Καπτ. Αθανάσιος Αρκομάνης: το ναυτικό επάγγελμα είναι στάση ζωής

0

Η ομάδα της Isalos.net συνομιλεί με τον καπτ. Αθανάσιο Αρκομάνη, πλοίαρχο της Pantheon Tankers Management Ltd. για τις προκλήσεις και τις ικανοποιήσεις που προσφέρει το ναυτικό επάγγελμα, καθώς και για τη σημασία της εμπιστοσύνης ανάμεσα στα στελέχη των πλοίων και του γραφείου. Σημειώνεται πως ο καπτ. Αθανάσιος Αρκομάνης υπερετεί σε πλοία που βρίσκονται υπό τη διαχείριση των οικογενειών Αγγελικούση- Κανελλάκη από δόκιμος πλοίαρχος το 2005.

Για ποιους λόγους επιλέξατε να ακολουθήσετε το ναυτικό επάγγελμα;

Βασικός και μοναδικός παράγοντας που με έκανε να επιλέξω το επάγγελμα του ναυτικού είναι η αγάπη μου για την θάλασσα. Με συνάρπαζε η ιδέα να γυρίζω όλον τον κόσμο και να νιώθω την ελευθερία ταξιδεύοντας στους ωκεανούς. Πραγματικά νιώθω τυχερός που κατάφερα να μετατρέψω το όνειρό μου σε επάγγελμα. Εάν δεν αγαπάς τη θάλασσα, είσαι καταδικασμένος να αποτύχεις.

Επηρέασε η καταγωγή σας την επιλογή να σταδιοδρομήσετε ως αξιωματικός Ε.Ν.;

Κατάγομαι από ένα ορεινό χωριό του νομού Άρτας, την Γρέβια, όπου έζησα μέχρι τα 3 μου έτη.

Λόγω της μεγάλης ανεργίας και της αναζήτησης ενός καλύτερου αύριο, οι γονείς μου αναγκάστηκαν να μετεγκατασταθούν στη Νέα Καλλικράτεια Χαλκιδικής. Εκεί γνώρισα και αγάπησα για πρώτη φορά τη θάλασσα.

20190305_161415

Στήριξε η οικογένειά σας την επιλογή σας;

Φαντάζομαι, πως ιδίως όταν δεν υπάρχει σχέση με τη ναυτιλία, η αρχική αντίδραση κάθε μάνας που ακούει για πρώτη φορά πως το παιδί της θέλει γίνει ναυτικός, δεν είναι και η πιο ψύχραιμη.

Αναφέρομαι κυρίως στη μητέρα, επειδή προσωπικά έχασα τον πατέρα μου πριν μπω στην ακαδημία. Παρ’ όλα αυτά, από το πρώτο κιόλας εκπαιδευτικό ταξίδι η μητέρα και ο αδερφός μου είχαν την ικανότητα να αντιληφθούν τη μεγάλη μου επιθυμία να γίνω πλοίαρχος. Με στήριξαν και με στηρίζουν απόλυτα μέχρι και σήμερα. Από την αρχή ένιωσαν την αγάπη και το μεράκι μου για τη θάλασσα και στήριξαν όλες τις προσπάθειες και θυσίες μου για να φτάσω εδώ που είμαι σήμερα.

Με βεβαιότητα μπορώ να πω πως η οικογένεια μου έχει πλέον συνειδητοποιήσει πως το ναυτικό επάγγελμα δεν είναι ένα απλό επάγγελμα, αλλά στάση ζωής.

Τι θα συμβουλεύατε έναν νέο άνθρωπο που θα ήθελε να ακολουθήσει το ναυτικό επάγγελμα;

Η ναυτιλία συνεχώς εκσυγχρονίζεται και θέτει όλο και υψηλότερα στάνταρ. Επιπλέον, η ελληνική ναυτιλία κατέχει ηγετική θέση, ήδη από την αρχαιότητα, ενώ η ναυτοσύνη βρίσκεται στο DNA των Ελλήνων. Ας μην ξεχνάμε πως στην παγκόσμια ναυτιλία, ο Έλληνας ναυτικός κατέχει διακεκριμένη θέση και η παράδοση αυτή πρέπει να συνεχιστεί. Πρόκειται για έναν κλάδο χωρίς ανεργία και ο οποίος προσφέρει ταχεία επαγγελματική ανέλιξη.

Οι νέοι που εισέρχονται στις ΑΕΝ και επιθυμούν να ακολουθήσουν το ναυτικό επάγγελμα, πρέπει να γνωρίζουν πως πρόκειται για ένα απαιτητικό επάγγελμα, το οποίο απαιτεί συγκεκριμένες ικανότητες και το οποίο οι νέοι θα πρέπει να το αγαπήσουν πραγματικά, αν επιθυμούν να καταξιωθούν επαγγελματικά.

201704020844556346

Ποια είναι η μεγαλύτερη ικανοποίηση του ναυτικού επαγγέλματός;

Το ναυτικό επάγγελμα είναι ένα ιδιόμορφο επάγγελμα, καθώς εκτός από τις συνηθισμένες δυσκολίες, εμφανίζει και μια σειρά από αντιξοότητες που σπάνια συναντά κανείς σε άλλα επαγγέλματα. Επιπλέον, συχνά κρύβει κινδύνους τους οποίους πρέπει να μάθει να αντιμετωπίζει ο ναυτικός.

Κάποιοι χαρακτηρίζουν το ναυτικό επάγγελμα ως «περιπέτεια» που εξελίσσεται μεν σε ένα πλοίο, αλλά ταυτόχρονα εξασκείται στην απεραντοσύνη της θάλασσας και του νου. Οι πνευματικές προκλήσεις, η αναζήτηση και η κατάρριψη των ορίων, είναι για μένα μια ευχαρίστηση που μόνο το ναυτικό επάγγελμα μπορεί να προσφέρει.

Προσωπικά, πιστεύω πως η μεγαλύτερη ικανοποίηση είναι τα συναισθήματα που προκαλούνται κάθε φορά που καλείσαι να συνεργαστείς εν πλω με μια μικρή ομάδα ανθρώπων -έναν κοινωνικό, πολυεθνικό πυρήνα- ο οποίος μάλιστα έχει πολλά κοινά χαρακτηριστικά με την οικογένεια. Με άλλα λόγια, την ώρα που φεύγεις απο το βαπόρι για τον επαναπατρισμό σου, έχοντας πραγματοποιήσει μια επιτυχημένη πλοιαρχία, κάνεις έναν απολογισμό και μια πληθώρα συναισθημάτων γεμίζουν τις αποσκευές σου: αυτό είναι το μεγαλύτερο δώρο!

Με ποιο κριτήριο επιλέγετε την εταιρεία που εργάζεστε;

Η προσωπική επαφή με τους ανθρώπους του γραφείου είναι για μένα το σημαντικότερο κριτήριο επιλογής ναυτιλιακής εταιρείας. Πιστεύω πως το καλό κλίμα και η εμπιστοσύνη που χτίζεται, τόσο στο επαγγελματικό, όσο και στο προσωπικό επίπεδο, είναι ανεκτίμητα. Επιπλέον, η προσωπική επαφή με τον πλοιοκτήτη πριν και μετά από κάθε ταξίδι, συχνά φανερώνει τη διάθεση μιας μακροχρόνιας συνεργασίας, και κατά συνέπεια, μια σχέση ζωής.

Ο καπτ. Αθανάσιος Αρκομάνης

Ο καπτ. Αθανάσιος Αρκομάνης

Τι θα συμβουλεύατε τους νέους ναυτικούς που ενίοτε βιάζονται να σταδιοδρομήσουν στη στεριά;

Πράγματι, τα τελευταία χρόνια παρατηρείται το φαινόμενο όλο και περισσότεροι νέοι να ακολουθούν το ναυτικό επάγγελμα, με σκοπό να μαζέψουν γρήγορα χρήματα και να βγουν στη στεριά, δημιουργώντας κάτι δικό τους ή να αναζητώντας εργασία σε κάποιο γραφείο ναυτιλιακής εταιρείας.

Η συμβουλή μου προς τους νέους που επιλέγουν να μπουν στις ΑΕΝ είναι να αγαπήσουν το ναυτικό επάγγελμα, γιατί μόνο τότε θα επιτύχουν μια λαμπρή καριέρα. Όσο για εκείνους που ονειρεύονται να βρουν μια θέση σε γραφείο, απαραίτητη προϋπόθεση είναι να έχουν την ανάλογη θαλάσσια υπηρεσία, επειδή μόνο τότε θα είναι ικανοί να βοηθήσουν και να κατανοήσουν τους ανθρώπους του πλοίου.

20190305_165519