Tα bulk carriers στη νέα εποχή

0

Vasileios KroustallisΤου Βασιλείου Κρουστάλλη, ABS Vice President, Europe

Με μια πρώτη ματιά φαίνεται πως η ναυτιλία μεταφοράς χύδην ξηρού φορτίου δεν είναι ο πλέον «κατάλληλος» υποψήφιος για τον τεχνολογικό μετασχηματισμό που συντελείται. Το εξαιρετικά λιτό επιχειρηματικό μοντέλο που τη χαρακτηρίζει υποστηρίζει διακριτικά το παγκόσμιο εμπόριο εδώ και δεκαετίες. Η αλήθεια βέβαια είναι πως ούτε και η ναυτιλία μεταφοράς χύδην ξηρού φορτίου θα παραμείνει ανεπηρέαστη από τις αλλαγές που συντελούνται στην ευρύτερη ναυτιλιακή βιομηχανία.

Τα πλοία μεταφοράς χύδην ξηρού φορτίου αποκτούν, ολοένα και περισσότερο, πρόσβαση σε ευρυζωνικές συνδέσεις, οι οποίες επιτρέπουν όχι μόνο αναβαθμισμένες δυνατότητες παροχής στοιχείων (reporting), αλλά και αποτελεσματικότερη διαχείριση των λειτουργιών των πλοίων. Η ολοένα αυξανόμενη χρήση συστημάτων και εργαλείων διαχείρισης του στόλου, συμπεριλαμβανομένων της πρόβλεψης των καιρικών συνθηκών και της ανάλυσης ταξιδιού, επιτρέπουν στους πλοιοκτήτες να επιτύχουν μεγαλύτερη εξοικονόμηση καυσίμων και καλύτερο προγραμματισμό για τα πλοία.

Επιπλέον, οι διαχειριστές των πλοίων μεταφοράς χύδην ξηρού φορτίου είναι σε θέση να εκμεταλλευτούν τη διαφάνεια που παρέχει η ψηφιακή τεχνολογία, προκειμένου να εκμεταλλευτούν καλύτερα τις εμπορικές ευκαιρίες που παρουσιάζονται. Χρησιμοποιώντας μάλιστα τις τεχνολογίες εντοπισμού, οι διαχειριστές μπορούν να αξιοποιούν τον στόλο τους αποτελεσματικότερα, τόσο σε σχέση με τα διαθέσιμα φορτία όσο και με τα πλοία των ανταγωνιστών τους.

Όσο οι ροές δεδομένων ανάμεσα στο πλοίο και στη στεριά αυξάνονται, οι πλοιοκτήτες μπορούν ολοένα και περισσότερο να εκμεταλλεύονται τα λειτουργικά οφέλη που προσφέρουν οι νέες τεχνολογίες. Ο ABS συνεργάζεται με τους πλοιοκτήτες, έτσι ώστε να δημιουργήσει ένα νέο μοντέλο classification, το οποίο θα διαφοροποιείται σημαντικά από τις παραδοσιακές-συμβατικές επιθεωρήσεις και θα κατευθύνεται προς την προληπτική συντήρηση του πλοίου. Εφόσον τα πλοία μεταφοράς χύδην ξηρού φορτίου εξαρτώνται από την, όσο το δυνατόν μεγαλύτερη, διαθεσιμότητά τους στην αγορά, η νέα καινοτομία όχι μόνο θα ενισχύσει την ασφάλεια, αλλά επιπλέον θα συμβάλει στη μείωση του χρόνου που τα πλοία παραμένουν off-hire.

Φυσικά, υπάρχουν και άλλα παραδείγματα της «μεταμόρφωσης» της ναυτιλίας χύδην ξηρού φορτίου, τα οποία αφορούν τον προηγμένο σχεδιασμό μιας σειράς πλοίων που θα χρησιμοποιούν ως καύσιμο το LNG. Το συγκεκριμένο εγχείρημα μάλιστα αποτελεί ένα project το οποίο ο ABS υποστήριξε από την αρχή. Τα συγκεκριμένα πλοία θα έχουν την ικανότητα να δραστηριοποιούνται εμπορικά σε όλα τα σημεία του πλανήτη, κάνοντας πράξη τη χρήση «καθαρών» καυσίμων καθώς και τη συμμόρφωση με τη νέα γενιά περιβαλλοντικών κανονισμών στη ναυτιλιακή βιομηχανία.

Απόσπασμα από τo άρθρο του κ. Βασιλείου Κρουστάλλη με τίτλο «Τα πλοία μεταφοράς χύδην ξηρού φορτίου δεν θα παραμείνουν ανεπηρέαστα από τις αλλαγές που συντελούνται στην ευρύτερη βιομηχανία», Ναυτικά Χρονικά, Αύγουστος- Σεπτέμβριος 2018, σ. 66