Διαφορές μεταξύ πειρατείας και ένοπλης ληστείας – Τι πρέπει να γνωρίζετε

0

Σε πρόσφατη έρευνα του Singapore Shipping Association (SSA) για το τρέχον έτος, αποκαλύπτεται πως η πλειονότητα των περιστατικών πειρατείας στη Νότια Θάλασσα της Κίνας θεωρούνται περιστατικά ένοπλης ληστείας, και όχι πειρατείας. Τι σημαίνει όμως πρακτικά αυτή η σύγχυση;

Η διαφορά έγκειται στο γεγονός πως στα περιστατικά ένοπλης ληστείας, όταν λαμβάνουν χώρα μόνο μέσα στην αιγιαλίτιδα ζώνη ενός κράτους (συνήθως 6 ή 12 ν.μ. από την στεριά), το κινδυνεύον πλοίο έχει τη δυνατότητα να ζητήσει βοήθεια από το παράκτιο κράτος, μέσω του πολεμικού ναυτικού ή της ακτοφυλακής που διαθέτει η κάθε χώρα. Στην περίπτωση όμως που το περιστατικό λάβει χώρα σε διεθνή ύδατα, τότε το πλοίο μπορεί να ζητήσει αρωγή μόνο από τη χώρα της σημαίας του.

Υπολογίζεται, ότι από τα 50.000-90.000 πλοία που διαπλέουν τα Στενά της Σιγκαπούρης και της Malacca κάθε χρόνο, η πιθανότητα ενός πλοίου να καταληφθεί από πειρατές, με την προϋπόθεση ότι τηρεί όλες τις προϋποθέσεις ασφαλείας, κυμαίνεται από 0.012 – 0.07%, ενώ η πλειονότητα των περιστατικών αφορούν ένοπλες ληστείες στοχευόμενες σε πλοία σε αγκυροβόλιο ή στο λιμάνι.
Σύμφωνα με την παραπάνω έρευνα, μόνο το 14% των επιθέσεων θεωρήθηκαν ως πειρατεία ενώ από τις υπόλοιπες περιπτώσεις, το 85% αφορούσε ένοπλες ληστείες (όπου το 46% αυτών των περιπτώσεων έλαβαν χώρα σε αγκυροβόλιο) και το 68% αυτού του ποσοστού αφορούσε περιστατικά χωρίς τη χρήση βίας ή ομηρίας ναυτικών και με μικρή οικονομική απώλεια.