Είναι εφικτή η αυτόνομη πλοήγηση για ποντοπόρα πλοία;

0

του Νίκου Βεργούνη

Ο νηογνώμονας Lloyd’s Register (LR) ανακοίνωσε, κατά τη διάρκεια της έκθεσης Singapore Maritime Week, την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας (MoU) με τις εταιρείες ST Engineering Electronics Ltd. (STEE) και Mitsui & Co., Ltd. (Mitsui). Οι τρεις εταίροι πρόκειται να συνεργαστούν για την ανάπτυξη ενός συστήματος αυτόνομης πλοήγησης για ποντοπόρα πλοία, ενώ η υπογραφή του σχετικού μνημονίου συνεργασίας αποτελεί και τη βάση του προγράμματος «World’s Largest Ocean-Going Autonomous Vessel», το οποίο επίσης ανακοινώθηκε.

Ο Andy McKeran, Commercial Director Marine & Offshore του LR, ανέφερε: «Η συμμετοχή του LR στο εν λόγω πρόγραμμα βασίζεται στην ικανότητα και στην εμπειρία που έχει ήδη αποκτηθεί από τη συμμετοχή μας σε άλλα κορυφαία και πρωτοπόρα προγράμματα που σχετίζονται με τις αυτόνομες λειτουργίες. Ωστόσο, το συγκεκριμένο έργο, το πρώτο που αφορά την ανάπτυξη τεχνολογίας αυτόνομης ναυσιπλοΐας σε ένα ποντοπόρο πλοίο και για εμπορικές επιχειρήσεις, ωθεί τα όρια της αυτόνομης τεχνολογίας και οδηγεί τη ναυτιλιακή βιομηχανία προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης συστημάτων αυτόνομης πλοήγησης για βελτιωμένες επιδόσεις και μεγαλύτερη ασφάλεια».

«Τα αυτόνομα συστήματα θα παρέχουν επίσης ευκαιρίες στους έμπειρους ναυτικούς, ώστε εκείνοι να επικεντρωθούν σε αυτό που κάνουν καλύτερα, ενώ η ασφαλής και βιώσιμη ενσωμάτωση των εν λόγω συστημάτων στα πλοία βασίζεται στη σωστή χρήση τους από τους επαγγελματίες ναυτικούς», προσέθεσε ο κ. McKeran.

Απόσπασμα από τo άρθρο με τίτλο «Προς την ανάπτυξη συστήματος αυτόνομης πλοήγησης για ποντοπόρα πλοία», Ναυτικά Χρονικά, Μάιος 2019, σ. 96