Καπτ. Ι. Αγγελίδης: Το Ναυτικό Επάγγελμα το επιλέγεις δεν σε επιλέγει

0

Η ομάδα της Isalos.net συνομιλεί με τον καπτ. Ιωάννη Αγγελίδη, πλοίαρχο της Euronav, ενώ βρίσκεται εν πλω στο M/T «Cap Philippe».
 

Ποιος ήταν ο βασικός παράγοντας που σας έκανε να ασχοληθείτε με τη θάλασσα και να σταδιοδρομήσετε ως αξιωματικός;

Η πραγματικότητα είναι πως δεν υπήρχε κάποιος ναυτικός στον στενό οικογενειακό μου κύκλο, έτσι ώστε να με καθοδηγήσει προς το ναυτικό επάγγελμα.

Παρ’ όλα αυτά, από νεαρή ηλικία ασχολήθηκα με τον ναυτοπροσκοπισμό, ο οποίος με δίδαξε την ιστιοπλοΐα και κάποια βασικά στοιχειά της ναυτικής τέχνης, ενώ έπειτα συνέχισα σαν αθλητής ιστιοπλοΐας για πολλά χρόνια.

Όταν ήρθε η στιγμή να επιλέξω το επάγγελμα που θα ακολουθήσω, αποφάσισα πως ήθελα να σταδιοδρομήσω ως αξιωματικός του εμπορικού ναυτικού.

Ποια είναι η καταγωγή σας και πως επηρέασαν οι συνθήκες εργασίας του τόπου σας την επιλογή σας να ναυτολογηθείτε;

Γεννήθηκα και μεγάλωσα στη Νέα Κρήνη Καλαμαριάς, στη Θεσσαλονίκη. Δεν γνώριζα κάποιο ναυτικό για να με επηρεάσει όπως συμβαίνει σε ορισμένες περιοχές της Ελλάδος. Το μόνο που με επηρέασε ήταν ότι είχα τη θάλασσα δίπλα μου. Βλέπετε το 2004 που μπήκα στη σχολή δεν υπήρχαν τόσο μεγάλα ποσοστά ανεργίας, ώστε να επιλέξω με βάση την επαγγελματική αποκατάσταση. Ήταν καθαρά δική μου επιλογή.

Πόσο στήριξε η οικογένειά σας την επιλογή σας στα πρώτα σας επαγγελματικά βήματα; Σήμερα έχει αλλάξει αυτή η αντιμετώπιση;

Η οικογένεια μου ήταν δίπλα μου από την πρώτη στιγμή και παραμένει ακόμα και σήμερα. Σεβάστηκε την επιθυμία μου να ασχοληθώ με αυτό το επάγγελμα και αυτό με βοήθησε ψυχολογικά. Σίγουρα δεν είναι εύκολο να φεύγει κανείς στην ξενιτιά, αλλά καλό είναι να μην ξεχνάμε πως στη χώρα μας, η μετανάστευση ήταν ανέκαθεν σύνηθες φαινόμενο- και παραμένει ακόμη και σήμερα.

Επιπλέον, οι συμβάσεις εργασίας είναι σήμερα αρκετά συντομότερες: τρίμηνες, τετράμηνες ή εξάμηνες. Επιπλέον, με την βοήθεια του διαδικτύου υπάρχει άμεση οπτικοακουστική επικοινωνία με τα αγαπημένα μας πρόσωπα.

20190623_125255

Το πλήρωμα του M/T «Cap Philippe»

Ποιες οι αναμνήσεις σας από την Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού που φοιτήσατε;

Έχω μόνο καλές αναμνήσεις από την Ακαδημία. Κρατάω ακόμη επαφές με καθηγητές, πολλοί εκ των οποίων ήταν ναυτικοί. Με πολλούς συμμαθητές από τη Σχολή παραμένουμε φίλοι μέχρι σήμερα, ενώ με άλλους γίναμε ακόμη και κουμπάροι.

Η φοίτηση στη Σχολή γίνεται σε μια περίοδο που κάνει κανείς ορισμένους διαχωρισμούς σε προσωπικό επίπεδο και γνωρίζει άτομα με τα οποία έχει κοινά ενδιαφέροντα, όποτε είναι επόμενο να δέσει μαζί τους.

Όσον αφορά τη φοίτηση στην Ακαδημία, η αλήθεια είναι πως υπήρχαν ορισμένα προβλήματα, κυρίως σε εγκαταστάσεις και σε εκπαιδευτικό εξοπλισμό, τα οποία βέβαια πιστεύω πως συναντώνται σε αρκετά εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας. Βέβαια για τη ναυτιλία, το πρόβλημα είναι πιο έντονο, καθώς ο ρυθμός που εξελίσσεται τεχνολογικά η βιομηχανία είναι τόσο γρήγορος που απαιτεί συνεχή ανανέωση του εκπαιδευτικού συστήματος.

Θυμάμαι ακόμη πως την πρώτη φορά που ανέβηκα στο πλοίο σαν δόκιμος, είχα την εικόνα του πλοίου όπως παρουσιάζεται στις ελληνικές ταινίες – με κάρβουνο. Όταν όμως ανέβηκα στο πλοίο εξεπλάγην. Ήταν τεράστιο και υπερσύγχρονο.

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά –εγγενή και επίκτητα- που πρέπει να έχει ένας σύγχρονος ναυτικός;

Όσον αφορά τα εγγενή, θα έλεγα κυρίως πως είναι η τυπικότητα, η ωριμότητα, και η καλή σχέση με το ιεραρχικό περιβάλλον. Εξάλλου, για να λειτουργεί σωστά ένα πλοίο πρέπει να ακολουθούνται πιστά οι κανόνες. Βεβαία αυτό ισχύει για όλα τα επαγγέλματα.

Στα επίκτητα θα συμπεριλάμβανα σίγουρα τη διάθεση για μελέτη, ώστε να μπορεί κανείς να ενημερώνεται για τις αλλαγές στους κανονισμούς, τη βασική γνώση υπολογιστών και βέβαια τη γνώση της αγγλικής γλώσσας.

Με ποιο κριτήριο επιλέγετε την εταιρεία που εργάζεστε;

Θεωρώ πως τα κριτήρια επιλογής εταιρείας μοιάζουν αρκετά με τα κριτήρια που υπάρχουν σε όλες τις υπόλοιπες βιομηχανίες. Θα ξεχώριζα δηλαδή ως σημαντικότερα την σιγουριά, την ποιότητα, τις απολαβές, τον σεβασμό, το περιβάλλον εργασίας ,την επαγγελματική εξέλιξη και τις παροχές που σου προσφέρει η εταιρεία, τόσο εντός, όσο και εκτός του πλοίου.

Όλα αυτά τα λαμβάνει κανείς υπόψη και επιλέγει συμφώνα με τις ανάγκες του. Προσωπικά αυτά είναι τα κριτήρια που με κάνουν να εργάζομαι για τη Euronav τα τελευταία 13 χρόνια, από τότε δηλαδή που ήμουν δόκιμος πλοίαρχος, μέχρι και σήμερα.

Ποια είναι η μεγαλύτερη ευχαρίστηση του επαγγέλματος σας και ποια τα δυσκολότερα σημεία στην καθημερινότητα εν πλω;

Θα έλεγα πως η μεγαλύτερη ευχαρίστηση είναι η ηθική ικανοποίηση που λαμβάνεις όταν κάνεις καλά τη δουλεία σου, και τα αποτελέσματα φαίνονται. Η εργασία στο πλοίο είναι ομαδική. Όλοι εργαζόμαστε για έναν κοινό σκοπό: να είναι το πλοίο αξιόπλοο και να λειτουργεί σύμφωνα με τους κανονισμούς. Τα καλά αποτελέσματα των επιθεωρήσεων γεμίζουν ικανοποίηση όλο το προσωπικό του πλοίου.

Τα δυσκολότερα σημεία θα έλεγα πως είναι οι καιρικές συνθήκες. Σήμερα για παράδειγμα βρισκόμαστε στη Σαουδική Αραβία στους 45°C, ενώ μετά από 15 μέρες θα βρισκόμαστε στην Νορβηγία στους -20°C .

Το M/T «Cap Philippe»

Το M/T «Cap Philippe»

Ποιες τεχνολογίες θα επηρεάσουν στο μέλλον το επάγγελμα του αξιωματικού γέφυρας;

Δεν νομίζω πως θα υπάρξουν στο άμεσο μέλλον μεγάλες αλλαγές στο επάγγελμα μας διότι οι περισσότερες και μεγαλύτερες αλλαγές βρίσκονται ήδη εδώ. Οι μεγαλύτεροι κανονισμοί προστασίας του περιβάλλοντος βρίσκονται ήδη σε ισχύ, τα καινούρια πλοία έχουν εξοπλιστεί με συστήματα καθαρισμού έρματος, συστήματα μείωσης εκπομπών αέριων ρύπων και σύγχρονα συστήματα ναυσιπλοΐας, οπότε ήδη βρισκόμαστε σε ένα μεταβατικό στάδιο.

Τα πλοιά της Euronav φέρουν τα νέα συστήματα, και τα έχω ήδη δουλέψει. Θεωρώ πως πρόκειται για σχετικά εύκολα συστήματα και δεν χρειάζεται κάποια τρομερή εξειδίκευση. Επιπλέον, η σημερινή γενιά ναυτικών μαθαίνει να δουλεύει με αυτά από την αρχή, γεγονός που θα κάνει τη δουλειά τους ακόμη πιο εύκολη.

Αναφορικά με την μη επανδρωμένη ναυσιπλοΐα, προσωπικά πιστεύω πως βρίσκεται ακόμα σε δοκιμαστικό στάδιο και αν τελικά έρθει στον κλάδο μας, θα αργήσει αρκετά.

Τι θα συμβουλεύατε ένα νέο άνθρωπο που θα ήθελε να ακολουθήσει το ναυτικό επάγγελμα;

Θα τον συμβούλευα να το ακολουθήσει με κλειστά τα μάτια. Πρόκειται για ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον επάγγελμα, με άμεση αποκατάσταση, λαμπρό μέλλον, περιθώρια εξέλιξης και καλές απολαβές. Όπως σε όλα τα επαγγέλματα, έτσι και σε αυτό, αν το αγαπήσεις θα ξεπεράσεις τις όποιες δυσκολίες.

Να μην ξεχνάμε βέβαια πως το επάγγελμα το επιλέγεις- δεν σε επιλέγει.