Isalos.net: Ποιές είναι οι σύγχρονες προκλήσεις της λειτουργικής διαχείρισης πλοίων;

0

Ο ανθρώπινος παράγοντας στη ναυτιλία, το κανονιστικό πλαίσιο που διέπει τη βιομηχανία, η καθημερινότητα εν πλω αλλά και ο ρόλος του ναυτιλιακού πράκτορα συζητήθηκαν εκτενώς στην 4η συνάντηση του Κύκλου Θερινών Διαλέξεων Ναυτιλίας της Isalos.net με θέμα «Λειτουργική Διαχείριση Πλοίου και Γραφείου».

Ομιλητές στη διάλεξη, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη την Τετάρτη, 17 Ιουλίου 2019, ήταν ο καπτ. Γεώργιος Τσουρής, OPS Manager, Deputy DPA-CSO της Blue Planet Shipping Ltd, ο κ. Ευάγγελος Σφακιωτάκης, Τεχνικός Διευθυντής της TMS Tankers Ltd, ο κ. Νικηφόρος Στουραϊτης, COO & Head of QASS της Polembros Shipping και ο κ. Κίμων Κώνστας, Commercial & Operations Director της Arkas Hellas S.A.

O καπτ. Γεώργιος Τσουρής, OPS Manager, Deputy DPA-CSO, της Blue Planet Shipping Ltd.

O καπτ. Γεώργιος Τσουρής, OPS Manager, Deputy DPA-CSO της Blue Planet Shipping Ltd.

Στην αρχική του εισήγηση ο καπτ. Γεώργιος Τσουρής εστίασε στην λειτουργία του τμήματος Operations μιας ναυτιλιακής εταιρείας σημειώνοντας αρχικά ότι η ομαδική δουλειά αποτελεί το πιο σημαντικό συστατικό στοιχείο για μία εταιρεία, καθώς «όλοι δουλεύουν σαν αλυσίδα για το επιθυμητό αποτέλεσμα». Στη συνεχεία, ο καπτ. Γεώργιος Τσουρής τόνισε πως η σχέση γραφείου-πλοίου είναι άρρηκτα συνδεδεμένη. Παράλληλα, ο OPS Manager της Blue Planet Shipping Ltd. επεσήμανε ότι θα πρέπει όλα τα εμπλεκόμενα μέρη σε στεριά και θάλασσα να λειτουργούν προληπτικά και πρόσθεσε ότι «κάθε υπάλληλος στο γραφείο επιτελεί σημαντικό έργο».

O κ. Ευάγγελος Σφακιωτάκης, Τεχνικός Διευθυντής της TMS Tankers Ltd.

O κ. Ευάγγελος Σφακιωτάκης, Τεχνικός Διευθυντής της TMS Tankers Ltd.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η τοποθέτηση του κ. Ευάγγελου Σφακιωτάκη, ο οποίος εστίασε στην ανάλυση και παρακολούθηση της απόδοσης ενός πλοίου αλλά και στην περιοδική τεχνική συντήρησή του. Ο Τεχνικός Διευθυντής της TMS Tankers αρχικά ανέφερε ότι κινούμαστε σε μια «λογική τυποποίησης» του τρόπου που λειτουργεί το πλοίο και το γραφείο, προσθέτοντας ότι η ραγδαία ανάπτυξη της τεχνολογίας και των τηλεπικοινωνιών συμβάλλει στη μεταφορά και επεξεργασία δεδομένων με φτηνό και γρήγορο τρόπο, γεγονός που με τη σειρά του διευκολύνει την καλύτερη λήψη αποφάσεων. Ωστόσο, ο κ. Σφακιωτάκης επεσήμανε ότι «η πληροφορία από μονή της δεν λέει κάτι» σημειώνοντας ότι θα πρέπει να φιλτράρεται και να ταξινομείται για την χάραξη σωστής στρατηγικής της εταιρείας. Αναφερόμενος στην συντήρηση του πλοίου, ο κ. Σφακιωτάκης τόνισε ότι ο Κώδικας ISM είχε σαν αποτέλεσμα να τυποποιηθεί και το κομμάτι της συντήρησης.

O κ. Νικηφόρος Στουραϊτης, COO & Head of QASS της Polembros Shipping

O κ. Νικηφόρος Στουραΐτης, COO & Head of QASS της Polembros Shipping

Στην αρχική του εισήγηση ο κ. Νικηφόρος Στουραΐτης απευθυνόμενος προς τους νέους τόνισε ότι ειδικά όσοι εργαστούν στη ναυτιλιακή βιομηχανία τα επόμενα δέκα χρόνια, αυτά που θα ζήσουν «δεν θα έχουν καμμία σχέση με αυτά που ζούμε εμείς σήμερα». Ο COO της Polembros Shipping αναφέρθηκε στη σημαντική συμβολή του ανθρώπινου παράγοντα στην πρόκληση ατυχημάτων στη θάλασσα κατά τα προηγούμενα χρόνια, ενώ προέβη και σε μία αναδρομή των κανονισμών που διέπουν την ναυτιλιακή βιομηχανία. Σε ό,τι αφορά τις προοπτικές της βιομηχανίας, ο κ. Στουραΐτης έκανε λόγο για «τσουνάμι» κανονισμών σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι μόνο το 2020 θα επέλθουν 20 νέοι κανονισμοί, ενώ εκτίμησε πως στο εγγύς μέλλον θα υπάρξει αντίστοιχο του TMSA σύστημα για τα bulk carriers. Ο COO της Polembros Shipping πρόσθεσε ότι το τμήμα IT σε μία ναυτιλιακή εταιρεία θα έχει ενισχυμένο ρόλο, καθώς το κομμάτι των κυβερνοεπιθέσεων αποτελεί σημαντική πρόκληση. Ο ίδιος προέτρεψε τους συμμετέχοντες στη διάλεξη να μην θεωρούν τίποτα δεδομένο και να έχουν κριτική στάση απέναντι στα πράγματα.

Ο κ. Κίμων Κώνστας, Commercial & Operations Director της Arkas Hellas S.A.

Ο κ. Κίμων Κώνστας, Commercial & Operations Director της Arkas Hellas S.A.

Η 4η συνάντηση του Κύκλου Θερινών Διαλέξεων της Isalos.net ολοκληρώθηκε με την παρουσίαση του κ. Κίμωνα Κώνστα, ο οποίος αρχικά εστιάστηκε στις επιμέρους κατηγορίες containerships σημειώνοντας ότι «όσο μεγαλώνουν τα βαπόρια τόσο αυξάνεται η ανάγκη για αναβάθμιση των λιμενικών υποδομών». Ο κ. Κώνστας έδωσε έμφαση στα liner services ανά τον κόσμο αλλά και στο επάγγελμα του ναυτιλιακού πράκτορα τονίζοντας ότι αυτό δεν συγκαταλέγεται στα παραναυτιλιακά επαγγέλματα, καθώς αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της εφοδιαστικής αλυσίδας. Ουσιαστικά ο ναυτιλιακός πράκτορας αποτελεί τον εκπρόσωπο μιας ναυτιλιακής εταιρείας προς τους φορείς με τους οποίους καλείται να έρθει σε επαφή (πελάτες, τελωνειακές αρχές, λιμάνια κ.α). Σε ό,τι αφορά τη ψηφιοποίηση που λαμβάνει χώρα στη ναυτιλία, ο κ. Κώνστας ανέφερε ότι η πληροφόρηση είναι άμεσα διαθέσιμη, ενώ υπογράμμισε τον ρόλο των CRM συστημάτων τόσο για τις εταιρείες όσο και για τους πελάτες και τους πράκτορες, εστιάζοντας μάλιστα και στην ηλεκτρονική έκδοση εγγράφων. Απευθυνόμενος στους νέους ο κ. Κώνστας τόνισε ότι η ναυτιλία θέλει αγάπη, δουλειά και σκέψη.

Οι παρουσιάσεις των ομιλητών:

pdf-flat

Ευάγγελος Σφακιωτάκης – Performance Maintenance

pdf-flat

Νικηφόρος Στουραϊτης – Διαχείριση Στόλου

pdf-flat

Κίμων Κώνστας – Liner Shipping

 

 

 

 

 

 

Φωτογραφίες από τη Διάλεξη:

Χορηγός του Κύκλου Θερινών Διαλέξεων Ναυτιλίας:
tototheoMaritimeLanscape

Αρωγοί και υποστηρικτές του Κύκλου Θερινών Διαλέξεων Ναυτιλίας της Isalos.net:
Χορηγοί