Το νέο τοπίο στη Διοίκηση Ανθρώπινων Πόρων στη Ναυτιλία

0

Στα πλαίσια των μεταπτυχιακών προγραμμάτων του ALBA Graduate Business School διοργανώθηκε την Πέμπτη, 18 Απριλίου 2019, εκδήλωση με θέμα «Διοίκηση Ανθρώπινων Πόρων στη Ναυτιλία».

Το πάνελ της εκδήλωσης, στο οποίο συμμετείχαν εκπρόσωποι ελληνικών συμφερόντων διαχειριστριών εταιρειών, συντόνισε η Δρ. Μαρία Προγουλάκη, καθηγήτρια του ALBA και σύμβουλος της Green-Jakobsen A/S εταιρείας συμβούλων σε θέματα ναυτικής ασφάλειας, ηγεσίας και ανθρώπινων πόρων στη ναυτιλία.

Η κ. Μαρία Ράπτη, υπεύθυνη προσωπικού της Euronav Shipmanagement Hellas Ltd.

Η κ. Μαρία Ράπτη, υπεύθυνη προσωπικού της Euronav Shipmanagement Hellas Ltd.

Η κ. Μαρία Ράπτη, υπεύθυνη προσωπικού της Euronav Shipmanagement Hellas Ltd. ανέπτυξε τη σύγχρονη διάσταση της πολυεθνικότητας στη ναυτιλιακή επιχείρηση, το βαθμό που η πολιτισμική ποικιλία συναντάται σήμερα στα ναυτικά πληρώματα και -πλέον- στο προσωπικό ξηράς, καθώς και τις σχετικές προκλήσεις που προκύπτουν. Από αυτές ξεχώρισαν η γλώσσα επικοινωνίας των ναυτικών, η σημασία της ιεραρχικής δομής, η επένδυση σε δόκιμους, αλλά και η διαχείριση των ανθρώπων με στόχο την επίτευξη επιχειρηματικών στόχων και την ικανοποίηση και διατήρηση του προσωπικού. Υπογράμμισε τη σημασία της διαρκούς εκπαίδευσης και επιμόρφωσης, αλλά κυρίως της ανάπτυξης μιας νοοτροπίας ομαδικότητας, διατμηματικής συνεργασίας τόσο εντός και μεταξύ των γραφείων της ξηράς, όσο και ανάμεσα στη σχέση πλοίου- γραφείου, καθώς και της ανταλλαγής γνώσεων και εμπειριών μεταξύ στελεχών.

Ο κ. Χρήστος Σιαλακούμας, υπεύθυνος πληρωμάτων της Dorian LPG

Ο κ. Χρήστος Σιαλακούμας, υπεύθυνος πληρωμάτων της Dorian LPG

Ο κ. Χρήστος Σιαλακούμας, υπεύθυνος πληρωμάτων της Dorian LPG παρουσίασε την εξέλιξη της εταιρείας Dorian Hellas στη σημερινή Dorian LPG μέσα από τη μεγέθυνση και διαφοροποίηση του στόλου μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα. Ο κ. Σιαλακούμας ανέπτυξε το ζήτημα της εύρεσης πιστοποιημένων, καταρτισμένων και έμπειρων ναυτικών πληρωμάτων και ιδιαίτερα αξιωματικών υπό τις αυστηρές απαιτήσεις των Oil Majors για τα πλοία VLPG – ιδιαίτερα δε σε μια περίοδο που παρουσιάζεται παγκοσμίως έλλειψη αξιωματικών. Σχολίασε δε το πώς οι ναυτιλιακές εταιρείες τα τελευταία χρόνια στρέφονται σε νέες πηγές ναυτεργατικού δυναμικού ελλείψει επαρκούς αριθμού από μία χώρα, καθώς και το ρόλο των οικονομικών κινήτρων στην προσέλκυση και διατήρηση των ναυτικών.

Η κ. Angie Hartmann, Executive Vice President- Crew Affairs της Starbulk S.A., ExCo Board Member της WISTA International και Πρόεδρος της WISTA Hellas

Η κ. Angie Hartmann, Executive Vice President- Crew Affairs της Starbulk S.A., ExCo Board Member της WISTA International και Πρόεδρος της WISTA Hellas

Η κ. Η κ. Angie Hartmann, Executive Vice President- Crew Affairs της Starbulk S.A., ExCo Board Member της WISTA International και Πρόεδρος της WISTA Hellas ανέπτυξε τις σημερινές και μελλοντικές ανάγκες της παγκόσμιας ναυτιλίας σε ναυτικούς και υπογράμμισε το ρόλο της διατήρησης ναυτεργατικού δυναμικού με οικονομικά και μη μέσα. Η κα Hartmann σχολίασε μάλιστα το πώς η προσωπική σχέση με το ναυτικό και την οικογένειά του στη χώρα του συμβάλλουν στη δημιουργία σχέσης εμπιστοσύνης, που μεταφράζεται μερικώς μόνο με τους κλασικούς ποσοτικούς δείκτες διατήρησης ανθρώπινου δυναμικού. Ακόμη αναφέρθηκε στα αποτέλεσματα μελέτης για την ικανοποίηση από την εργασία των ναυτικών στην παγκόσμια ναυτιλία (The Seafarers’ Happiness Index) και πώς μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως μέσο σύγκρισης και στοχοθεσίας για τις ναυτιλιακές επιχειρήσεις. Τέλος, υπογράμμισε το ρόλο της γυναίκας στη ναυτιλία, τόσο στα γραφεία όσο και εν πλω. Σχολίασε ότι οι ελληνόκτητες ναυτιλιακές εταιρείες παρακολουθούν τις σχετικές παροχές ευκαιριών απασχόλησης γυναικών στα πλοία ανάμεσα σε ανταγωνιστικές τους εταιρείες διατηρώντας μια επιφυλακτικότητα, παρόλο που έχουν σημειωθεί σημαντικά βήματα να σπάσουν τα στερεότυπα.

Η κ. Κατερίνα Ξένου, υπεύθυνη πληρωμάτων της Alassia Newships Management Inc.

Η κ. Κατερίνα Ξένου, υπεύθυνη πληρωμάτων της Alassia Newships Management Inc.

Η κ. Κατερίνα Ξένου, υπεύθυνη πληρωμάτων της Alassia Newships Management Inc. περιέγραψε το θεσμικό πλαίσιο που διέπει τη ναυτική εκπαίδευση, αλλά και τα πρότυπα της ναυτιλιακής αγοράς ανά κλάδο, τα οποία θέτουν τον πήχη των απαιτήσεων σε υψηλότερο επίπεδο. Συνάμμα, υπογράμμισε ότι οι ποιοτικές εταιρίες στοχεύουν στο μέλλον και έχοντας αντιληφθεί την αξία της εκπαίδευσης στις διαπροσωπικές ικανότητες του προσωπικού θάλασσας και ξηράς, επενδύουν σε αυτή. Μάλιστα, παρά το ρίσκο της επένδυσης σε εκπαίδευση ναυτικών που έχουν συγκεκριμένη σχέση εργασίας ορισμένου χρόνου, η εμπειρία δείχνει ότι η παροχή εκπαίδευσης συμβάλλει στην ικανοποίηση από την εργασία του ναυτικού, και την απασχόληση στη συγκεκριμένη εργασία.

Η Δρ. Μαρία Προγουλάκη υπογράμμισε ότι ενώ μια δεκαετία πριν ήταν ελάχιστες οι εταιρείες που διατηρούσαν τμήμα διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού για το προσωπικό ξηράς, σήμερα συναντάται σε αρκετές ναυτιλιακές εταιρείες που δεν είναι απαραίτητα εισηγμένες σε διεθνή χρηματιστήρια. Επιπλέον, επεσήμανε ότι ο βαθμός της πολιτισμικής ποικιλίας διαρκώς θα διευρύνεται πρωταρχικά στο πλοίο, καθιστώντας τις ναυτιλιακές επιχειρήσεις ολοένα και πιο πολυεθνικές. Αναγνωρίζοντας τις προκλήσεις του μέλλοντος οι διεθνείς φορείς της αγοράς έχουν επισημάνει την ανάγκη για εκπαίδευση σε διαπροσωπικές ικανότητες και διαχείριση πολυεθνικών ομάδων. Μάλιστα, σχολίασε ότι η ναυτική και ναυτιλιακή εκπαίδευση οφείλει πλέον να βασίζεται σε σύγχρονες εκπαιδευτικές μεθόδους που στοχεύουν στη δημιουργία ορθής κουλτούρας ασφάλειας δια της σύνδεσης με την προσωπική εμπειρία.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν σπουδαστές του MBA και του MSc in Shipping Management του ALBA, καθώς και φοιτητές του MSc in International Shipping and Finance που πραγματοποιείται από το University of Reading και το ALBA Graduate Business School.