Καπτ. Π. Αγγελόπουλος: Η θάλασσα και τα πλοία απαιτούν πλήρη αφοσίωση

0

Η δημοσιογραφική ομάδα της Isalos.net συνομιλεί με τον καπτ. Παναγιώτη Αγγελόπουλο, πλοίαρχο του πλοίου μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων Talos, το οποίο βρίσκεται υπό τη διαχείριση της Costamare Shipping Co. S.A. και πλέει στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας.

Ποιός ήταν ο βασικός παράγοντας που σας οδήγησε στη θάλασσα;

Για κάποιον ανεξήγητο λόγο, παρ’ ότι κατάγομαι και διαμένω στην ηπειρωτική Ελλάδα, από πολύ μικρός ήθελα να γίνω Πλοίαρχος. Κανένα βίωμα δε δικαιολογούσε αυτή μου την απόφαση, πάρα μόνο η ενστικτώδης ταύτιση του χαρακτήρα μου με την πρόκληση της κατάκτησης του αγνώστου. Εκτός, βέβαια, από την συναισθηματική προσέγγιση, η ανάγκη ηθικής, οικονομικής και πρακτικής καταξίωσης συνετέλεσε σημαντικά στην απόφασή μου.

Ποιές είναι οι αναμνήσεις σας από την Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού που φοιτήσατε;

Η φοίτηση στην ΑΕΝ Κρήτης ήταν μια μοναδική εμπειρία ζωής. Τότε, λόγω της εσωτερικής φοίτησης έμαθα να ζω, να συνεργάζομαι και να μοιράζομαι πράγματα με τους συμφοιτητές μου. Επιπλέον, η κοινή διαβίωση μάς προσέφερε την δυνατότητα να μοιραζόμαστε εμπειρίες, επαγγελματικές γνώσεις και εφόδια.

Επιπλέον, οι τότε καθηγητές μου στη Σχολή, μου δίδαξαν ότι η παραδοσιακή γνώση, τόσο της ναυσιπλοΐας, της ευστάθειας, όσο και γενικότερα της τεχνογνωσίας των πλοίων είναι γνώσεις απαραίτητες και μεταφέρονται από γενιά σε γενιά, ενώ απαιτούν διαρκή επιμόρφωση από τους ναυτικούς, ώστε να ανταποκρίνονται στην διαρκώς εξελισσόμενη τεχνολογία.

Βέβαια, η παραδοσιακή γνώση καθορίζει την όποια μελλοντική επαγγελματική πορεία και την ικανότητα του ναυτικού να ολοκληρώνει κάθε ταξίδι με ασφάλεια και ηρεμία.

O Kαπτ. Παναγιώτης Αγγελόπουλος με μέλη του πληρώματος

O καπτ. Παναγιώτης Αγγελόπουλος με μέλη του πληρώματος

Ποιός είναι ο τόπος καταγωγής σας και πώς επηρέασαν οι συνθήκες εργασίας στον τόπο σας την επιλογή σας να ναυτολογηθείτε;

Η καταγωγή μου δεν επηρέασε την επιλογή μου να ακολουθήσω το ναυτικό επάγγελμα. Είναι, βέβαια, σύνηθες τα βιώματα να επηρεάζουν τέτοιου ίδιους αποφάσεις. Πάραυτα, τα βιώματα ενδέχεται να οδηγήσουν σε λανθασμένες αποφάσεις και τους ναυτικούς σε απόγνωση όταν διαπιστώσουν πως οι ρομαντικές εικόνες του ναυτικού επαγγέλματος δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Για να πετύχει κανείς στη δουλειά αυτή χρειάζεται μεράκι, σεβασμός και αγάπη για τη θάλασσα.

Η οικογένειά σας στάθηκε αρωγός στην επιλογή σας να ακολουθήσετε το ναυτικό επάγγελμα;

Η στάση της οικογένειας μου ήταν ουδέτερη. Αναγνώρισα ότι έσφιξαν τα δόντια παραμερίζοντας τους όποιους συναισθηματικούς του φραγμούς. Μεταγενέστερα, η σύζυγος και τα παιδιά μου αντιλήφθηκαν πως επρόκειτο για μια προσωπική θυσία και κατανόησαν τη φύση της εργασίας μου.

O Kαπτ. Παναγιώτης Αγγελόπουλος με μέλη του πληρώματος

O καπτ. Παναγιώτης Αγγελόπουλος με μέλη του πληρώματος

Ποιές συμβουλές θα δίνατε σε ένα νέο άνθρωπο που θα ήθελε να ακολουθήσει όπως κι εσείς το ναυτικό επάγγελμα;

Όσοι έχουν επιλέξει να ακολουθήσουν το ναυτικό επάγγελμα θα πρέπει να τολμήσουν να αναρωτηθούν εάν έχουν τις αντοχές και την αδρεναλίνη να εργάζονται σε δύσκολες και αντίξοες συνθήκες και εάν έχουν φυσικά την ικανότητα να συνεργάζονται με το υπόλοιπο πλήρωμα, να ηγούνται και να δίνουν άμεσες λύσεις.

Επιπλέον, θα πρέπει να έχουν περάσει απ’ όλα τα κατωτέρα σκαλοπάτια, να είναι πλήρως συνειδητοποιημένοι και προσηλωμένοι στο καθήκον τους. Ένας καλός αξιωματικός πρέπει πρωτίστως πέραν από τις δελεαστικές οικονομικές απολαβές να αγαπά το πλοίο, να το θεωρεί σπίτι του, να ενημερώνεται και να επιμορφώνεται συνεχώς. Για να κάνει, όμως, κανείς τη διαφορά θα πρέπει να διαθέτει γνώση και έμπνευση, βασισμένη τόσο στην παραδοσιακή ναυτοσύνη και εμπειρία όσο και στην διαρκώς αναπτυσσόμενη τεχνολογία.

Ποιά θα λέγατε ότι είναι η μεγαλύτερη ευχαρίστηση του επαγγέλματος σας;

Το κύριο κίνητρο για την επιλογή του ναυτικού επαγγέλματος είναι για πολλούς οι οικονομικές απολαβές. Αλλά δεν θα έπρεπε να είναι μόνο αυτές. Το επάγγελμα προσφέρει υπερηφάνεια, οικονομική και κοινωνική καταξίωση αλλά και ευρύτερες γνώσεις. Όπως, άλλωστε, αναφέρεται και στην Οδύσσεια «Πολλῶν δ᾿ ἀνθρώπων ἴδεν ἄστεα καί νόον ἔγνω».

Φυσικά, υπάρχει και η ρομαντική φύση του επαγγέλματος, όπως η χαραυγή της ανατολής, το άπειρο του έναστρου ουρανού, τα ειδυλλιακά ηλιοβασιλέματα μέσα στην απεραντοσύνη του ωκεανού, τα καινούρια μέρη που γνωρίζει ο ναυτικός.

Προσωπικά, αυτό που μου δίνει τη μεγαλύτερη ευχαρίστηση είναι η επιτυχής διεκπεραίωση και αντιμετώπιση των κρίσεων, αλλά και η ικανοποίηση που νοιώθεις όταν σχεδόν αποκαμωμένος από την υπερπροσπάθεια, απολαμβάνεις την ευτυχία και την απόλαυση του αποτελέσματος.

Το containership TALOS, υπό τη διαχείριση της Costamare Shipping Co. S.A.

Το containership TALOS, υπό τη διαχείριση της Costamare Shipping Co. S.A.

Με βάση ποιό κριτήριο επιλέγετε την εταιρεία που εργάζεστε;

Τελείως τυχαία, και κρατώντας μονάχα ένα απλό χαρτί στο χέρι με δέκα εταιρείες και διευθύνσεις γραμμένες σε αυτό, ξεκίνησα πριν πολλά χρόνια το ψάξιμο για την εταιρεία που θα εργαζόμουν.

Όταν πήγα τότε στον Crew Manager τού είπα απλώς ότι ψάχνω για δουλειά και με περίσσιο θράσος του είπα πως «ήρθα εδώ για να καπετανέψω κάποτε».

Από δόκιμος μέχρι σήμερα εργάζομαι στην ίδια εταιρεία, την Costamare Shipping Co. S.A., ενώ εδώ και 12 χρόνια εργάζομαι ως πλοίαρχος.

Ο λόγος που επέλεξα και παρέμεινα μια ολόκληρη ζωή σ’ αυτήν την εταιρεία είναι η αίσθηση της οικογενειακής θαλπωρής, της κατανόησης, της αξιοκρατίας και των ίσων ευκαιριών που προσφέρονται προς όλους τους ναυτικούς, τόσο στο πλοίο όσο και στο γραφείο. Ένα «δούναι και λαβείν» που το χαρακτηρίζει μία απολυτά αξιοπρεπής ισορροπία. Φυσικά, η οικονομική διάσταση είναι σημαντική, αλλά για μένα όλα τα παραπάνω είναι που κάνουν τη διαφορά.

Τί θα συμβουλεύατε τους νέους αξιωματικούς που ενίοτε «βιάζονται» να σταδιοδρομήσουν στη στεριά;

Όλοι αυτοί που ξεκινούν στη θάλασσα και που πιστεύουν πως το ναυτικό επάγγελμα τους ταιριάζει, να μη σκέπτονται να το εγκαταλείψουν και να βγουν γρήγορα στην ξηρά. Τόσο οι σημερινές οικονομικές συνθήκες όσο και το ανεξίτηλο βάπτισμα του ωκεανού δεν αφήνουν πολλά περιθώρια απαγκίστρωσης.

Τουναντίον, στο ναυτικό επάγγελμα μετά από κάποια χρόνια θαλάσσιας υπηρεσίας προσφέρονται πολλές ευκαιρίες να συνεχίσει κάποιος την σταδιοδρομία του στην ξηρά, σε γραφείο ναυτιλιακής εταιρείας, οπού κυρίως χρειάζεται ανθρώπους ψημένους με το αλάτι της θάλασσας για να συνεχίσουν να προσφέρουν με την ήδη αποκτηθείσα εμπειρία τους στη σωστή διαχείριση των πλοίων. Θα τους συμβούλευα, επίσης, να είναι ρεαλιστές και όταν χαράζουν μια πορεία να την ακολουθούν έως την ολοκλήρωσή της. Τα passage plans της ζωής από μια ηλικία και έπειτα είναι μη αναστρέψιμα.

Ποιές τεχνολογίες πιστεύετε πως θα επηρεάσουν στο μέλλον το επάγγελμα του αξιωματικού γέφυρας ή μηχανής;

Ζώντας από το 1994 στη θάλασσα και γνωρίζοντας από πρώτο χέρι την εξελικτική πορεία στη τεχνολογία, τόσο της γέφυρας, όσο και του μηχανοστασίου, το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι η εξέλιξη είναι απρόβλεπτη. Ίσως το μέλλον να είναι πράγματι τα φημολογούμενα αυτόνομα πλοία. Και πάλι, όμως, πιστεύω πως εμείς, οι ναυτικοί, θα είμαστε απαραίτητοι, είτε στο πλοίο, είτε στο γραφείο.

Όσο κι αν αλλάξουν οι εποχές, η κουλτούρα, το management και οι αντιλήψεις, οι ωκεανοί παραμένουν ίδιοι από την εποχή του Κολόμβου και των φημισμένων Ελλήνων θαλασσοπόρων. Η θάλασσα και τα πλοία απαιτούν αγάπη, σοβαρότητα, σωφροσύνη και πλήρη αφοσίωση για να αποδώσουν πλούσια ανταλλάγματα σε αυτούς που τα διαχειρίζονται και τα κυβερνούν.