Ολοένα και περισσότεροι νέοι αναζητούν εναλλακτικές ευκαιρίες και ένα στέρεο μέλλον στη ναυτιλία

0

Απόσπασμα από την ομιλία της κας Ναταλίας Μαργιώλη Κομνηνού, FICS, Διευθύνουσας Συμβούλου του ICS Greek Branch και του Hellenic Management Centre, στο πλαίσιο του 12ου Annual Forum του ICS. Το Forum πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη, 7 Δεκεμβρίου 2016, στο Ίδρυμα Ευγενίδου.

Τα τελευταία δύο χρόνια υπάρχει αυξανόμενο ενδιαφέρον από τη νεότερη γενιά των Ελλήνων για ναυτιλιακά εκπαιδευτικά προγράμματα. Πιστεύετε ότι η ελληνική ναυτιλιακή βιομηχανία μπορεί να απορροφήσει αυτό το αυξανόμενο ενδιαφέρον;

Τα τελευταία χρόνια είμαστε όλοι μάρτυρες αυτού του αυξανόμενου ενδιαφέροντος των νέων για τη ναυτιλία. Αυτό έχει συμβεί για δύο λόγους. Πρώτα απ’ όλα, κατά τη διάρκεια των τελευταίων επτά ετών, λαμβάνει χώρα μια άνευ προηγουμένου οικονομική και πολιτική κρίση στην Ελλάδα, η οποία έχει προκαλέσει δραματική αύξηση των ποσοστών ανεργίας.

Κατά δεύτερον, η ναυτιλία, ακόμα και στις μη καλές εποχές της, αποτελεί έναν από τους πλέον σημαντικούς τομείς της χώρας μας και είναι μια παγκοσμίως ανταγωνιστική βιομηχανία, η οποία δεν έχει ακόμη επηρεαστεί από την τρέχουσα κατάσταση της χώρας μας.

Έτσι, ολοένα και περισσότεροι νέοι αναζητούν εναλλακτικές ευκαιρίες και ένα στέρεο μέλλον στη ναυτιλία.

Ωστόσο δεν είναι εύκολο για την αγορά να απορροφήσει όλο αυτό το αυξανόμενο ενδιαφέρον για απασχόληση, αλλά είναι μια διεθνής αγορά η οποία προσφέρει ένα ευρύ φάσμα δυνατοτήτων απασχόλησης και εξακολουθεί να βρίσκεται σε καλύτερη κατάσταση σε σύγκριση με άλλους τομείς.

Οι νέοι είναι απαραίτητο να ενισχύσουν το βιογραφικό τους μέσω της παρακολούθησης προγραμμάτων ναυτικής εκπαίδευσης, προκειμένου να ενισχύσουν τη δυναμική τής σταδιοδρομίας τους, να επωφεληθούν από τις ευκαιρίες δικτύωσης που προσφέρονται και, εν συνεχεία, να χτυπήσουν τις πόρτες των ναυτιλιακών εταιρειών.
Πιστεύω ακράδαντα στην αξία της εκπαίδευσης και στο ρόλο της να προσφέρει γερά θεμέλια για μια καριέρα.

Δεν είναι μόνο η ελληνική ναυτιλιακή βιομηχανία που μπορεί να απορροφήσει τους πιο καλά καταρτισμένους και τους πιο επαγγελματίες αιτούντες εργασία. Πολλοί νέοι έχουν πλέον απλωθεί σε όλο τον κόσμο, απασχολούμενοι σε πολλές διαφορετικές εταιρείες. Η ναυτιλία είναι μια παγκόσμια βιομηχανία, στην οποία η Ελλάδα υπερέχει.

Πόσο σημαντικά θεωρείτε ότι είναι τα προσόντα σε αυτή τη συγκεκριμένη βιομηχανία;

Όπως ανέφερα και προηγουμένως, δεν είναι εύκολο για τη ναυτιλιακή αγορά να απορροφήσει όλο αυτό το αυξανόμενο ενδιαφέρον. Ωστόσο η ναυτιλία είναι ένας από τους πλέον ανταγωνιστικούς τομείς σε όλο τον κόσμο. Ο τομέας της ναυτιλίας παραμένει σύγχρονος, υψηλής τεχνικής, με επαγγελματική πειθαρχία, που απαιτεί μεγάλη επιδεξιότητα, γνώσεις και εμπειρία. Η ναυτιλία απαιτεί άρτια εκπαιδευμένους επαγγελματίες, που είναι καλύτερα εφοδιασμένοι ώστε να κάνουν τη διαφορά.

Επομένως, τα επαγγελματικά προσόντα είναι ακόμα πιο σημαντικά σήμερα, εφοδιάζοντας επαγγελματίες με τα όπλα της γνώσης, της τεχνογνωσίας και της ενημερωμένης πληροφόρησης και με τη δυνατότητα για έγκαιρη και αποτελεσματική κριτική σκέψη.

Προσπαθούμε να παρέχουμε σε όλους τους μαθητές μας τα εργαλεία για να ανταγωνιστούν επαγγελματικά σε ένα ανταγωνιστικό περιβάλλον. Παρέχουμε μια ολοκληρωμένη εκπαίδευση από ένα επαγγελματικό και ακαδημαϊκό υπόβαθρο, με επαγγελματίες καθηγητές, που είναι πρόθυμοι να μοιραστούν την εμπειρία τους και τις γνώσεις τους. Οπλισμένοι με αυτά τα εργαλεία, ελπίζουμε ότι θα συγκαταλέγονται μεταξύ εκείνων που θα επιβιώσουν και θα ευημερήσουν.

Ένα «γερό» βιογραφικό σημείωμα με έναν συνδυασμό ακαδημαϊκών και κατάλληλων επαγγελματικών προσόντων ανοίγει την πόρτα σε αυτή τη δυναμική και ανταγωνιστική αγορά.

Επαγγελματικά προσόντα για τον χώρο της ναυτιλίας, όπως αυτά που παρέχει το ICS, δίνουν τη δυνατότητα σε ένα μέλος να ανήκει σε ένα διεθνές ναυτιλιακό δίκτυο καλώς καταρτισμένων επαγγελματιών, οι οποίοι έχουν δείξει ότι εκτιμούν τους εν δυνάμει εργαζομένους, που έχουν περάσει με επιτυχία τις εξετάσεις τους.

Κατά συνέπεια, τώρα είναι μεγαλύτερη από ποτέ η ανάγκη για μια βάση ενός καλά καταρτισμένου εργατικού δυναμικού, που είναι εφοδιασμένο με τις γνώσεις και τον επαγγελματισμό για να λάβει τις απαραίτητες αποφάσεις, έτσι ώστε να διαχειριστεί τους κινδύνους της αγοράς.

Απόσπασμα από το άρθρο με τίτλο «Ολοένα και περισσότεροι νέοι αναζητούν εναλλακτικές ευκαιρίες και ένα στέρεο μέλλον στη ναυτιλία», Ναυτικά Χρονικά, Ιανουάριος 2017, 48