Παγκόσμια Ημέρα Ναυτιλίας: Η Ελλάδα στην κορυφή

0

Την τελευταία εβδομάδα του Σεπτεμβρίου έχει καθιερωθεί κάθε χρόνο και εορτάζεται από τον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό (ΙΜΟ) η Παγκόσμια Ημέρα Ναυτιλίας. Στόχος της είναι να εστιάσει την προσοχή της κοινωνίας στη σημασία της ναυτιλίας, της ασφάλειας στη θάλασσα και στο θαλάσσιο περιβάλλον.

Το θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας Ναυτιλίας για το 2018 είναι: «Διεθνής Ναυτιλιακός Οργανισμός (ΙΜΟ) 70: Η Κληρονομιά μας – Καλύτερη Ναυτιλία για ένα Καλύτερο Μέλλον». Με αυτό τον τρόπο παρέχεται η ευκαιρία να αναδειχθεί και να προβληθεί ο τρόπος με τον οποίο ο ΙΜΟ εξελίχθηκε και προσαρμόστηκε, ενώ ταυτόχρονα παρέμεινε συνεπής στη γενική του αποστολή- να προάγει μια ασφαλή, φιλική προς το περιβάλλον, αποδοτική και βιώσιμη ναυτιλία.

Αξίζει να αναφερθεί πως ο φετινός εορτασμός της Παγκόσμιας Ναυτικής Ημέρας συμπίπτει, σύμφωνα με τον IMO, με δύο ακόμη μεγάλες επετείους: τα 70 χρόνια από την υιοθέτηση της Σύμβασης του ΙΜΟ και τα 60 χρόνια από την ημέρα που αυτή τέθηκε σε ισχύ.

Επίσης, ο εορτασμός αποσκοπεί στην αναγνώριση της συνεισφοράς των ναυτικών παγκοσμίως στο διεθνές εμπόριο, την παγκόσμια οικονομία και την κοινωνία των πολιτών.

Η ελληνική ναυτιλία κατέχει, αδιαμφισβήτητα, μείζονα θέση στο παγκόσμιο στερέωμα. Οι Έλληνες ναυτικοί με την τεχνογνωσία και τον επαγγελματισμό τους συνέβαλαν και εξακολουθούν να συμβάλλουν τα μέγιστα στη διατήρηση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής ναυτιλίας στον παγκόσμιο ναυτιλιακό στίβο.

Με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Ναυτιλίας, ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Φώτης Κουβέλης δήλωσε πως: «Ζούμε σε ένα περιβάλλον εξαιρετικά ασταθές, που επηρεάζεται από τις διακυμάνσεις της διεθνούς οικονομίας. Το γεγονός αυτό καθιστά πιο επιτακτική από ποτέ την ανάγκη για ενίσχυση της αποτελεσματικότητας στη μεταφορά των αγαθών και προϊόντων. Η ελληνική ναυτιλία αποτελούσε ανέκαθεν πρωταγωνιστή και πρωτοπόρο στην υιοθέτηση προδιαγραφών και καινοτομιών που διασφαλίζουν την ποιότητα υπηρεσιών, την περιβαλλοντική προστασία και την παροχή ναυτιλιακών υπηρεσιών με ανταγωνιστικούς όρους.

Η ελληνική ναυτιλιακή διοίκηση παγίως υποστηρίζει την ανάπτυξη της ναυτιλίας των Ελλήνων και τον κρίσιμο θεσμικό ρόλο του ΙΜΟ για τη ρύθμιση όλων των θεμάτων που αφορούν στη διεθνή ναυτιλία. Η ανάληψη περιφερειακών πρωτοβουλιών, που διαταράσσουν το ομοιόμορφο πλαίσιο λειτουργίας της διεθνούς ναυτιλίας και τη διεξαγωγή της με ίσους όρους παγκοσμίως, μας βρίσκει σταθερά αντίθετους.

Με τις σκέψεις αυτές σας καλώ και εγώ να γιορτάσουμε την Παγκόσμια Ημέρα Ναυτιλίας, επιβεβαιώνοντας τη σημασία της «κοινής» ναυτιλιακής ανάπτυξης σε όλους τους τομείς για τη χώρα μας αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο».

Η σημερινή μέρα ας αποτελέσει την αφορμή να εκφράσουμε τις ευχαριστίες και τις ευγνωμοσύνη μας στους ναυτικούς που ταξιδεύουν την ελληνική σημαία στα πέρατα του κόσμου.