Ανεβαίνει ο πήχης ως προς την διεθνή προστασία των ναυτικών

0

Στο πλαίσιο της συνάντησης των ασιατικών κρατών εκείνων με μεγάλη ναυτική παράδοση, η οποία πραγματοποιήθηκε στη Μανίλα στις 13 Νοεμβρίου, τέθηκε επί τάπητος η ανάγκη υιοθέτησης των «Guidelines on the Fair Treatment of Seafarers» του IMO και του ILO το 2006 με στόχο την προστασία των ναυτικών τους σε περίπτωση ατυχημάτων.

H συνάντηση οδήγησε στην έκδοση του πρώτου «Manila statement on the fair treatment of seafarers», με την υποστήριξη του Seafarers’ Rights International (SRI), του International Transport Workers’ Federation (ITF) κ.ά.

Το σημαντικό αυτό βήμα αποτελεί απόρροια της διεθνούς διάσκεψης που είχε πραγματοποιηθεί στην έδρα του ΙΜΟ στο Λονδίνο τον περασμένο Ιούνιο με την συμμετοχή της SRI αναφορικά με τις «Guidelines on the Fair Treatment of Seafarers». Εκπρόσωποι από 50 χώρες είχαν τότε ζητήσει να γίνουν περιφερειακές συναντήσεις προκειμένου να απορροφήσουν οι συγκεκριμένες οδηγίες στο ναυτεργατικό δίκαιο της κάθε χώρας.

Η απόφαση των ασιατικών χωρών, οι οποίες και αποτελούν σημαντική πηγή ναυτικών, να εναρμονίσουν στην εθνική τους νομοθεσία με τις οδηγίες αυτές εκτιμάται ότι θα ανοίξει τον δρόμο και για άλλες χώρες.

Πηγή: Ναυτικά Χρονικά