Ο ICS προειδοποιεί για τους κινδύνους εφαρμογής του sulphur cap

0

Το Διεθνές Ναυτιλιακό Επιμελητήριο με ανακοίνωσή του επεσήμανε τη σύγχυση που μπορεί να επιφέρει στην παγκόσμια ναυτιλιακή κοινότητα η εφαρμογή του διεθνούς κανονισμού για καύσιμα χαμηλής περιεκτικότητας σε θείο σε πλοία, εφόσον ο IMO δεν λάβει τα απαραίτητα μέτρα που θα διασφαλίζουν την επιτυχή υιοθέτηση του κανονισμού, ο οποίος αναμένεται να τεθεί σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου του 2020.

Ο πρόεδρος του ICS, κ. Esben Poulsson, ανέφερε ότι η παγκόσμια ναυτιλία υποστηρίζει τους περιβαλλοντικούς κανονισμούς του IMO και είναι έτοιμη να επωμιστεί τα επιπρόσθετα κόστη με στόχο την συμμόρφωση με τις διεθνείς περιβαλλοντικές απαιτήσεις, καθώς τα οφέλη είναι σημαντικά για ένα βιώσιμο δια θαλάσσης εμπόριο.

Ωστόσο ο κ. Roulsson τονίζει ότι δεν είναι ακόμα βέβαιο εάν την 1η Ιανουαρίου του 2020 θα υπάρχουν επαρκείς ποσότητες ναυτιλιακών καυσίμων, τα οποία θα είναι συγχρόνως συμβατά με τους αυστηρούς διεθνείς περιβαλλοντικούς κανονισμούς, αλλά και σε ποια τιμή επίσης θα είναι διαθέσιμα προς πώληση.

Σύμφωνα με πρόσφατο δελτίο Τύπου του ICS επισημαίνεται ότι τα συγκεκριμένα προβλήματα θα πρέπει επιλυθούν τον ερχόμενο Ιούλιο όταν και θα πραγματοποιηθεί συνάντηση μεταξύ των χωρών- μελών του IMO αναφορικά με τη διεθνή νομοθεσία για τα καύσιμα χαμηλής περιεκτικότητας σε θείο.

Πηγή: Ναυτικά Χρονικά