιλίας μέσω χρηματοδοτήσεων.

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Ναυτικά Χρονικά, τεύχος Απριλίου- Μαίου 2020

Για να διαβάσετε την ηλεκτρονική έκδοση του τεύχους Απριλίου- Μαίου 2020 των Ναυτικών Χρονικών, πατήστε εδώ.