Αυξημένος ο κίνδυνος ληστρικών επιθέσεων σε πλοία στη δυτική Αφρική

0

Συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό οι ληστρικές επιθέσεις σε πλοία που αγκυροβολούν σε λιμένες της δυτικής Αφρικής, προκαλώντας ανησυχία σε όσους ναυτικούς βρίσκονται στις συγκεκριμένες περιοχές.

Σύμφωνα με το Piracy Reporting Center του International Maritime Bureau, το τελευταίο διάστημα έχουν καταγραφεί τέσσερα σοβαρά περιστατικά σε λιμένες και αγκυροβόλια στην περιοχή.

Το πρώτο περιστατικό αφορούσε αγκυροβολημένο bulk carrier στον λιμένα του Λάγος στη Νιγηρία, στο οποίο επιβιβάστηκαν δύο επιδρομείς για να κλέψουν προμήθειες. Ο αξιωματικός φρουράς του πλοίου τούς εντόπισε και έριξε προειδοποιητική βολή, με αποτέλεσμα οι δράστες να διαφύγουν έχοντας κλέψει προμήθειες.

Το δεύτερο περιστατικό συνέβη στον ίδιο λιμένα, αυτή τη φορά όμως αφορούσε πλοίο RO-RO, το οποίο κατέλαβαν επτά άτομα, κρατώντας σε ομηρία μέλος του πληρώματος, με στόχο να κλέψουν ανταλλακτικά από το πλοίο. Ωστόσο, σήμανε συναγερμός, με αποτέλεσμα οι δράστες να εγκαταλείψουν το πλοίο.

Το τρίτο περιστατικό έλαβε χώρα σε bulk carrier στον λιμένα του Ταραχάν στην Ινδονησία, όταν πέντε ένοπλοι ληστές επιβιβάστηκαν στο πλοίο, κρατώντας όμηρο μέλος του πληρώματος και απειλώντας τον με μαχαίρι. Αφού σήμανε συναγερμός, οι επιδρομείς διέφυγαν, ενώ πρώτα απέσπασαν ανταλλακτικά της μηχανής του πλοίου.

Το τέταρτο περιστατικό αφορούσε containership, ενώ εκείνο βρισκόταν αγκυροβολημένο σε λιμάνι της Νιγηρίας. Από το πλήρωμα του πλοίου εντοπίστηκαν τέσσερις επιδρομείς και αμέσως σήμανε συναγερμός.

Το θετικό στα παραπάνω περιστατικά είναι ότι δεν έχει καταγραφεί καμία απώλεια ζωής, ούτε τραυματισμός κάποιου μέλους του πληρώματος, ενώ δεν έχουν σημειωθεί επίσης ζημιές στα πλοία τα οποία έχουν αποτελέσει στόχο επιθέσεων.

Απόσπασμα από τo άρθρο, με τίτλο «Αυξημένος ο κίνδυνος ληστρικών επιθέσεων σε πλοία στη δυτική Αφρική», Ναυτικά Χρονικά, Αύγουστος- Σεπτέμβριος 2018, σ. 8