Ένα μπλακάουτ που εξελίχθηκε σε προσάραξη

0

Ένα φορτηγό πλοίο, που μετέφερε προϊόντα χάλυβα, διέσχιζε τον Ειρηνικό Ωκεανό με προορισμό τον λιμένα εκφόρτωσής του. Κατά την διάρκεια του πλου, πραγματοποιήθηκε αλλαγή πλοιαρχίας, με τον νέο πλοίαρχο να αναλαμβάνει για πρώτη φορά καθήκοντα πλοιαρχίας στο συγκεκριμένο πλοίο μεταφοράς χύδην φορτίου.

Όταν τελικά το πλοίο έφθασε στον λιμένα του προορισμού του, πήρε πλοηγό και άρχισε να ανεβαίνει τον ποταμό έχοντας το πηδάλιο σε χειροκίνητη λειτουργία. Ο καιρός ήταν βροχερός κατά διαστήματα αλλά η ορατότητα ήταν καλή και ο άνεμος ασθενής.

Ο πιλότος ενημερώθηκε από τον πλοίαρχο και του δόθηκε και η κάρτα πλοηγού με τα ελικτικά στοιχεία του πλοίου. Ένα από τα σημεία που έλεγξε ο πλοηγός, όπως οριζόταν από τους τοπικούς κανονισμούς, ήταν να επιβεβαιώσει ότι υπήρχε ναύτης στην πλώρη του πλοίου υπεύθυνος για την άγκυρα.

Κατά την διάρκεια των ελικτικών χειρισμών ο τρίτος μηχανικός βρισκόταν παρών στην περιοχή της γεννήτριας έκτακτης ανάγκης. Όμως, στη συγκεκριμένη περίπτωση, καθώς το πλοίο διέσχιζε τον ποταμό, ο τρίτος μηχανικός για να αποκτήσει περισσότερη εμπειρία στο μηχανοστάσιο βρέθηκε να κάνει βάρδια σε άλλο σημείο του μηχανοστασίου, ενώ ο δεύτερος μηχανικός είχε πάει στην θέση του στην περιοχή της γεννήτριας.

Κάποια στιγμή, καθώς ο τρίτος μηχανικός που βρισκόταν στην περιοχή επεξεργασίας καυσίμων, παρατήρησε υπερβολική διαφορά πίεσης στο φίλτρο του καυσίμου. Δίχως να συμβουλευτεί κάποιον άλλο αξιωματικό, αποφάσισε να προχωρήσει σε χειροκίνητο «back flush» και αλλαγή του ενός φίλτρου καυσίμου με το άλλο. Όμως, δεν ολοκλήρωσε την αλλαγή των δύο φίλτρων αφήνοντας το επιστόμιο του πρώτου φίλτρου μισόκλειστο, με αποτέλεσμα να διακοπεί η παροχή καυσίμου στην κύρια μηχανή καθώς και στις βοηθητικές, και αμέσως να γίνει καθολικό μπλακ άουτ στο πλοίο.

Άμεσα ο πρώτος μηχανικός από κοινού με τo πλήρωμα μηχανής επιχείρησε να αντιμετωπίσει την κατάσταση, αλλά ο χρόνος που χρειάζεται για να επανέλθει ένα πλοίο από ένα μπλακ άουτ αγγίζει τα 10 με 15 λεπτά.

Όμως, όταν συνέβη το μπλακ άουτ το πλοίο πραγματοποιούσε αλλαγή πορείας 90 μοιρών για να εισέλθει στον λιμένα.

Δίχως άλλη καθυστέρηση ο καπετάνιος διέταξε το πλοίο να προχωρήσει σε κατάσταση «ανάποδα ολοταχώς», αλλά λόγω του μπλακ άουτ η μηχανή δεν αντιδρούσε και το πηδάλιο παρέμενε κολλημένο αριστερά, με το πλοίο να πλέει με ταχύτητα 10 κόμβους.

Εκείνη τη στιγμή πρώραθεν του πλοίου υπήρχαν κάποια μικρότερα σκάφη προσορμιμένα στην αποβάθρα. Μην έχοντας άλλη λύση, ο πιλότος έδωσε εντολή για πόντιση της δεξιάς άγκυρας, αλλά η ταχύτητα του πλοίου ήταν τέτοια που η πόντιση της άγκυρας δεν είχε κανένα αποτέλεσμα.

Ο πιλότος μπροστά σε αυτήν την ακραία κατάσταση διέταξε να γίνει εκπομπή ηχητικών σημάτων ομίχλης, ενώ ειδοποίησε τα παραπλέοντα πλοία καθώς και όσα βρίσκονταν εκείνη τη στιγμή στην  αποβάθρα καλώντας τα στο VHF και το VTS. Παράλληλα διέταξε να ποντιστεί και η αριστερή άγκυρα.

Αν και είχαν ποντιστεί και οι δύο άγκυρες το πλοίο συνέχιζε να κινείται με ταχύτητα επτά κόμβων και τελικά προσέκρουσε με αυτήν την ταχύτητα στην προβλήτα, χτυπώντας ένα πλοίο που βρισκόταν εκεί δεμένο, ενώ κατόπιν η πλώρη του πλοίου στράφηκε ε νέου προς τον ποταμό.

Από το πλοίο, που χτυπήθηκε στην αποβάθρα, έσπασαν κάποιοι κάβοι και καταστράφηκε ένα όχημα που βρισκόταν σταθμευμένο κοντά σε αυτό. Τελικά, το φορτηγό πλοίο προσάραξε κοντά στην προβλήτα, λίγο μετά την σύγκρουση.

Ποιες ήταν οι συνέπειες του παραπάνω ατυχήματος; Ζημίες ύψους εκατομμυρίων δολαρίων τόσο στο φορτηγό πλοίο και στα πλοία που βρίσκονταν δεμένα στον λιμένα όσο και στην προβλήτα του τελευταίου.

Σύμφωνα με το Swedish P&I Club, από το ανωτέρω συμβάν μπορούν να συναχθούν τα εξής συμπεράσματα:

•        αν μια εργασία ανατίθεται σε ένα πρόσωπο είναι υψίστης σημασίας το πρόσωπο που αναθέτει την εργασία να έχει εξασφαλίσει ότι το πρόσωπο που θα την εκτελέσει διαθέτει επαρκείς γνώσεις

•        εφαρμογή ελάχιστων απαιτήσεων εκπαίδευσης για κάθε θέση επί του πλοίου

•        σε ό,τι αφορά την διαχειρίστρια εταιρεία, αυτή θα πρέπει να διαθέτει ένα σχέδιο σταδιοδρομίας για κάθε αξιωματικό, το οποίο θα καθορίζει τα υποχρεωτικά μαθήματα, σεμινάρια και την εκπαίδευση που αυτός θα πρέπει να έχει λάβει ώστε να ασκεί με επάρκεια τα καθήκοντά του.

 

To παραπάνω κείμενο βασίστηκε σε δημοσίευμα του Swedish P&I Club, με τίτλο «Blackout causes grounding»