Aιθάνιο: μια νέα λύση ναυτιλιακού καυσίμου

0

Η γερμανική εταιρεία διαχείρισης πλοίων Hartmann Reederei επιβεβαίωσε ότι δύο από τα πλοία της, τα χωρητικότητας 36.000 κ.μ. πλοία μεταφοράς υγροποιημένου αερίου αιθυλενίου (LEG) «Gaschem Beluga» και «Gaschem Orca», τα οποία τροφοδοτούνται από τους πρώτους παγκοσμίως δίχρονους κινητήρες ME-GIE (-Gas Injection Ethane), συμπλήρωσαν συλλογικά τις 10.000 ώρες λειτουργίας.

Τα εν λόγω πλοία παραγγέλθηκαν από τη Hartmann και τη νορβηγική Ocean Yield και ναυπηγήθηκαν στην Κίνα από τη Sinopacific Offshore Engineering (SOE), με σκοπό τη μεταφορά αιθανίου που προέρχεται από αμερικανικό σχιστολιθικό αέριο σε ευρωπαϊκές μονάδες πυρόλυσης για την παραγωγή αιθυλενίου.
Ο Capt. Ulrich Adami, Fleet Manager της Hartmann Reederei, ανέφερε: «Είμαστε ευγνώμονες στη MAN Diesel & Turbo για την ανάπτυξη του κινητήρα ME-GIE, ο οποίος χρησιμοποιεί αιθάνιο ως καύσιμο. Ο ME-GIE είναι πολύ αξιόπιστος και περίπου το 97-98% των δρομολογίων των πλοίων μας στον Ατλαντικό έγιναν χρησιμοποιώντας αιθάνιο ως καύσιμο».

Ανάμεσα στα πλεονεκτήματα του κινητήρα τύπου ME-GIE είναι το γεγονός ότι μπορεί να λειτουργεί σχεδόν με οποιαδήποτε ποιότητα αερίου, χωρίς να μειώνεται η απόδοση. Συγκεκριμένα, μπορεί να λειτουργεί με μείγμα LPG και μεθανίου ή αιθανίου, χωρίς να επηρεάζεται η απόδοση σε λειτουργία αερίου. Ένα τέτοιο μείγμα μπορεί να περιλαμβάνει έως και 50% LPG, ενώ, σύμφωνα με ευρήματα της MAN Diesel & Turbo, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ακόμα μεγαλύτερο ποσοστό LPG. Όλα αυτά καθιστούν τον κινητήρα τύπου ME-GIΕ τη φιλικότερη προς το περιβάλλον διαθέσιμη τεχνολογία δίχρονων κινητήρων, σύμφωνα με τη MAN Diesel & Turbo.