Στα σκαριά κρουαζιερόπλοιο με ανεμογεννήτριες και φωτοβολταϊκά πανιά

0

Η ανάπτυξη της κρουαζιέρας σε παγκόσμιο επίπεδο συμβάλλει σημαντικά στην αύξηση των εκπομπών αέριων ρύπων. Σύμφωνα με έκθεση του αμερικανικού οργανισμού Environmental Protection Agency, εκτιμάται ότι πάνω από 230 κρουαζιερόπλοια πραγματοποιούν κρουαζιέρες σε παγκόσμιο επίπεδο, μεταφέροντας εκατομμύρια επιβάτες.

Με γνώμονα την προστασία του περιβάλλοντος, η μη κυβερνητική οργάνωση Peace Boat η οποία στοχεύει μεταξύ άλλων στην ευαισθητοποίηση σε περιβαλλοντικά ζητήματα, έχει αναλάβει την πρωτοβουλία για τη ναυπήγηση ενός κρουαζιερόπλοιου το οποίο θα είναι άκρως φιλικό προς το περιβάλλον, με μια διαφορετική οικολογική συμπεριφορά.

Πρόκειται για το «Ecoship», το οποίο θα διαθέτει 750 καμπίνες, θα έχει τη δυνατότητα να μεταφέρει 2.000 επιβάτες, ενώ εκτιμάται ότι θα προσεγγίζει 100 λιμένες σε ετήσια βάση.

ecoship

Όπως αναφέρει το World Economic Forum, ο σχεδιασμός του νέου κρουαζιερόπλοιου θα είναι καινοτόμος, καθώς θα διαθέτει στην οροφή του δέκα ανεμογεννήτριες και δέκα φωτοβολταϊκά πανιά. Τα φωτοβολταϊκά πανιά θα συμβάλλουν κατά 10% στην ισχύ πρόωσης του πλοίου, ενώ οι ανεμογεννήτριες θα τροφοδοτούν κατά 30% τις ενεργειακές ανάγκες του κρουαζιερόπλοιου, όσο αυτό θα βρίσκεται ελλιμενισμένο. Το «Ecoship» θα διαθέτει επίσης ηλιακά πάνελ, τα οποία θα τροφοδοτούν το 100% των αναγκών φωτισμού για τις καμπίνες και τις εξωτερικές εγκαταστάσεις του.

sample_bg

Το κρουαζιερόπλοιο ναυπηγείται από τη φινλανδική Arctech Helsinki Shipyard Inc. και αναμένεται να παραδοθεί το 2020 στην Peace Boat, η οποία θα χρησιμοποιήσει το κρουαζιερόπλοιο για τη μεταφορά επιβατών, προωθώντας με αυτόν τον τρόπο την ιδέα μιας πιο βιώσιμης αγοράς κρουαζιέρας. Το κρουαζιερόπλοιο αναμένεται να χρησιμοποιηθεί και για τη διεξαγωγή ερευνών αναφορικά με θαλάσσιες τεχνολογίες.

Περισσότερες πληροφορίες για το project «Ecoship» μπορείτε να βρείτε εδώ.

Απόσπασμα από τo άρθρο, με τίτλο «Στα σκαριά κρουαζιερόπλοιο με ανεμογεννήτριες και φωτοβολταϊκά πανιά», Ναυτικά Χρονικά, Ιούνιος 2018, σ. 108