Πλέοντας σε επικίνδυνα νερά: Γνωρίζοντας τους ωκεανούς του κόσμου

0

Η κλιματική αλλαγή, ως γνωστόν, έχει επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό τους ωκεανούς, δημιουργώντας μεγάλη ανησυχία στους ναυτικούς. Τα πλοία που πλέουν σε ανοιχτές θάλασσες έχουν να αντιμετωπίσουν φυσικά φαινόμενα, τα οποία γίνονται όλο και πιο έντονα, απειλώντας ανθρώπινες ζωές.

Οι ισχυροί άνεμοι ή τα θαλάσσια ρεύματα μπορούν εύκολα να δημιουργήσουν πανύψηλα κύματα. Εκτός από την κατασκευή ισχυρών και τεχνικά υπερσύγχρονων πλοίων, είναι απαραίτητο οι ναυτικοί να έχουν γνώσεις και εμπειρία που θα τους βοηθήσουν να κρατήσουν το πλήρωμα και το πλοίο αλώβητα. Επειδή συχνά η εξέλιξη των φαινομένων είναι απρόβλεπτη, η ψυχραιμία παίζει τον δικό της καθοριστικό ρόλο.

Τα πλοία, σε διαφορετικά χρονικά διαστήματα και ωκεάνιες τοποθεσίες, ενδέχεται να συναντήσουν ζώνες ανέμων χαμηλής πίεσης όπου συναντιούνται οι άνεμοι του Βορρά και του Νότου. Αυτές οι περιοχές είναι συνήθως ήρεμες, αλλά συχνά παρατηρούνται καταιγίδες. Ο πλοίαρχος πρέπει να λάβει στρατηγικές αποφάσεις σχετικά με το αν θα διατηρήσει την πορεία του πλοίου ή θα αποκλίνει. Η ταχύτητα και η κατεύθυνση του ανέμου έχουν μεγάλη σημασία, το ίδιο και τα ρεύματα. Συχνά, οι προβλέψεις που λαμβάνονται από την αίθουσα ελέγχου είναι λανθασμένες, κάτι που μπορεί να θέσει σε κίνδυνο το πλήρωμα. Ωστόσο, οι έμπειροι ναυτικοί μπορούν εύκολα να υπολογίσουν εκ νέου την πορεία, παίρνοντας την καλύτερη δυνατή και ασφαλή κατεύθυνση.

Τα νερά του Ινδικού Ωκεανού θεωρούνται τα πλέον επικίνδυνα. Αποτελούν το 1/4 του συνολικού θαλάσσιου όγκου του πλανήτη, έχουν υψηλή μέση θερμοκρασία και εδώ παρατηρούνται συχνά φυσικά φαινόμενα, όπως μουσώνες, κυκλώνες και τσουνάμι.

Στη δεύτερη θέση επικινδυνότητας έρχεται ο Ατλαντικός Ωκεανός, με έντονους παράκτιους ανέμους, τυφώνες στη θάλασσα της καραϊβικής και θαλάσσια ρεύματα.

Ωστόσο και ο αχανής Ειρηνικός παρά την ονομασία του, κρύβει αρκετούς κινδύνους καθώς από εδώ ξεκινούν οι περισσότεροι τυφώνες που καταλήγουν στις Φιλιππίνες και στις ακτές της Ιαπωνίας και της Κίνας, αλλά και θεωρητικά «ήρεμες» θάλασσες όπως η Μεσόγειος ή του Μαρμαρά, κρύβουν παγίδες για τους ναυτικούς.