Ανακαλύψτε το Ναυάγιο των Αντικυθήρων στον Πειραιά

0

Το Σάββατο 14/4 και Κυριακή 15/4 και ώρες 12.00 και 13.00 θα πραγματοποιηθούν οι τελευταίες δωρεάν ξεναγήσεις στην έκθεση «Το Ναυάγιο των Αντικυθήρων- Η περιπέτεια συνεχίζεται», η οποία φιλοξενείται στην Ιστορική Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη.

Σχετικά με την Έκθεση:
Ο χάλκινος δίσκος που «κρύβει» έναν ταύρο, το χέρι και το τμήμα ενδύματος -κομμάτια από χάλκινα αγάλματα που ίσως βρίσκονται καταπλακωμένα από τεράστιους λίθινους όγκους, αποτέλεσμα κατολίσθησης μετά από σεισμό- η μαρμάρινη πλάκα από ερυθρωπό μάρμαρο από επίστεψη τράπεζας, καθώς και τμήματα από τη χάλκινη διακόσμηση περίτεχνων ξύλινων επίπλων, περιμένουν τους επισκέπτες να τα θαυμάσουν. Παρά το γεγονός ότι τα αντικείμενα αυτά, ευρήματα που ανελκύσθηκαν μόλις τον περασμένο Σεπτέμβριο, εκτίθενται σε δεξαμενές με νερό καθώς βρίσκονται στο στάδιο της αφαλάτωσης, δίνουν μια νέα διάσταση στις έρευνες και αναζωπυρώνουν τις προσδοκίες των επιστημόνων για επερχόμενες μεγάλες ανακαλύψεις.

Τριάντα επτά αντικείμενα παρουσιάζονται στην έκθεση, ευρήματα από τις ανασκαφές που διεξάγονται στον χώρο του ναυαγίου από το 2014, συντηρημένα πλέον, για να τα θαυμάσει το κοινό. Ανάμεσά τους το χρυσό δακτυλίδι, εύρημα του 2016, τμήματα από εξαιρετικής ομορφιάς γυάλινα αγγεία, ένα σύνολο από τα πήλινα αγγεία, μέρος κι αυτά του φορτίου του πλοίου, αλλά και κομμάτια από το ίδιο το σκαρί, όλα αντικείμενα που βοηθούν στην ανασύνθεση της εικόνας του σπουδαιότερου αρχαίου ναυαγίου. Τα ευρήματα πλαισιώνονται από εποπτικό υλικό και βίντεο από την υποβρύχια έρευνα, στην οποία χρησιμοποιείται η τελευταία λέξη της τεχνολογίας.

Ξεχωριστή αξία δίνει στην έκθεση το ανασκαφικό ημερολόγιο του Λάζαρου Κολώνα, αρχαιολόγου που συμμετείχε στην έρευνα του 1976 από τον Γάλλο ωκεανολόγο Ζακ-Υβ Κουστώ και Έλληνες αρχαιολόγους, με λεπτομερέστατες περιγραφές των εργασιών και σχέδια της ανασκαφής και των ευρημάτων της. Μαζί εκτίθενται αντικείμενα που ανελκύσθηκαν φέτος και συνδέονται με την ανασκαφή του 1976.

Στο πλαίσιο της έκθεσης διοργανώνονται ξεναγήσεις από το Σάββατο 24 Φεβρουαρίου και κάθε σαββατοκύριακο, έως τις 15 Απριλίου. Οι ξεναγήσεις θα πραγματοποιούνται στις 12.00 και 13.00 και για την παρακολούθησή τους δεν χρειάζεται κράτηση. Η συμμετοχή, όπως και η είσοδος στην έκθεση, είναι δωρεάν.

Περισσότερες πληροφορίες για την έκθεση μπορείτε να βρείτε εδώ.