Το «Color Hybrid» είναι τo πλοίo της επόμενης γενιάς

0

Το μοντέλο του υβριδικού ακτοπλοϊκού πλοίου (ferry) μεταφορικής ικανότητας 2000 επιβατών και 500 αυτοκινήτων κέρδισε το βραβείο ως το πλοίο επόμενης γενιάς σε πρόσφατη παρουσίαση στη Nor-Shipping, και το βραβείο παραδόθηκε στον CEO της Color Line, Trond Kleivdal σηματοδοτώντας το πλέον υποσχόμενο σχέδιο πλοίου το οποίο φιλοδοξεί να κυριαρχήσει μέσα στην επόμενη δεκαετία.

Το μήκους 120 μέτρων πλοίο βρίσκεται υπό κατασκευή στο ναυπηγείο Ulstein Verft με χρονοδιάγραμμα παράδοσης μέσα στην επόμενη διετία και υπό το σχεδιασμό της Norway’s Fosen Yard. Πρόκειται για υβριδικό μοντέλο εφοδιασμένο με μπαταρίες οι οποίες μπορούν να φορτίζονται είτε με καλώδιο πράσινης ενέργειας στο λιμάνι είτε από τις γεννήτριες του πλοίου όταν βρίσκεται στην ανοιχτή θάλασσα. Η συνολική ισχύς 5-MWh παραγόμενη από τις μπαταρίες θα μπορεί να εφοδιάζει το πλοίο με ενέργεια για μανούβρες και πλεύση μέχρι ταχύτητας 12 κόμβων για περίπου 60 λεπτά. Δηλαδή το πλοίο θα μπορεί να εκτελεί την προσέγγιση στο λιμάνι αλλά και τις μανούβρες πρόσδεσης και απόδεσης με ασφάλεια. Το πλοίο πρόκειται να εξυπηρετεί τη γραμμή Sandefjord and Strømstad και πρόκειται να χρησιμοποιεί τις μπαταρίες του μόνο κατά τον κατάπλου και απόπλου από τα Νορβηγικά φιόρδ. Με τον υβριδικό σχεδιασμό του το πλοίο δεν θα εκπέμπει αέριους ρύπους οποιασδήποτε κατηγορίας ενώ θα παράγει πολύ μικρό θόρυβο κατά τις νυχτερινές του προσεγγίσεις στα εξαιρετικής τουριστικής κίνησης νορβηγικά φιόρδ.

Το Νορβηγικό παράδειγμα πρέπει να κινητοποιήσει την Ελληνική πολιτεία και τα λιμάνια στα νησιά μας με στόχο την δημιουργία υποδομών για τα πλοία της ακτοπλοΐας, και την παροχή πράσινης ενέργειας (από θαλάσσια αιολικά πάρκα).

Τέλος οι εταιρίες της ακτοπλοΐας θα πρέπει να εκπονήσουν μελέτη και επιχειρηματικό σχέδιο για την εγκατάσταση στοιχείων μπαταριών στα υπάρχοντα πλοία ακόμα και εις βάρος της ωφέλιμης χωρητικότητας εφ όσον μπορούν να λύσουν το πρόβλημα των ρύπων αλλά και των προβλημάτων των μηχανών από τα νέα καύσιμα χωρίς να υποστούν την πίεση του θεσμικού πλαισίου στο μέλλον με περαιτέρω περιορισμούς η υποχρεώσεις.

Φωτο: Ulstein Verft